Stella Zázvorková SNÍMKA: Archiv MafraSNÍMKA: Archiv Mafra
StoryEditor

Herečka Stela Zázvorková: Prekonala rozvod aj dcérinu samovraždu

03.09.2022, 00:00
  • Napriek inteligencii a skvelému vzdelaniu sa dávala obsadzovať do úloh hašterivých žien či pavlačových klebetníc.
  • Hoci jej divadlo a film vzalo muža aj jediné dieťa, nezanevrela nikdy na múzy ani na život.
  • A vytvorila prototyp v našich končinách pomerne vzácneho „ženského klauna“.
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Pani Zázvorková prehovorila manžela, známeho architekta, ktorý napríklad projektoval pamätník národného oslobodenia na Vítkove, aby dcéru pomenovali podľa vtedy populárneho Flammarionovho románu Stella. Neskôr mamička nútila dievča študovať, pretože si vysnívala, že si vezme diplomata a bude po jeho boku reprezentovať vlasť.

Keď ju však profesor matematiky na reálnom gymnáziu „reálne“ vyzval, nech ide radšej „ku komediantom“, vydala sa na konzervatórium. Neprijali ju. Ranená neúspechom prestúpila na anglickú internátnu školu. Tam študovala dobre a naučila sa niekoľko jazykov, nielen angličtinu.

image

Herec Miloš Kopecký: Svoj najzbabelejší čin stihol napraviť

Počas súkromných lekcií pridala aj latinčinu. Čítanie obľúbených autorov si dopriala v origináli. Sen o divadle sa jej nakoniec splnil. Do tajov herectva ju zasväcoval legendárny divadelník Emil František Burian, ktorý otvoril pre mladých adeptov školu. Stella Zázvorková neskôr spomínala: „Pri svojej premiére na javisku som hrala nemú trojúlohu – dvere, schody a portiéru. Vlastík Brodský kľúč. Bolo to divadlo veľmi moderné.“

Pre mnohých obdivovateľov tejto populárnej herečky bolo nepochopiteľné, že takáto vzdelaná žena intelektuálnych záľub po dlhé roky nechávala režisérov, aby ju obsadzovali do typu prostoduchých a hašterivých ženských alebo pavlačových klebetníc. Tým zužovali nielen jej herecký register, ale aj osobnosť.

Trvalo dlho, než začala tlmiť robustnosť a hlučnosť komických ženštín, na ktoré bola zdanlivo predurčená svojím výzorom, a dokázala stvárniť aj ženy hlbšieho charakteru, nie bojovné a rázne, citlivé a rozvážne. Mladá herečka sa zamilovala do Miloša Kopeckého v divadielku Veterník.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 82% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-08-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Josef Kemr: Hercom sa stal napriek otcovmu nesúhlasu
01 - Modified: 2024-04-23 04:44:49 - Feat.: - Title: Zomrela Hana Brejchová: So sestrou do svojej smrti neprehovorila 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-19 11:58:00 - Feat.: - Title: Klára Issová je single takmer 20 rokov: „Vycvičila som sa samote.“ Prečo si myslí, že vzťah nevydrží? 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 21:30