StoryEditor

Putin uznal separatistické republiky na východe Ukrajiny a posiela do nich vojakov. Západ sľubuje rázne sankcie

21.02.2022, 16:09
Autor:
DJDJ
Deje sa tak v čase, kedy sa lídri proruských separtistov a vláda v Kyjeve navzájom obviňujú z ostreľovania a eskalácie napätia.

Alexander Duleba v HNtelevízii: Ako sa ukrajinská kríza dostala do stavu, že stačí málo, aby prerástla do otvorenej vojny? Tlak prišiel, keď Rusko pochopilo, že prehráva diplomatický súboj, vyhlásil expert na postsovietske krajiny zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Ukrajinská kríza 23:24 Británia v utorok oznámi sankcie voči Rusku Británia v utorok oznámi sankcie voči Ruskej federácii v reakcii na krok Moskvy. "Zajtra oznámime nové sankcie voči Rusku v reakcii na porušenie medzinárodného práva a jeho útoku na suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny," napísala na sociálnej sieti Twitter šéfka ostrovnej diplomacie Trussová.

23:17 OSN je presvedčené, že Rusko porušilo suverenitu Ukrajiny  "OSN v súlade s príslušnými rezolúciami Valného zhromaždenia naďalej plne podporuje suverenitu, nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc," uviedol vo vyhlásení hovorca OSN Dujarric. 23:14 Ukrajina: V Donbase zahynuli ďalší dvaja ukrajinskí vojaci a jeden civilista Dvaja ukrajinskí vojaci a jeden civilista prišli v pondelok o život pri ostreľovaní dedín ležiacich na frontovej línii v Donbase. Informovala o tom ukrajinská polícia, z vyjadrenia ktorej citovala agentúra AFP. Vojaci boli podľa polície zabití v dedine Zajceve, ležiacej asi 30 kilometrov severne od separatistami kontrolovanej bašty Doneck. Ďalší traja ukrajinskí vojaci utrpeli zranenia. 23:09 Scholz, Biden a Macron sa zhodli, že krok Ruska nezostane bez odpovede "Nemecko, Francúzsko a USA rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina ostro odsudzujú," uviedol hovorca nemeckého kancelára Steffen Hebestreit. 23:01 Čaputová: Krok Ruska marí roky úsilia o vyriešenie konfliktu  "Ruské uznanie takzvaných ľudových republík marí roky úsilia o vyriešenie konfliktu, ktorý Moskva vytvorila. Je to voľba konfrontácie pred diplomaciou a očividné porušenie medzinárodného práva a suverenity Ukrajiny," uviedla Čaputová na sociálnej sieti Twitter. 22:54 Putin nariadil ruskej armáde začať misiu v povstaleckých republikách v Donbase Ruský prezident Vladimír Putin nariadil armáde začať misiu v dvoch povstaleckých republikách na východe Ukrajiny, ktorých nezávislosť krátko predtým uznal osobitnými dekrétmi. Cieľom misie má byť podľa neho podpora mieru. 22:47 Putin nariadil ruskej armáde začať misiu v povstaleckých republikách v Donbase Ruský prezident Vladimír Putin nariadil armáde začať misiu v dvoch povstaleckých republikách na východe Ukrajiny, ktorých nezávislosť krátko predtým uznal osobitnými dekrétmi. Cieľom misie má byť podpora mieru, napísala agentúra TASS. V nadväznosti na uznanie samostatnosti separatistických regiónov dnes Putin s vodcami Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky podpísal dohody o spolupráci. 22:45 Ivan Korčok: Rozhodnutie Ruska uznať separatistov v Donbase je neprijateľné "Jednostranné rozhodnutie Ruska uznať separatistov v Donbase je neprijateľné a priamo odporuje diplomatickému úsiliu nájsť riešenie konfliktu na východe Ukrajiny. Principiálny postoj Slovenska podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny," napísal v pondelok večer na sociálnej sieti Twitter šéf slovenskej diplomacie. 22:26 NATO odsúdilo Rusko za uznanie separatistických republík v Donbase Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg odsúdil rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať za nezávislé štáty dve separatistické oblasti ležiace na východe Ukrajiny.
Zdroj: AP/TASR
 Stoltenberg povedal, že Rusko týmto rozhodnutím "ešte viac podkopáva suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny, oslabuje snahy o vyriešenie konfliktu a porušuje minské dohody", ktoré taktiež podpísalo.
