TASR
StoryEditor

Väčšina Bezpečnostnej rady OSN odsúdila kroky Ruska, Čína vyzvala na zdržanlivosť

22.02.2022, 09:06
Autor:
ČTKČTK
Prijatie akejkoľvek odsudzujúcej rezolúcie je nepravdepodobné vzhľadom na ruské právo veta v tomto orgáne.

Väčšina členov Bezpečnostnej rady OSN na čele s USA odsúdila kroky Ruska, ktoré v pondelok oznámilo uznanie nezávislosti separatistických republík na východe Ukrajiny a vyslanie "mierovej misie" do Donbasu.

Ruský veľvyslanec pri OSN uviedol, že ruské vojská majú v Donbase zabrániť ukrajinskému útoku. Čína vyzvala všetky strany na zdržanlivosť. O mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN požiadala Ukrajina v reakcii na počínanie Ruska na jej území.

Ruské právo veta

Prijatie akejkoľvek odsudzujúcej rezolúcie je nepravdepodobné vzhľadom na ruské právo veta v tomto orgáne. Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval na mierové riešenie konfliktu.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok podpísal výnosy, ktorými uznal nezávislosť separatistickej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky vo východoukrajinskom Donbase. Zároveň nariadil ruskej armáde, aby na ich území začala "misiu na zabezpečenie mieru".

"Ukrajina požiadala o zvolanie naliehavého zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN kvôli nezákonnému konaniu Ruska," napísal na twitteri ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

Žiadosť Kyjeva vypočuli západní členovia Bezpečnostnej rady: v pätnásťčlennom orgáne pre ňu podľa diplomatov hlasovali Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Albánsko, Nórsko a Írsko.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja podľa agentúry Reuters na zasadnutí Bezpečnostnej rady vyhlásil, že Ukrajina pripravuje v Donbase nové "vojenské dobrodružstvo", čo Rusko nemôže dovoliť.

Povedal tiež, že Moskva nepripustí "nové krviprelievanie" v regióne. Západné mocnosti by si podľa neho mali svoje kroky "dobre rozmyslieť" a nezhoršovať situáciu na Ukrajine.

Mierové sily? Nezmysel

Označenie ruských vojsk za "mierové sily", ktorým prezident Putin ospravedlňuje ich vstup na územie separatistických regiónov na východe Ukrajiny, je podľa veľvyslankyne USA pri OSN Lindy Thomasovej-Greenfieldovej nezmysel.

​Generálny tajomník OSN António Guterres v dnešnom vyhlásení uviedol, že je uznaním povstaleckých republík veľmi znepokojený. Vyzval na mierové riešenie konfliktu na východe Ukrajiny v súlade s minskými dohodami z roku 2015.

Rozhodnutie Ruska podľa neho narúša územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny a je v rozpore s princípmi Charty OSN. Spor by sa podľa neho mal riešiť diplomaticky.

Kroky Moskvy odsúdili aj Francúzsko, Nórsko či Írsko, podľa ktorého veľvyslankyňa Geraldine Byrneovej Nasonovej Rusko svojimi "jednostrannými krokmi len zvyšuje napätie", uviedla agentúra AFP.

S kritikou sa pridávajú sa ďalší

​Albánsky veľvyslanec Ferit Hoxha sa opýtal, kto bude ďalším napadnutým. Jeho indický náprotivok T. S. Tirumurti vyjadril hlboké znepokojenie a apeloval na zdržanlivosť na všetkých stranách. Brazília vyzvala na okamžité prímerie na východe Ukrajiny.

"Táto akcia (vojenského vstupu na východnú Ukrajinu) a toto oznámenie (o uznaní nezávislosti povstaleckých republík) podkopáva územnú celistvosť Ukrajiny", povedal potom kenský veľvyslanec Martin Kimani. Ghana a Spojené arabské emiráty tiež kritizovali Rusko a vyzvali na zmiernenie napätia a zdržanlivosti.

Čína, ktorá je teraz pokladaná za politického spojenca Ruska, vyzvala na zdržanlivosť.

"Všetky zúčastnené strany musia zachovať zdržanlivosť a vyvarovať sa všetkému, čo by mohlo zvýšiť napätie," povedal čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün.

"Veríme, že všetky krajiny by mali riešiť medzinárodné spory mierovými prostriedkami v súlade s cieľmi a zásadami Charty OSN," dodal.

Tajomníčka pre politické záležitosti OSN Rosemary DiCarlová dnes označila pondelkový krok ruského prezidenta Putina nariaďujúcu "mierovú misiu" v povstaleckých republikách za porušenie Charty OSN.

"Nasledujúce hodiny a dni budú kľúčové. Riziko veľkého konfliktu je reálne a treba mu za každú cenu zabrániť," uviedla.

01 - Modified: 2022-02-21 20:59:54 - Feat.: 0 - Title: Putin uznal separatistické republiky na východe Ukrajiny a posiela do nich vojakov. Západ sľubuje rázne sankcie 02 - Modified: 2022-02-21 21:57:59 - Feat.: 0 - Title: Pobaltie vyjadrilo solidaritu Ukrajine. Riga pošle Kyjevu rakety Stinger 03 - Modified: 2022-02-22 07:08:19 - Feat.: 0 - Title: Putin sa rozhodol zaútočiť na suverenitu Ukrajiny. Ruská invázia sa začala, uviedol britský minister Javid 04 - Modified: 2022-02-22 07:38:19 - Feat.: 0 - Title: Ukrajinci z východu sa sťahujú na západ. Značka - čo najďalej od vojny 05 - Modified: 2022-02-22 07:56:03 - Feat.: 0 - Title: K situácii na Ukrajine chce Stančík iniciovať mimoriadny zahraničný výbor
01 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 02 - Modified: 2024-04-22 14:45:46 - Feat.: - Title: Britská polícia obvinila dvoch mužov zo špionáže pre Čínu. Súd ich čaká už dnes 03 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 04 - Modified: 2024-04-22 12:59:20 - Feat.: - Title: Záplavy v Číne si vyžiadali evakuáciu 60-tisíc ľudí, tri osoby prišli o život 05 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 19:22