StoryEditor

Najväčšie mozgy našej mafie: Spoznajte sivé eminencie nášho podsvetia

30.05.2020, 00:00
Kto patril medzi mafiánov s najvyšším IQ a ako to vôbec ide dokopy s vydieraním a vraždami, ktorých sa dopúšťali?

Keď kolega Ján Karásek písal pred pár rokmi článok o začiatkoch organizovaného zločinu na Slovensku, odpichol sa od tohto momentu:

„Prostý mladík z dediny na južnom Slovensku sníval svoj sen. Túžil byť policajtom. Nerojčil o vysokej šarži, stačilo by mu šliapať chodník či zastavovať autá. Jeho príbuzný mu vybavil pohovor u jedného z vysokých policajných pohlavárov.

Nádejný príslušník si naň priniesol všetky náležité doklady. ‚Hodil som s ním reč. Žiaľ, nemal schopnosti ani na toho najradovejšieho policajta. Povedal som mu, že mu chýba základný inteligenčný kvocient,‘ posťažoval sa autorovi tohto textu funkcionár ešte v časoch zlatej éry.

Inak veľmi rozvážny muž stratil nervy po otázke, na ktorom úrade sa to IQ dá zohnať a milého mládenca vyhodil z kancelárie. Po niekoľkých mesiacoch si pri podvečernom návrate z práce všimol, že sa za ním sunie tmavá limuzína.

Keď mu auto skrížilo cestu, už-už vyťahoval zbraň, no šofér stiahol okienko. ‚Hej, šéfko! Už viem, čo je ten kvocient. Má to štyri kolesá a volá sa to BMW.‘ Táto príhoda vypovedá o vtedajšom spoločenstve zvanom mafia viac než sociologická štúdia,“ dodal kolega.

Prevažne podpriemer

Mal pravdu.

Inteligenčný kvocient vtedajších členov organizovaného zločinu – teda oných mediálne najslávnejších mafiánov – bol podľa slov forenzného psychológa a súdneho znalca Antona Heretika priemerný až podpriemerný.

Podstatne viac zavážila brutalita. Stačí si spomenúť na bratov Danišovcov, ktorí sa stali priekopníkmi výpalníctva a do svojho arzenálu zaradili populárne bejzbalové palice, ktorými presvedčili nejedného majiteľa podniku, že platiť za ochranu sa oplatí.

O tom, čo príchod predovšetkým jedného z nich, prezývaného Tuti, na bratislavskú diskotéku robil s emóciami prítomných dievčat ani nehovoriac.

„V tom čase bola prioritou hrubá sila,“ potvrdil pre HN magazín aj prokurátor Ján Šanta. „Záujmy mafiánskych skupín boli neraz až teatrálne. Každý mal vedieť, kto je kto, mafiánski bosovia typu Róbert Holub či Karol Kolárik a desiatky ďalších vyslovene chceli byť známi. V súčasn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-05-28 20:04:48 - Feat.: 0 - Title: Jedna z kapitol temnej stránky slovenského zločinu: Spoznajte Bonnie a Clydea z Galanty
01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:57