IMT Smile SNÍMKA: Krištáľové Krídlo/jan ZemiarSNÍMKA: Krištáľové Krídlo/jan Zemiar
StoryEditor

Krištáľové krídlo: Laureátom sa stal zakladateľ spoločnosti Minit, Judit Pecháček (Bárdos) aj Zdeno Chára

06.03.2023, 10:36
  • Ocenenia putovali pre Janoska Ensemble, Zdena Cháru i Judit Pecháček (Bárdos).
  • Mimoriadnu cenu udelili v tomto ročníku dvom osobnostiam, umelcovi a akademickému maliarovi Alexejovi Vojtáškovi a zástupcovi oblasti hospodárstva Štefanovi Mácsadimu. 
  • Galavečer priniesol aj netradičné umelecké zážitky ako vystúpenie skupiny IMT Smile s vedcom Pavlom Čekanom a primátorom Bratislavy Matúšom Vallom. Ich medley piesní bolo aj poctou pre zosnulého člena kapely Petra Bartoníka. 
  • Pozrite si v nasledujúcom článku prehľad a profily laurátov, ako aj najzaujímavejšie momenty večera.

Spoločnosť laureátov prestížneho ocenenia sa rozrástla o 11 mien úspešných Slovákov, ktorí dosiahli vo svojom odbore výnimočné výsledky. Ďalší dvaja laureáti vstúpili do spoločnosti držiteľov Mimoriadnej ceny.

V poradí 26. ročník Krištáľového krídla vyvrcholil v sobotu 4. marca 2023 galavečerom v budove SND v Bratislave. Na počesť nominovaných umelcov, filantropov, manažérov i športovcov sa tu zišlo takmer 600 hostí, medzi nimi veľa známych osobností.

Laureáti

Krištáľové krídlo v kategórii Filantropia tento rok získala Eva Turáková. Základná škola s materskou školou pre žiakov a deti s autizmom v Prešove, ktorú zriadila, oslávila už 15 rokov a dnes ju navštevuje 160 detí.

V roku 2022 spolu s tímom CVI priniesla pre rodiny na Slovensku jedinečnú aplikáciu na rozpoznanie včasných znakov autizmu ASDetect. Všetky aktivity Evy Turákovej smerujú k tomu, aby ukázala, ako plnohodnotne žiť, nielen prežívať, s diagnózou autizmus.

V galérii si pozrite fotografie slávnostného večera: 

Ocenenie v kategórii Populárna hudba si prevzal Adam Ďurica. Skladby z jeho posledného, v poradí už šiesteho štúdiového albumu Naše hriechy patria medzi najhranejšie v slovenských rádiách. V roku 2022 zbilancoval svoju doterajšiu úspešnú kariéru v kompilácii Hity.

Zdeněk Březovják a Ján Koščo, si odniesli cenu v kategórii Hospodárstvo. Sú spoluzakladatelia prešovskej spoločnosti Canor, ktorá vyrába špičkové audioprodukty. Jej zosilňovače, CD prehrávače predáva sieť partnerov po celej Európe, ale aj v Ázii, Austrálii a USA. Špecialitou spoločnosti sú elektrónkové zariadenia, ktoré kontrolujú vlastným systémom Aladdin.

V kategórii Hudba získali ocenenie virtuózni umelci Janoska Ensemble – bratia Janoškovci a ich švagor Július vydali v roku 2022 svoj tretí album The Big B´s. Predstavili ho na vypredaných koncertoch v Európe, Ázii, ale aj v Spojených arabských emirátoch a USA.

V kategórii Medicína a veda získal Krištáľové krídloRichard Imrich, ktorý sa spolu so svojimi kolegami podieľal sa na vývoji nového lieku nitizinon. Európska lieková agentúra ho schválila ako účinnú a bezpečnú liečbu pre ľudí s genetickým ochorením alkaptonúria („choroba čiernych kostí“). Jeho pričinením ho od roku 2022 majú k dispozícii aj slovenskí pacienti, ktorým sa tak výrazne zlepšuje kvalita života.

