Reuters
StoryEditor

Môže sa začať očkovať vakcínou od AstraZeneca. Európska agentúra aj Brusel ju schválili

29.01.2021, 15:18
Autor:
ČTKČTKredred
Po schválení liekovou agentúrou, bude mať finálne slovo ešte Európska komisia.

V krajinách Európskej únie sa bude môcť čoskoro očkovať aj vakcínou od AstraZeneca. Jej používanie dnes schválila Európska lieková agentúra a večer aj Európska komisia.

"Zabezpečenie vakcín pre Európanov je najvyššou prioritou. S teraz schválenou vakcínou AstraZeneca bude v Európe k dispozícii ďalších 400 miliónov dávok," uviedla šéfka Európskej komisie Ursule von der Leyenová vo vyhlásení..

Ide tak o tretiu vakcínu, ktorou sa bude môcť očkovať v krajinách Únie. Doteraz sa mohli používať látky od Pfizer BioNtech a Moderny.

​Po schválení liekovou agentúrou, bude mať finálne slovo ešte Európska komisia. Tá však pri predchádzajúcich vakcínach postupovala veľmi rýchlo a stanovisko vydala do pár hodín. 

EÚ sa však v súčasnosti s firmou dohaduje, aké množstvo dávok poskytne členským krajinám v prvom štvrťroku. Kým únia trvá na pôvodne dohodnutých 80 miliónoch dávok, AstraZeneca chce s odkazom na výrobné ťažkosti poskytnúť necelú polovicu.

Pre údaj o účinnosti vakcíny sa však použili výsledky len z klinických skúšok zo Spojeného kráľovstva a Brazílie, keďže vo zvyšných dvoch prípadoch sa vyskytlo menej ako šesť prípadov nákazy koronavírusom.

Tento počet prípadov nie je dostatočný na určenie účinnosti. Tá bola stanovená len z tých účastníkov, ktorí dostali dve rovnaké dávky vakcíny s odstupom štyroch až 12 týždňov. Klinické skúšky ukázali, že vakcína znížila počet symptomatických prípadov ochorenia COVID-19 o 59,5 percenta u ľudí ktorí dostali vakcínu (64 prípadov z 5258 účastníkov) oproti kontrolnej skupine (154 prípadov z 5210 účastníkov).

Väčšina účastníkov klinických skúšok bola vo veku 18 - 55 rokov. V súčasnosti nie je k dispozícii dostatok údajov na stanovenie účinnosti vakcíny u ľudí nad 55 rokov, avšak na základe imunitnej odpovede a skúsenosti s inými vakcínami sa očakáva, že vakcína bude poskytovať ochranu aj u tejto skupiny. Momentálne prebiehajú klinické skúšky s vyšším podielom starších účastníkov, ktoré poskytnú viac informácií o účinnosti vakcíny v tejto vekovej skupine.

Najčastejšie vedľajšie účinky vakcíny od AstraZeneca boli zvyčajne mierne alebo stredne závažné a po niekoľkých dňoch od očkovania pominuli.

Najbežnejšími vedľajšími účinkami sú bolesť a citlivosť v mieste vpichu, bolesť hlavy, únava, bolesť svalov, zimnica, horúčka, bolesti kĺbov a nevoľnosť.

Bezpečnosť a účinnosť vakcíny, ktorá je určená pre celú EÚ, sa bude aj naďalej monitorovať prostredníctvom systému farmakovigilancie EÚ a ďalších štúdií uskutočňovaných spoločnosťou a európskymi orgánmi.

Európska komisia v mene členských štátov EÚ objednala od spoločnosti AstraZeneca 300 miliónov dávok vakcín.

01 - Modified: 2024-04-30 13:48:32 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ trápi Európu, stovky prípadov hlásia aj u nás. Máme na toto ochorenie dostatok vakcín? 02 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 03 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 04 - Modified: 2024-03-04 15:50:41 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu covid-19 05 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 13:15