Svetelná výstava Svetlá rozprávajú SNÍMKA: Media SupportSNÍMKA: Media Support
StoryEditor

Svetlom proti tme. V Bratislave sa otvorila rozprávková expozícia ako z iného sveta

16.11.2023, 13:38
  • Na Slovensko dorazila unikátna svetelná výstava "Svetlá rozprávajú" s viac ako 400-tisíc svetlami.
  • Exkluzívnym exponátom je Bratislavský hrad.
  • Tento rok je svetelný park prvý raz inštalovaný aj na Slovensku.

Prvý svetelný park na Slovensku sa otvára dnes 16. novembra v bratislavskej Petržalke na dostihovej dráhe. Tú rozžiari vyše 400-tisíc svetiel. Svetelná expozícia ponúkne návštevníkom viac ako 45 svetelných inštalácií, svetelný tunel, interaktívne svetelné fotorámy, 8-metrový vianočný stromček a exkluzívnu svetelnú imitáciu Bratislavského hradu zo 13 680 svetiel.

V galérii si pozrite exponáty priamo z miesta:

Svetelná výstava s názvom Svetlá rozprávajú, ktorá nesie v sebe posolstvo „svetlom proti tme“, je dielom spoločnosti Decoled a je pre verejnosť otvorená od 16. novembra do konca januára 2024, každý deň v čase od 16.00 do 21.00 hod. Vstupenky je možné zakúpiť online alebo priamo na mieste.

Organizátor výstavy sa snaží pre každé miesto výstavy v danej oblasti priniesť niečo špecifické. Preto je súčasťou svetelného parku v Bratislave špeciálna svetelná inštaláciu Bratislavského hradu z 13 680 LED svietidiel.

Nechýbajú interaktívne svetelné fotorámy, svetelné kreslo a svetelný tunel, ktoré priam volajú po vytvorení si vianočnej fotografie. Keďže výstava je inštalovaná na dostihovej dráhe, samozrejmosťou je aj krásny, vyše dvoch metrov vysoký kôň, nebude chýbať posol Vianoc anjel, 8-metrový vianočný strom, veľký vianočný darček, snehové vločky a rozličné zvieratá.

Výstava šetrná k planéte

Spoločnosť Decoled dbá na životné prostredie a je si vedomá panujúcej ekologickej krízy, preto pristupuje k výrobe svetelného parku obzvlášť citlivo. Vďaka šetrným LED diódam je výstava energeticky úsporná.

„Celý svetelný park so státisícmi LED diód má spotrebu len 7,5 kWh. Pre ilustráciu, hodina prevádzky svetelnej expozície sa rovná hodine prevádzky troch bežných rýchlovarných kanvíc, ktoré v domácnosti bežne používame. Výstava Svetlá rozprávajú je priamou ukážkou toho, že aj pri realizácii takéhoto rozsiahleho projektu sa dá do značnej miery správať ekologicky. Naša spoločnosť tento rok investovala aj do unikátnej technológie 3D tlačiarne, v ktorej sa využíva výhradne recyklovaný plast. Vďaka tejto technológii dokážeme vyrábať konštrukciu pre naše svetelné exponáty v ekologickom duchu,“ vysvetľuje Eva Poláčková, majiteľka spoločnosti Decoled.

Základom vzniku výstavy je tradičná akcia Vánoční dvůr Dobrovíz, ktorú pred Vianocami desaťročie organizovala Eva Poláčková. Svetelná výstava si získala veľkú popularitu, preto sa spoločnosť rozhodla ju rozšíriť, vlani v Prahe navštívilo svetelný park 100-tisíc návštevníkov, tento rok je svetelný park prvý raz inštalovaný aj na Slovensku.

Od malej výstavy k zážitku

Eva Poláčková, bývalá profesorka českého jazyka a literatúry, prináša počas zimy krásne posolstvá a vďaka tomu je celý koncept parku navrhnutý veľmi kultivovane, vkusne, bez gýču, s odkazom na tradície a dominanciu miesta, kde je park inštalovaný.

„Svetelné parky Svetlá rozprávajú sú srdcovým projektom našej rodinnej firmy. Svetelnými parkmi sa snažíme v čase tmy priniesť svetlo nielen do bežných dní, keď väčšinu dňa panuje tma, ale aj do našich myšlienok. Cieľom projektu je svet trochu viac rozžiariť,“ dodáva EvaPoláčková.

Svetelný park Svetlá rozprávajú je situovaný na dostihovej dráhe v Bratislave-Petržalke. „Tešíme sa tejto spolupráci, nakoľko nás zaujala najmä unikátnosť tohto projektu, ktorý po prvý raz prichádza na Slovensko. Aj vďaka takýmto aktivitám môžeme odprezentovať dostihovú dráhu nielen ako priestor pre kone, ale aj ako multifunkčný eventový priestor pre podujatia rozličného kultúrno-spoločenského charakteru," povedal riaditeľ štátneho podniku Závodisko-Dostihová dráha Ladislav Molnár.

*Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2023-11-16 09:54:31 - Feat.: 0 - Title: Zvuky vesmíru, jaskýň i najhoršie ľudské stránky: Tieto koncerty prekračujú limity 02 - Modified: 2023-10-30 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kúsok dovolenky v interiéri: Takto to dopadne, keď sa spojí exotický dizajn a umenie iskriace vtipom 03 - Modified: 2023-10-24 06:41:19 - Feat.: 0 - Title: Smrť, kvety, kultové diela aj sonda do súkromia: Výstava Andyho Warhola v Bratislave je intímna aj pop-artová
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 04 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 05 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 09:09