Filip Homza
StoryEditor

Švédska školáčka štrajkuje za klímu. Miesto v škole vysedáva pred parlamentom

02.09.2018, 00:00
Autor:
kankan
Greta pred parlamentom vysedáva vedľa transparentu s nápisom "školský štrajk za klímu".

Pätnásťročná Švédka Greta Thunbergová štrajkuje za to, aby politici i verejnosť brali vážne klimatické problémy.

Namiesto do školy tak chodí denne pred parlament, kde púta pozornosť verejnosti. Protestovať chce do volieb, ktoré sa konajú 9. septembra.

Greta pred parlamentom vysedáva vedľa transparentu s nápisom "školský štrajk za klímu". Školská dochádzka je vo Švédsku povinná do 16 rokov.

"My mladí nemáme volebný hlas, ale škola je povinná. Takže toto je spôsob, ako docieliť to, aby náš hlas bol vypočutý," vysvetlila svoj protest portálu The Local.

Greta sa teší veľkému záujmu médií. Jeden novinár ju nazval "švédska Malala". Prirovnal ju tak k mladej Pakistanke Malale Júsufzaiovej, ktorá za svoj boj za právo dievčat na vzdelanie dostala Nobelovu cenu za mier.

Získala sympatie okoloidúcich

Greta získava sympatie aj okoloidúcich, z ktorých si mnohí k nej posadia alebo si berú jej letáčiky. Pred parlamentom dievča navštívil aj jej učiteľ. "Väčšinou je to veľmi pozitívne," povedala o reakcii ľudí na jej počínanie.

S Gretou už tiež hovorili politici rôznych strán, vrátane ministerky sociálnych vecí Annike Strandhällovej. Niektoré výskumy ukazujú, že pre voliča sa klíma stala druhou najdôležitejšou otázkou volieb.

Švédsko toto leto postihla veľká vlna horúčav a najhoršie lesné požiare v moderných dejinách.

"Klimatický radikál"

Greta sa označuje za "klimatického radikála". Ekologickými otázkami sa zaoberá už najmenej tri roky. Chodila na demonštrácie, ale toto je prvá akcia, ktorú sama zorganizovala.

Matkou dievčaťa je operná hviezda Malena Emmanová, ktorá je tiež ekologickou aktivistkou. "Samozrejme si myslia, že by som mala ísť do školy, ale chápu, prečo to robím," povedala Greta o rodičoch.

Dievča zrejme zamešká tri týždne výučby. Nie je jasné, aké disciplinárne postihy jej prípadne hrozia. Greta tvrdí, že učebnice má pri sebe a samoštúdiom sa snaží udržať krok so spolužiakmi.

01 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 02 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 03 - Modified: 2024-04-13 09:57:51 - Feat.: - Title: hn 04 - Modified: 2024-04-11 14:46:23 - Feat.: - Title: Švédsko investuje vyše 33 miliónov eur do krytov a civilnej ochrany 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:59