Alžbeta Harry Gavendová / HN
StoryEditor

Reuters: Huawei rokuje o predaji prémiových sérií smartfónov P a Mate

26.01.2021, 10:20
Autor:
TASRTASRahgahg
Predaj prémiových sérií P a Mate by znamenal záchranu na trhoch, kde sú Google služby a aplikácie pre používateľov mimoriadne dôležité. 

Aktualizácia: 

Článok dopĺňame aj o vyjadrenie slovenského zastúpenia spoločnosti Huawei:

"V mene spoločnosti Huawei by sme radi vyvrátili tvrdenia ohľadom predaja našich vlajkových sérií, ktoré nemajú žiadne opodstatnenie. Stále sa plne angažujeme vo vývoji a predaji smartfónov a budeme aj naďalej dodávať špičkové produkty zákazníkom po celom svete."

Pôvodný článok:

Čínska spoločnosť Huawei Technologies je v počiatočnom štádiu rokovaní o predaji svojich prémiových sérií smartfónov P a Mate. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním na dva zdroje oboznámené so záležitosťou. Tento krok by mohol viesť Huawei k prípadnému ukončeniu podnikania v oblasti špičkových smartfónov.

Podľa zdrojov rozhovory medzi najväčším výrobcom telekomunikačných zariadení na svete a konzorciom na čele s investičnými spoločnosťami zo Šanghaja, ktoré podporuje tamojšia vláda, trvajú už mesiace.

​Huawei začal interne skúmať možnosť predaja svojich prémiových značiek už vlani v septembri. Ani jeden zo zdrojov, ktoré nechceli byť menované, pretože rokovania sú dôverné, však nepozná cenu za značky P a Mate.

Dodávky telefónov Mate a P mali v období medzi tretím kvartálom 2019 a tretím kvartálom 2020 hodnotu 32,65 miliardy eur, odhadla konzultačná spoločnosť IDC.

Huawei však ešte neprijal konečné rozhodnutie o predaji. A rozhovory sa podľa oboch zdrojov nemusia skončiť úspešne, pretože sa čínsky koncern stále snaží vyrábať vlastné špičkové čipy Kiri pre svoje smartfóny.

Čierna listina

Pre Huawei začali naplno komplikácie na svetovom trhu v roku 2019, kedy udreli sankcie zo strany USA pod vedením Donalda Trumpa. Americká administratíva totiž zaradila Huawei na čiernu listinu firiem, s ktorým nemôžu americké spoločnosti obchodovať.

Veci zašli až tak ďaleko, že USA neskôr dokonca zakázali americkým firmám dodávať komponenty pre Huawei. To vyústilo do situácie, v ktorej Huawei síce môže využívať americký operačný systém Android od Googlu, no nemôže využívať iné služby Googlu. 

Android je totiž otvorený systém, dostupný pre akýchkoľvek vývojárov. Služby Google však už tvoria konkrétne aplikácie ako YouTube, Gmail či Google Mapy a tie dostali v Huawei telefónoch červenú. Huawei tiež nemôže na sťahovanie využívať obchod s aplikáciami Google Play. Má však svoj s názvom App Gallery, kde používateliach ich telefónov nájdu množstvo aplikácií, a to už aj slovenských. 

Predaj prémiových sérií P a Mate by znamenal záchranu na trhoch, kde sú Google služby a aplikácie pre používateľov mimoriadne dôležité. 

Reakcia je odmietavá

Huawei však informácie o predaji P a Mate odmieta. „Spoločnosť Huawei sa dozvedela, že kolujú nepodložené správy o možnom predaji našich vlajkových značiek smartfónov,“ uviedol hovorca Huawei. „Tieto povesti nemajú žiadne opodstatnenie. Huawei takýto plán nemá,“ dodal.

Šanghajská vláda uviedla, že nemá o tom žiadne informácie a odmietla to ďalej komentovať.

Fámy o potenciálnom predaji prémiových značiek inteligentných telefónov však len naďalej naznačujú, že Huawei má iba malú nádej na zmiernenie sankcií USA po nástupe novej vlády prezidenta Joea Bidena. 

Šanghajské vládou podporované investičné spoločnosti môžu vytvoriť konzorcium s predajcami telefónov Huawei a prevziať značky P a Mate podobne, ako to bolo v prípade telefónov Honor od Huaweiu.

Spoločnosť Huawei si pravdepodobne ponechá riadiaci tím pre série P a Mate pre nový subjekt, ak dohoda prejde, dodali oba zdroje.

01 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 02 - Modified: 2024-03-29 16:33:41 - Feat.: - Title: Huawei sa zotavuje z amerických sankcií, čínska firma zaznamenala vlani najväčší rast za posledné štyri roky 03 - Modified: 2024-03-21 14:00:00 - Feat.: - Title: Radujú sa z biedneho začiatku roka. Vyzerá to na veľký návrat aj na úkor Applu 04 - Modified: 2024-03-20 14:47:59 - Feat.: - Title: Pôjdu na čiernu listinu. Spojené štáty zvažujú sankcie proti čínskym výrobcom čipov pre Huawei 05 - Modified: 2024-03-19 14:09:09 - Feat.: - Title: Kvartálne tržby Xiaomi vzrástli o viac než desatinu, zisk prekonal očakávania
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 01:31