22:17 Európska únia ohlásila zavedenie sankcií voči Rusku za uznanie separatistických "republík" V spoločnom vyhlásení to uviedli šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel. Uznanie nezávislosti dvoch samozvaných separatistických republík na Ukrajine je "jasným porušením medzinárodného práva". Euroblok "zareaguje sankciami", zdôraznili lídri EÚ. 22:08 Biely dom ohlásil sankcie voči separatistickým regiónom na východe Ukrajiny "Očakávali sme takýto krok Ruska a sme pripravení okamžite reagovať. Prezident Biden čoskoro vydá nariadenie, ktorým zakáže nové investície, obchod a financovanie americkými osobami do, z alebo v Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike. Toto nariadenie tiež poskytne právomoc uvaliť sankcie na každú osobu, ktorá sa rozhodne pôsobiť v týchto oblastiach Ukrajiny," uviedla vo vyhlásení zverejnenom na internetovej stránke hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.
Zdroj: Getty Images
Biely dom rovnako ako európski lídri označuje rozhodnutie uznať nezávislosť Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky za nehorázne porušenie medzinárodného práva. O pripravovaných sankciách si môžete prečítať tu.
22:05 Putin: Vstup Ukrajiny do NATO je len otázkou času
Zdroj: TASR/AP
​Podľa ruského prezidenta to bude znamenať priame ohrozenie bezpečnosti Ruska. Ukrajina sa totiž podľa Putina stane štartovacou plochou pre útok. Prečítajte si súhrn vystúpenia Vladimira Putina v ruskej televízie.
21:53 Heger odsudzuje rozhodnutie Putina
Zdroj: AP/TASR
​Slovenský premiér Eduard Heger odsudzuje rozhodnutie Vladimira Putina uznať separatistické republiky na východe Ukrajiny. "Uznanie separatistických republík je len podpora násilia a nenávisti. Trpieť budú obyčajní ľudia. Som týmto krokom prezidenta Putina hlboko pobúrený," napísal na Facebooku.
21:47 Fiala: Česká republika stojí za slobodnou a nezávislou Ukrajinou
Petr Fiala
Zdroj: TASR/AP
"Z vlastnej histórie si dobre pamätáme, že podobné kroky namierené proti suverénnym susedným štátom k mieru nikdy nevedú," napísal tiež v pondelok večer na sociálnej sieti Twitter predseda českej vlády.
21:36 Morawiecki: Rusko podniklo akt agresie voči Ukrajine, sankcie musia byť okamžité
Zdroj: Reuters
"Krok Ruska znamená odmietnutie dialógu a očividné porušenie medzinárodného práva. Ide o akt agresie voči Ukrajine, ktorý sa musí stretnúť s jednoznačnou odpoveďou a okamžitými sankciami. Je to jediný jazyk, ktorému Putin rozumie. Vyzývam na urýchlené zasadnutie Európskej rady, aby sa prediskutovala táto záležitosť," napísal Morawiecki na Twitteri.
21:32 Slovensko "rezolútne neuznáva samozvanú nezávislosť" republík v Donbase Rozhodnutie Ruska označil slovenský rezort diplomacie za neprijateľný krok, ktorý je "v priamom rozpore s deklarovaným záujmom hľadať konštruktívne riešenie v diplomatickom dialógu v príslušných medzinárodných formátoch". 21:31 Európska únia má sankcie proti Rusku pripravené, nasadí ich v prípade agresie Európska únia neuvalí na Rusko sankcie kvôli súčasnému vyhroteniu napätia, ako požaduje Ukrajina, pretože stále vidí najlepšie riešenie v diplomatických rokovaniach.
Zdroj: Reuters
Tvrdé postihy sú však pripravené a záleží na vôli všetkých dvadsiatich siedmich únijných štátov, za akých okolností ich zavedú. Viac o plánoch prípadných sankciách zo strany Európskej únie sa dočítate tu.
21:15 Lotyšsko vyzýva na okamžité sankcie Európskej únie voči Rusku "Rozhodnutie Ruska uznať takzvané Donecké a Luhanské ľudové republiky je flagrantným porušením medzinárodného práva a územnej celistvosti Ukrajiny. Lotyšsko odsudzuje tento akt agresie a vyzýva na ráznu medzinárodnú reakciu. EÚ musí okamžite uvaliť sankcie," napísal šéf lotyšskej diplomacie Edgars Rinkevics na sociálnej sieti Twitter. 20:56 Uznanie separatistických regiónov Putinom je porušením medzinárodného práva Uznanie separatistických regiónov na východe Ukrajiny ruským prezidentom Vladimirom Putinom je porušením medzinárodného práva, vyhlásil na tlačovej konferencii britský premiér Boris Johnson. Rovnako sa na twitteri vyjadril predseda Európskej rady Charles Michel.
