TASR/AP
StoryEditor

Stretnutie Zelenského s Putinom je kľúčové pre mier, povedal ukrajinský vyjednávač

22.03.2022, 09:45
Autor:
ČTkČTknasinasi
Ukrajina je ochotná debatovať o svojom neutrálnom statuse. Odmieta však požiadavku Moskvy vzdať sa svojich území na Kryme a východe štátu.

Schôdzka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s ruským prezidentom Vladimirom Putinom je kľúčová pre nastolenie mieru na Ukrajine, povedal v rozhovore s ukrajinskou službou BBC poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

Termín schôdzky stále nejasný

Odhadnúť, kedy by sa toto stretnutie mohlo uskutočniť, však tento ukrajinský vyjednávač nechcel. Pri rokovaniach, v ktorých nepretržite v online režime vyjednávajú pracovné skupiny oboch krajín, podľa neho Ukrajina nerobí ústupky ohľadom svojej územnej celistvosti.

„Akékoľvek zásadné rozhodnutia môžu byť prijaté iba na schôdzke prezidentov Ruska a Ukrajiny,“ povedal Podoljak.

„Schôdzka je kľúčová pre nastolenie mieru," zdôraznil. Summit prezidentov sa podľa neho pripravuje. Pracovné skupiny, ktoré sa zúčastňujú na ukrajinsko-ruských rokovaniach, musia však najprv dôjsť k „predbežným“ dokumentom.

Ukrajina: Krym aj Donbas je náš

„Pozíciu Ukrajiny verejne vyjadril prezident Zelenskyj – územná celistvosť a suverenita sú pre nás kľúčovými hodnotami, bodka,“ podčiarkol Podoljak.

Moskva podľa skoršieho oznámenia hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova okrem iného žiada, aby Kyjev uznal, že polostrov Krym patrí Rusku, a priznal aj nezávislosť dvom samozvaným republikám, ktoré v roku 2014 na východe Ukrajiny vyhlásili prerušení separatisti.

Okrem toho Rusko požaduje takzvaný neutrálny status Ukrajiny, teda zjednodušene garanciu, že krajina sa nebude usilovať o vstup do NATO.

​Podoljak v rozhovore vysvetlil, že súčasné rokovania ruských a ukrajinských zástupcov majú zložitú štruktúru. Do procesu je zapojená ako samotná skupina vyjednávačov, tak aj ďalšie rôzne skupiny.

„Politickí poradcovia fungujú ako konzultanti. Okrem toho existujú právne skupiny, ktoré musia všetko overovať. Potom existujú ešte poradné skupiny, ktoré analyzujú, ako to (dohodnuté) bude vnímať ukrajinská spoločnosť,“ načrtol Podoljak.

01 - Modified: 2022-03-21 15:07:17 - Feat.: 0 - Title: Vymenili neonacisti hákový kríž za ruskú vlajku? To nie, ale Putinov režim im imponuje, hovorí pre HN prokurátor Honz 02 - Modified: 2022-03-22 07:35:20 - Feat.: 0 - Title: Zelenskyj v rozhovore: Bez rokovania s Putinom mier nebude. Ak po vás nestrieľajú, nepochopíte to 03 - Modified: 2022-03-22 08:36:56 - Feat.: 0 - Title: Rusko stoplo Facebook a Instagram. Súd zakázal v celej krajine ich prevádzku 04 - Modified: 2022-03-22 12:41:17 - Feat.: 0 - Title: Alexeja Navaľného odsúdili na deväť rokov väzenia. Za podvod a pohŕdanie súdom 05 - Modified: 2022-05-08 20:02:51 - Feat.: 0 - Title: Vojna na Ukrajine: Rusi ostreľovali obytnú časť v Odese, Ukrajina zažila nečakanú návštevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:50