StoryEditor

Petra Tóthová: Mama sa sťažuje, že s tromi titulmi robím cukrárku. Všetko však zmenil jeden koláč

17.12.2021, 23:00
V cukrárskom svete si vyskúšala už takmer všetko.

Máme týždeň do Vianoc. Predpokladám, že u vás doma sa v tomto období vo veľkom vypekalo, či sa mýlim?

​U babky to bolo presne tak, ako hovoríte. Moja mama upiekla vždy dva-tri koláče a potom sme išli k babke, ktorá bola na koláče expert a piekla pre celú rodinu. Od nej som aj ja zdedila lásku k múke a cukru.

Aké koláče nesmeli chýbať na vašom vianočnom stole?

Milovala som babkine šuhajdy, ježe, medovníčky s lentilkami. Samozrejmosťou bola vianočka a ešte si pamätám aj na jablkový závin.

Ukážku kreatívnych a chutných dezertov, ktoré sú doslova pastvou pre oči si pozrite v galérii:

Čo ste si z týchto rodinných zvykov a receptov odniesli vy do svojej domácnosti, do dospelého života?

Od maminy som vydrankala zopár starých zošitov, pár si ešte stále nechala. Sú v nich recepty na spomínaný závin, ježe, bábovku aj smotanovú tortu so želatínou.

Môžete do týchto starých receptov aj zasiahnuť, alebo je to neprípustné?

Moje cukrárske „ja“ mi velí zasahovať takmer do všetkých receptov. Snažím sa všetko vylepšiť, alebo aspoň trošku zmeniť, ale s mierou.

Ako teda uprgradujete typické vianočné pečivo do modernej podoby?

Mojou tajnou ingredienciou je rum. Stačí ho iba vyvariť a ponechať rumovú arómu, ktorá urobí v každom koláči rozdiel.

Predstavujem si, že u vás nemôže chýbať prekrásna torta a že máte napečené ako z katalógu. Je to tak, alebo, naopak, pred sviatkami máte toľko práce, že na doma nič nestíhate?

Druhá možnosť je správna, aj u nás platí, že obuvníkove deti chodia bosé. Pre cukrárky je predvianočné obdobie najťažším v roku. Vtedy neviem, ako sa volám, koľko som spala, bojím sa, mám nočné mory z toho, že som na niečo určite zabudla. Teraz je to však iné, máme dvojročného syna a rozhodla som sa, že už nebudem piecť na objednávku. Budem sa spoliehať na mamu a svokru, že niečo upečú aj pre mňa.

Neverím, že nebudete piecť vôbec nič.

Ale budem, samozrejme, že áno. Dokonca niečo pripravím aj pre známych. Pečenie na objednávku som cez koronu absolútne zrušila, výrobňu som zmenila na organizovanie workshopov, aby si každý vedel napiecť doma sám. Svojich klientov učím, ako piecť alebo zdobiť koláče a torty, zaujímam sa o to, čo by sa chceli naučiť, a doslova im ušijem kurz na mieru.

Chcú sa ľudia naučiť piecť?

Áno, chcú. Slováci vďaka internetu a sociálnym sieťam vidia veľmi široké obzory. Učia sa, skúšajú a neustále pečú. Najnovšie mi mnohí posielajú fotky svojich výtvorov a chcú od mňa odpovede, prečo sa im niečo nepodarilo. Ja sa potom hrám na Sherlocka Holmesa a pátram po tom, kde sa stala ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-03-27 11:49:39 - Feat.: 0 - Title: Najhorší zážitok z profesijnej kariéry? Vyučený kuchár, ktorý príde na pohovor s rodičmi 02 - Modified: 2021-02-05 10:20:12 - Feat.: 0 - Title: Obľúbil si ho Jackson a varil Trumpovi: Kuchár Billy Jůza odhaľuje prekvapivé podrobnosti kariéry 03 - Modified: 2021-07-21 11:35:57 - Feat.: 0 - Title: Zero waste kuchár: Vo veľkých reťazcoch nenakupujem, ekologické varenie ti ušetrí peniaze 04 - Modified: 2021-08-26 20:55:41 - Feat.: 0 - Title: Kuchári diktátorov spomínajú: Messi sa usmieva ako Pol Pot a Fidelova krava mala vlastný tím ľudí
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 03 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
13. apríl 2024 23:20