Reuters
StoryEditor

Americký admirál varuje pred inváziou: Čína vtrhne do šiestich rokov na Taiwan

10.03.2021, 11:17
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty sa po desaťročia snažia Peking svojou prítomnosťou v regióne odradiť od prípadnej agresie voči Taiwanu.

Čína by mohla do šiestich rokov podniknúť inváziu na Taiwan v súvislosti s tým, ako sa Peking snaží urýchliť svoje snahy o upevnenie veľmocenského statusu v Ázii na úkor Spojených štátov.

Výboru amerického Kongresu to podľa denníka The Guardian v utorok povedal najvyšší predstaviteľ armády USA pre oblasť Ázie a Pacifiku admirál Philip Davidson.

"Obávam sa, že Čína zrýchľuje svoje ambície nahradiť do roku 2050 Spojené štáty a ich vedúcu úlohu v medzinárodnom poriadku založenom na zdieľaných pravidlách," povedal admirál.

"Taiwan je jednoznačne jednou z ich túžob ešte pred týmto termínom. Myslím, že sa táto hrozba prejaví ešte v tomto desaťročí, v nasledujúcich šiestich rokoch," dodal pred senátormi z výboru pre ozbrojené zložky.

Riziko pre USA

Čína považuje ostrov Taiwan za svoju vzbúrenú provinciu a dlhodobo mu hrozí vojenským zásahom v prípade vyhlásenia samostatnosti.

Tomu však odporujú západné mocnosti na čele s USA. Washington je najbližším medzinárodným spojencom ázijského ostrovného štátu, hoci oficiálne jeho samostatnosť neuznáva.

Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej strany.

​Podľa Davidsona s vojenským rozmachom Číny v regióne z posledných rokov vzniká pre USA riziko, že sa dostanú do "nepriaznivej" situácie a nebudú schopné čeliť prípadných pokusom Pekingu "jednostranne zmeniť status quo".

"Nemôžem pochopiť, prečo umiestňujú do terénu niektoré vojenské kapacity, pokiaľ nejde o zaujímanie agresívneho postoja," dodal admirál.

Vyslali signály

Spojené štáty sa po desaťročia snažia Peking svojou prítomnosťou v regióne odradiť od prípadnej agresie voči Taiwanu, zároveň však nikdy otvorene neuviedli, či by sa ostrova vojensky zastali v prípade čínskej invázie.

Admirál Davidson vo svojom vystúpení naznačil, že by tento postoj mala súčasná americká vláda prehodnotiť.

Administratíva demokrata Joea Bidena zatiaľ nenaznačila, že by sa tak chystala urobiť, vyslala však signály, že za Taiwanom naďalej stojí.

Ministerstvo zahraničných vecí USA v januári uviedlo, že jeho podpora ostrova je "skalopevná", a najvyšší americký predstaviteľ na Taiwane dostal pozvanie na prezidentskú inaugurácii prvýkrát od roku 1979, kedy Spojené štáty medzinárodne uznali Peking miesto Tchaj-peja.

Čína je najväčšou výzvou

Davidson takisto hovoril o nebezpečenstve pre americký tichomorský ostrov Guam, ktorý je podľa neho ohrozený vzhľadom k agresívnemu postupu Číny v Juhočínskom mori.

Požiadal preto senátorov, aby poskytli financie na umiestnenie ďalších systémov rakiet dlhého doletu v regióne, čím USA "dajú Číne vedieť, že cena za to, čo sa chystá urobiť, bude príliš vysoká".

USA vo svojom nedávno zverejnenom strategickom dokumente uviedli, že Čína je pre nich najväčšou geopolitickou výzvou 21. storočia.

"Je to jediný súper, ktorý je potenciálne schopný spojiť svoju ekonomickú, diplomatickú, vojenskú a technologickú silu a stať sa trvalou výzvou stabilnému a otvorenému medzinárodnému systému," stojí v správe.

01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:07