StoryEditor

Pár fotografov našiel medzeru na trhu: Každý má mať možnosť vlastniť kus umenia za dostupnú cenu

03.06.2022, 00:00
  • Juraj s Alexandrou spojili obe svoje vášne a na cestách po svete mimo klasických masoviek zhotovujú umelecké diela v podobe fotografií.
  • Počas pandémie zhmotnili myšlienku dať možnosť ľuďom možnosť vlastniť kus umenia u seba doma. 
  • Sami o projekte Me We hovoria ako "zlatej strednej ceste", v rámci ktorej si môže za prijateľnú cenu dovoliť umenie takmer každý.
  • Aká bola ich spoločná cesta, ktorá vyústila do výnimočného spojenia a jedninečného projektu? Aký je život dvoch introvertov s láskou umeniu, ktorí ho pradaxne otvárajú svetu a ako vyzerá ich práca?
  • Prečítajte si rozhovor pre HN s fotografmi, talentovanými Slovákmi Alexandrou a Jurajom Anuševovcami.

Ste partnermi, manželmi a spája vás spoločná vášeň pre umenie a fotografiu. Ako došlo k tomuto spojeniu? Kde sa to celé začalo?

Alexandra: Stretli sme sa na vysokej škole výtvarných umení, na katedre fotografie, kde sme obaja študovali. Boli sme spolužiaci.

Juraj: V tom čase sme mali obaja dlhoročných partnerov, ale vždy sme k sebe mali bližšie ako bežní kamaráti, ale dali sme sa dokopy, až keď sme skončili školu.

Ako potom vznikol váš spoločný projekt?

Juraj: Tlelo to v nás už dlhšie, a tým, že naša hlavná náplň je trochu iná, týmto spôsobom sme chceli s ostatnými zdieľať lásku k umeniu a dopriať im, aby kúsok z neho mali aj u seba doma. Nad spoločným podnikaním sme uvažovali dlhšie, láska k umeniu v nás vždy bola.

image

Slovenka si podmanila Barcelonu. Pred jej reštauráciami stoja rady

Alexandra: Bola to veľká spoločná vášeň, podobne ako cestovanie. Fotografovanie na cestách nás aj baví a dlho sme celý projekt zvažovali. Bol tu aj nápad ísť cestou blogu, kde by sme zdieľali svoje skúsenosti, vždy totiž chodíme viac-menej na vlastnú päsť, nie cez nejaké organizácie či cestovky. A Juri je v tomto skvelý, vie to naplánovať, zorganizovať aj mimo cestovateľských krajín. Čo sa týka nápadu s blogom, neskôr sme sa zhodli, že slovo nie je naša doména (úsmev). Skôr vizuál. Keď prišla korona, v rámci nášho okruhu priateľov a kamarátov mimo VŠVU sme si uvedomili, že by bolo dobré, keby mali možnosť si namiesto plagátu z obchodu s bytovými doplnkami mali možnosť kúpiť originál. V rámci nášho projektu ide v zásade o dostupnejší druh umenia. Dovtedy tu boli dve možnosti: zaobstarať si ten spomenutý plagát alebo si kúpiť drahú maľbu, fotografiu či grafiku. Našli sme zlatý stred.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 75% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenka, ktorá tkala pre Chanel a Dior: Kedysi mali ľudia pár odevov a dedili sa, v tom vidím zmysel
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:51