BieloruskoReuters
StoryEditor

V Minsku sa zišli stúpenci Lukašenka. Mesto stráži množstvo policajtov

16.08.2020, 13:24
Autor:
ČTKČTK
K námestiu Nezávislosti, kde sa provládna demonštrácia koná, sa trúsia tiež malé skupiny predstaviteľov protestného hnutia, niektorí z protestujúcich vykrikujú slogany.

V bieloruskej metropole Minsku sa dnes koná akcia na podporu prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorého víťazstvo v prezidentských voľbách je spochybňované bieloruskou opozíciou i širokou verejnosťou.

Na priestranstve pred sídlom vlády, kam stúpencov Lukašenka zviezli autobusy, sa podľa agentúry TASS zišlo niekoľko tisíc ľudí, na námestí hrajú vlastenecké piesne.

​Akcia začala o niečo neskôr, ako bolo naplánované. Pred zhromaždenými ľuďmi so štátnymi zeleno-červenými vlajkami vystúpil poslanec Henadzi Davydzka, ktorý uviedol, že "nastala chvíľa, kedy je krajina v nebezpečenstve".

"Vážime si voľby tých, kto s nami nesúhlasia, ale chceme, aby si aj oni vážili našej voľby," povedal Davydzka.

K námestiu Nezávislosti, kde sa provládna demonštrácia koná, sa podľa TASS trúsia tiež malé skupiny predstaviteľov protestného hnutia, niektorí z protestujúcich vykrikujú slogany.

Podľa portálu Tut.by je v okolí námestia už od rána množstvo príslušníkov polície. Agentúra TASS dnes už predtým písala o tom, že ľudia z autobusov odmietajú odpovedať na otázku, odkiaľ pricestovali.

Stovky ľudí v bieloruskom Gomel sa dnes prišli rozlúčiť s Aljaksandrom Vichorom, ktorý bol zatknutý pri protestoch proti falšovaniu volebných výsledkov a onedlho potom zomrel v nemocnici, informuje dnes agentúra DPA.

​Na spomienkovej akcii vystúpila tiež matka zosnulého, ktorá viní zo smrti syna políciu. Dvadsaťpäťročný muž, ktorý podľa matky trpel srdcovou chorobou, bol zatknutý v nedeľu v deň volieb, keď bol na ceste za svojou priateľkou.

Úrady jeho smrť oznámili až v stredu s upresnením, že príčinu jeho smrti musí objasniť súdny lekár. Podľa oficiálnych výsledkov vo voľbách opäť zvíťazil dlhoročný prezident Alexander Lukašenko, zatiaľ čo opozičná kandidátka Svjatlana Cichanouská získala 10,1 percent hlasov. Onedlho po oznámení odhadov výsledkov Bielorusko zachvátili protesty.

Proti demonštrantom tvrdo zasiahli poriadkové jednotky. Najmenej dvaja ľudia v súvislosti so zásahmi zomreli a približne 6700 ďalších ľudí bolo zatknutých. Zadržanie ľudia, z ktorých časť už bola prepustená, sa sťažujú na tvrdé zaobchádzanie, kruté bitie, ponižovanie a vyhrážky.

01 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 02 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 03 - Modified: 2024-04-25 14:07:07 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta 04 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 02:48