Reuters
StoryEditor

Zatlačila Merkelová Trumpa do kúta alebo je to ináč? Fotografia vyvolala na internete rozruch

10.06.2018, 11:34
Autor:
ČTKČTK
Snímka však vyvolala aj debatu o moci správne zachyteného okamihu a o využití fotografie v rámci vlastnej interpretácie udalostí.

Neobvyklá fotografia politikov z neformálneho rokovania počas veľmi napätého summitu skupiny G7 v Kanade, ktorá zachytáva amerického prezidenta Donalda Trumpa proti presile ostatných lídrov, vyvolala rozruch na sociálnych sieťach. Snímku fotografa Jescoa Denzela zverejnil na twitteri hovorca nemeckej vlády a mnohí ju okamžite označili za jedinečné zhrnutie obtiažnych rokovaní, ktoré sa skončili rozkolom. Na internete sa objavili snahy o interpretáciu reči tela jednotlivých aktérov, vtipné narážky, obhajoba Trumpa aj upozornenie na manipulatívnu moc niektorých fotografií.

​Fotograf zachytil situáciu v zákulisí medzi dvoma kolami oficiálnych rozhovorov, kedy sa okolo Trumpa zišli ostatní politici, aby si vyjasnili postoje. Americký prezident ako jediný sedí a pôsobí defenzívne, zatiaľ čo na neho zo silnejšej pozície tlačí jeho oponentka, nemecká kancelárka Angela Merkelová. Všetci vyjednávači vyzerajú trochu rozladene, mraštia čelá, majú zvesené kútiky úst alebo ruky založené pred telom.

Mnohí prispievatelia na twitteri okamžite vycítili potenciál fotografie a začali ju intenzívne komentovať. "O reči tela na tejto fotke by sa dala napísať celá diplomovka," uviedol Liam O'Brien. "Táto fotografia je umelecké dielo. Názov: Reč tela," komentoval kompozíciu Arnór Dan. "Pozrite sa na reč tela na tejto fotke. Trump sa pred Merkelovou doslova krčí," napísal Benjamin Rodriguez.

Mnoho ďalších tvrdí, že americký prezident vyzerá pred Merkelovou ako neposlušný žiak pred prísnou učiteľkou alebo ako dieťa, ktoré dostáva od matky poriadne vynadané.

Snímka však vyvolala aj debatu o moci správne zachyteného okamihu a o využití fotografie v rámci vlastnej interpretácie udalostí. Odborníci upozorňujú, že hovorca nemeckej vlády fotografiu zverejnil preto, že lichotí kancelárke Merkelovej a ukazuje ju v dobrom svetle ako rozhodnú političku, ktorá tlačí amerického prezidenta do kúta. Napríklad Fabian Reinbold si však dal prácu a našiel fotografie rovnakej situácie z iných uhlov. Z nich už vyzerá pomer medzi prítomnými politikmi celkom inak.

Okrem toho interpretácii o dominantnej Merkelovej a submisívnom Trumpovi napomáha aj vhodne zvolený výrez. Mimo snímky sa totiž ocitol kanadský premiér Justin Trudeau, ktorý stojí za Trumpom. "Fotografie môžu byť zavádzajúce," komentovala to Caroline Arbourová.

Tlačová konferencia kanadského premiéra Justina Trudeaua, po ktorej americký prezident Donald Trump odvolal svoju podporu záverečného vyhlásenia krajín na summite G7:

01 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 03 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie 04 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 05 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 07:29