Zdroj: Reuters
"Je to ... hrubé porušenie zvrchovanosti a celistvosti Ukrajiny," povedal Johnson a . Putinovo rozhodnutie označil za "zlé znamenie" pre Ukrajinu. "Uznanie dvoch separatistických území na Ukrajine je hrubým porušením medzinárodného práva, územnej celistvosti Ukrajiny a minských dohôd (o zabezpečení mieru v Donbase)," napísal na twitteri Michel. Viac sa dočítate tu.
20:43 Putin sa rozhodol okamžite uznať suverenitu separatistických republík, podpísal už aj dekréty Ruský prezident Vladimír Putin Putin v televíznom prejave k národu oznámil, že je nevyhnutné uznať nezávislosť "ľudových republík", vyhlásených v roku 2014 proruskými separatistami v Donbase na východe Ukrajiny.
Zdroj: TASR/AP
​Televízia vzápätí ukázala, ako šéf Kremľa podpisuje príslušné dekréty a tiež dohody s vodcami Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Tieto dohody podľa pozorovateľov majú Rusku poslúžiť ako právny základ pre vyslanie vojakov do Donbasu.
20:29 OSN varovala pred krokmi, ktoré by "podkopali" suverenitu Ukrajiny Organizácia Spojených národov v pondelok vyzvala všetky strany, aby sa zdržali "jednostranných krokov", ktoré by "podkopali" suverenitu a narušili územnú celistvosť Ukrajiny. Stalo sa tak len krátko predtým, ako začal ruský prezident Vladimir Putin prednášať televízny prejav k národu týkajúci sa Ukrajiny. 20:19 Izrael presunie veľvyslanectvo z Kyjeva do Ľvova Izrael oznámil, že presunie svoje veľvyslanectvo na Ukrajine z Kyjeva do Ľvova.
Zdroj: Reuters
​​Izrael už predtým z dôvodu eskalujúceho napätia medzi Moskvou a Kyjevom ohlásil plány na evakuáciu rodín svojich diplomatov a ďalšieho personálu z veľvyslanectva na Ukrajine.
20:07 Macron zvolal pre situáciu na Ukrajine bezpečnostnú radu
Zdroj: Reuters
​Francúzsky prezident Emmanuel Macron zvolal v pondelok večer radu obrany štátu, ktorej členovia posúdia vývoj situácie na Ukrajine. Zasadnutie sa uskutoční krátko po tom, ako mu Putin v telefonáte oznámil svoj zámer uznať separatistické republiky na východe Ukrajiny. Viac sa dočítate tu.
19:49 Sankcie Európskej únie budú rázne, povedal šéf európskej diplomacie Borell Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borell ešte pred Putinovým rozhodnutím povedal, že v prípade uznania separastických republík na Donbase prídu zo strany Únie tvrdé sankcie. "Sme pripravení reagovať rázne a jednotne, v prípade, že by sa tak rozhodol," povedal. 19:42 Putin sa rozhodol, že uzná separastické republiky na východe Ukrajiny 19:37 Putin sa rozhodol, že uzná separastické republiky na východe Ukrajiny Ruský prezident Vladimir Putin dnes rozhodol, že uzná Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku na východe Ukrajiny. Uvádza sa to vo vyhlásení Kremľa, z ktorého citovala agentúra Interfax.
Zdroj: Reuters
Putin to mal v dnešnom telefonáte oznámiť francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi. Podľa ruského prezidenta príde toto rozhodnutie "v blízkej budúcnosti."

01 - Modified: 2022-02-21 09:26:07 - Feat.: 0 - Title: Biden sa osobne stretne s Putinom v Kyjeve. Ak Rusko dovtedy nezaútočí na Ukrajinu 02 - Modified: 2022-02-21 10:11:23 - Feat.: 0 - Title: Kyjev a separatisti sa obviňujú z ostreľovania. Ukrajinci zničili naše stanovište, tvrdia Rusi 03 - Modified: 2022-02-21 16:34:19 - Feat.: 0 - Title: USA majú ďalší plán. V prípade invázie sťažia ruským bankám transakcie v dolároch, neskôr s nimi prerušia vzťahy 04 - Modified: 2022-02-21 11:14:26 - Feat.: 0 - Title: Nemci upravili ruskú ikonu. Terénna beštia sa predáva za priam astronomickú čiastku
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:21