Reuters
StoryEditor

Skrýva Atlantik miliónové bohatstvo? Britskí lovci pokladov pri Islande našli nacistický vrak

26.07.2017, 13:30
Autor:
fasfas
Hľadači pokladov z Veľkej Británie našli južne od pobrežia Islandu vrak nacistickej lode SS Minden.

Poštová časť potopeného plavidla ukrývala pokladnicu, ktorá obsahuje štyri tony nejakého cenného kovu. Predpokladá sa, že ide o zlato, ktoré v roku 1939 putovalo do Nemecka, loď ale bola nacistami zámerne poslaná ku dnu. Nálezcovia žiadajú islandskú vládu o povolenie prevŕtať dieru do vraku a sejf vyzdvihnúť.

Tím spoločnosti Advanced Marine Services (AMS), ktorej náplňou práce je hľadanie pokladov na dne morí, našiel v Atlantickom oceáne asi 200 kilometrov južne od pobrežia Islandu vrak nacistického nákladného plavidla. SS Minden bola potopená 24. septembra 1939 tesne po tom, čo začala druhá svetová vojna.

Podľa všetkého mierila z Južnej Ameriky, z tamojších bánk si mala viezť 4 tony cenného nákladu, zrejme zlata. Podľa britského portálu The Independent by v takom prípade hodnota dosahovala 125 miliónov libier (takmer 140 miliónov eur).

Potopená na Hitlerov rozkaz

​Práve náklad mal byť tým, čo spečatilo lodi osud. SS Minden bola zachytená radarmi plavidiel britského námorníctva. Aby v beznádejnej situácii nezískali do svojej moci drahocenné imanie nepriatelia, rozhodol sa kapitán lode na priamy rozkaz nemeckého vodcu Adolfa Hitlera, že náklad radšej pochová na dne oceánu.

Po svojom objave AMS požiadala islandskú vládu o povolenie dostať sa cez plášť plavidla k trezoru, ktorý poklad ukrýva. Tvrdí totiž, že korisť patrí tomu, kto ju našiel, a chce si ju odviezť so sebou do Británie, hoci už tento rok raz bola obvinená, že po pozostatkoch lode pátrala bez riadneho povolenia.

Islandské úrady sa o aktivitách spoločnosti dozvedeli po tom, čo vo svojich vodách narazili na zakotvené nórske výskumné plavidlo Seabed Constructor. Práve to si tím AMS najal, aby ho využil ako základňu pre pokusy o svoj objav.

Brazílske imanie

Podľa islandského portálu Iceland Monitor nebola posádka schopná uspokojivo odpovedať na otázky pobrežnej stráže, čo na mieste robí. Jej reakcia podľa neho bola "vágna a rozporuplná". Hliadka preto loď v nórskych farbách inštruovala, aby sa presunula do hlavného mesta Reykjavíku. Následne posádku vypočula polícia.

Podľa riaditeľa Islandskej pobrežnej stráže Georga Lárussona nemali hľadači pokladov povolenie. "Povedali nám len, že hľadajú zaujímavý cieľ z druhej svetovej vojny, ale nemôžu povedať viac podrobností," vysvetlil.

SS Minden vyrazila 6. septembra 1939 z Brazílie, kde naložila náklad z Banco Germanico, dcérskej spoločnosti nemeckej Dresdner banky. Keď ju pri brehoch Islandu uzreli britské krížniky HMS Calypso a HMS Dunedin, Adolf Hitler dal kapitánovi príkaz, aby sa rýchlo stiahla. Jedinou ďalšou možnosťou bolo potopiť loď aj s nákladom, k čomu nakoniec došlo, pretože náklad nesmel za žiadnu cenu padnúť do rúk nepriateľa.

Posádka SS Minden bola zachránená britskou loďou HMS Dunedin a prepravená na námornú základňu na Orknejských ostrovoch Scapa Flow. Podľa oficiálnych archívnych záznamov bol náklad nacistického plavidla bezcenný. Ale vzhľadom na to, aký drahý je prenájom prieskumných plavidiel, musela byť posádka AMS presvedčená, že jeho hľadanie má význam.

01 - Modified: 2024-04-09 15:51:08 - Feat.: - Title: Island bude mať nového premiéra. Stane sa ním Bjarni Benediktsson 02 - Modified: 2024-03-21 09:00:00 - Feat.: - Title: Na dne mora už 400 rokov leží loď so zlatom za vyše 4,5 miliardy eur. Výprava pri pobreží Anglicka tvrdí, že ho dokáže nájsť 03 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Pivo stálo aj 18 eur, pri top atrakcii čakalo nemilé prekvapenie. Ako dopadla cesta za erupciou? 04 - Modified: 2024-03-17 11:30:00 - Feat.: - Title: Miesta, kde si plníme svoje cestovateľské sny. Tieto destinácie sú bez turistov, autentické a plné tradícií 05 - Modified: 2024-02-20 19:47:05 - Feat.: - Title: Obyvatelia islandského Grindavíku sa môžu vrátiť domov, sopečná erupcia skončila
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 08:34