AP
StoryEditor

Alexeja Navaľného odsúdili na deväť rokov väzenia. Za podvod a pohŕdanie súdom

22.03.2022, 07:54
Autor:
ČTKČTK
Ruský opozičný líder a kritik je už vo väzení 2,5 roka pre porušenie podmienky skoršieho rozsudku za údajnú spreneveru.

Ruský súd dnes v novom procese poslal opozičného predáka Alexeja Navalného na deväť rokov do väzenia, dopoludnia ho uznal vinným z podvodu a pohŕdania súdom. Oznámila to agentúra TASS. Odsúdili ho za podvod a pohŕdanie súdom. Súd mu tiež vymeral pokutu vo výške 1,2 milióna rubľov (teraz asi 8,6 milióna eur). 

Prokuratúra pre známeho kritika Kremľa žiadala v súvislosti s obvinením z podvodu a pohŕdania súdom 13 rokov väzenia. Navaľnyj je v súčasnosti vo väzení, kde si odpykáva zhruba 2,5 roka väzenia pre porušenie podmienky skoršieho rozsudku za údajnú spreneveru. Vinu odmieta.

​Rozsudok súdu zatiaľ nenadobudol právoplatnosť a možno sa voči nemu odvolať, píše TASS, podľa ktorej si má opozičný trest odpykať vo väznici s prísnym režimom. "Trváme na Navalného nevine a proti dnešnému rozsudku sa odvoláme," reagovala na verdikt advokátka opozičného predáka Olga Michajlovová. Agentúra Reuters však podotkla, že dnešný verdikt vyradí najznámejšieho odporcu ruského prezidenta Vladimira Putina na roky z aktívnej politiky.

"Deväť rokov. Nuž, ako hovorili postavy z môjho obľúbeného televízneho seriálu The Wire: Odsedíš si len dva dni. Deň, keď ideš dovnútra a deň, keď vyjdeš von, "objavilo sa krátko po dnešnom rozsudku na twitterovom účte Navalného.

Pohŕdanie súdom

"Navaľnyj sa dopustil podvodu, teda krádeže cudzieho majetku pomocou klamstva," uviedla podľa agentúry TASS sudkyňa Margarita Kotovová. Podľa serveru Kommersant sudkyňa popredného ruského opozičného aktivistu uznala vinným zo zvlášť rozsiahleho podvodu. "Navaľnyj sa dopustil otvoreného pohŕdania súdom," predniesla o niečo neskôr Kotovová.

Ruské úrady podľa Kommersantu vo februári proti opozičnému predákovi Navaľnému začali nový proces, v ktorom ho obvinili zo sprenevery darov a urážky súdu počas vlaňajšieho procesu za hanobenie vojnového veterána Ignata Arťomenka, v ktorom ho súd uznal vinným a uložil mu pokutu.

V súčasnom procese prokuratúra Navaľného obvinila z toho, že vraj použil na osobné účely stovky miliónov rubľov prevedené do rôznych fondov vrátane jeho Fondu boja s korupciou. Išlo o peniaze na jeho prezidentskú kampaň v roku 2018, ale úrady opozičníka k voľbám nepustili kvôli predchádzajúcemu odsúdeniu.

Podľa obžaloby Navaľnyj vedel, že sa na voľbách nebude môcť zúčastniť, ale napriek tomu zhromažďoval peniaze, pričom pre seba minul 356 miliónov z viac ako 588 miliónov rubľov (v dnešnej mene asi 76 miliónov zo 648-tisíc eur).V štyroch prípadoch, ktoré súd vypočul, dosiahla škoda približne 2,7 milióna rubľov, napísala dnes ruskojazyčná služba stanice BBC.

Otrava novičokom

​Sám Navaľnyj už skôr vyhlásil, že je nevinný, a podotkol, že za vraždu sa zvyčajne dávajú miernejšie tresty, aký pre neho teraz žiada prokuratúra.

Päťdesiatštyriročný opozičný predák sa predvlani niekoľko mesiacov zotavoval v Nemecku z otravy, ktorú podľa západných laboratórií spôsobila bojová látka zo skupiny novičok. Navaľnyj obvinil Kremeľ, ten obvinenie odmietol a spochybnil aj otravu.

Polícia opozičníka po návrate do vlasti zatkla a teraz si odpykáva zhruba 2,5 roka väzenia pre porušenie podmienky skoršieho rozsudku za údajnú spreneveru. Navaľnyj označil svoje väznenie za politicky motivované. V krajine vlani vypukli kvôli jeho väzneniu rozsiahle protesty, proti ktorým úrady tvrdo zasiahli. Úrady medzitým Navalného organizácie označili za "extrémistické" a uzavreli ich.

Opozičného vodcu a jeho priaznivcov ruské úrady označili za podvratné živly odhodlané destabilizovať Rusko s podporou Západu, poznamenala dnes agentúra Reuters. Mnoho Navaľného spojencov z Ruska utieklo, aby sa vyhli reštrikciám alebo väzneniu vo vlasti. Jeho priaznivci však na sociálnych sieťach naďalej vyjadrujú svoje politické postoje, vrátane nesúhlasu s ruskou inváziou na Ukrajine, dodal Reuters.

01 - Modified: 2021-09-23 18:52:45 - Feat.: 0 - Title: Google a Apple sa stali komplicmi Putina. Pred voľbami ustúpili Kremľu, tvrdí Navaľnyj 02 - Modified: 2022-01-17 17:28:55 - Feat.: 0 - Title: Navaľnyj rok po svojom návrate do Ruska a zatknutí: Nič neľutujem. Toto je naša krajina a inú nemáme 03 - Modified: 2022-01-20 15:11:21 - Feat.: 0 - Title: Západ sa v otázke Ukrajiny nechal vlákať do Putinovej pasce, varuje Navaľnyj z väzenia 04 - Modified: 2022-01-25 09:52:25 - Feat.: 0 - Title: Ruský zoznam teroristov: Ocitol sa na ňom Navaľný i jeho spolupracovníci 05 - Modified: 2022-02-15 08:05:21 - Feat.: 0 - Title: Začína ďalšie pojednávanie s Navaľným. Čo mu hrozí? Za údajný podvod a pohŕdanie súdom až desať rokov
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:02