O Krištáľovom krídle

Ocenenie Krištáľové krídlo sa udeľuje od roku 1997 významným osobnostiam Slovenska, ktoré dosiahli vo svojom odvetví mimoriadny úspech alebo podali výnimočný výkon. O nomináciách a laureátoch rozhodujú odborné poroty a Mimoriadnu cenu udeľuje Veľká porota. Hlavnou myšlienkou je objavovanie a oceňovanie výnimočných ľudí a ich profesionálnych výkonov, ktoré si zaslúžia pozornosť a úctu verejnosti. Zakladateľkou a producentkou je Mária Vaškovičová, riaditeľkou Katarína Srkala, garantkou a blízkou spolupracovníčkou Danka Barteková.

V kategórii Inovácie a startupy patrí ocenenie Rastislavovi Hlaváčovi, zakladateľovi spoločnosti Minit a spoluzakladateľovi GRADIENT ECM. Technologický podnikateľ, stratég a investor v oblasti B2B softvéru, vybudoval úspešný startup Minit v oblasti process mining. Ten sa stal globálnym lídrom a v roku 2022 ho kúpila spoločnosť Microsoft.

Judit Pecháček (Bárdos) získala ocenenie v kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie. Už za svoj herecký debut v celovečernom filme Dom zozbierala viacero prestížnych cien. V roku 2022 zažiarila vo filme Piargy, kde stvárnila jednu z hlavných postáv vo vášnivom príbehu lásku a zrady.

V kategórii Výtvarné umenie si ocenenie prevzal Milan Lukáč, sochár, maliar a vysokoškolský pedagóg, pre ktorého bol rok 2022 mimoriadne významný najmä vďaka kolekcii sochárskych a grafických diel, ktoré vznikli ako živá reflexia aktuálnej spoločenskej situácie.

V kategórii Publicistika a literatúra ocenila porota Krištáľovým krídlom Milana Kolcuna, glosátora, spisovateľa, prekladateľa i legendárneho turistického sprievodcu mesta Košice. Svojich spoluobčanov i turistov sprevádza už neuveriteľných 30 rokov a v niekoľkých svetových jazykoch.

Hlboké znalosti z dejín mesta Košice prezentuje aj knižne – v edícii Potulky mestom Košice. Pozoruhodná je aj jeho talkshow Bez šepkára na Malej scéne Štátneho divadla Košice.

Laureátom kategórie Šport sa stal Zdeno Chára, ktorý v roku 2022 ukončil výnimočnú hokejovú kariéru. Legendárny obranca odohral za 24 rokov v zámorskej NHL 1 680 zápasov a získal Stanleyho pohár ako prvý slovenský kapitán v zámorí.

Našu krajinu reprezentoval sedemkrát na MS a trikrát na ZOH. V reprezentácii odohral spolu 82 zápasov a strelil deväť gólov. Cenu pre Zdena Cháru prevzal Richard Lintner, člen odbornej poroty Krištáľového krídla.

Mimoriadnu cenu Krištáľové krídlo udelili v tomto ročníku dvom osobnostiam. Umelcovi – akademickému maliarovi Alexejovi Vojtáškovi a zástupcovi oblasti hospodárstva Štefanovi Mácsadimu. 

Mimoriadna cena Krištáľové krídlo vzdáva poctu jeho celoživotnému dielu. Patrí k najvýznamnejším slovenským výtvarníkom a reprezentantom slovenskej kultúry v zahraničí. Už desaťročia preukazuje neobyčajný talent a originálnosť tvorby, jeho ilustrácie kníh, maľby, sochy, kresby i monumentálky možno považovať za výrazný prínos do kultúrneho dedičstva našej krajiny.

Štefan Mácsadi je reprezentant slovenských manažérov v oblasti obchodu a predstaviteľ najsilnejšieho domáceho maloobchodného reťazca COOP Jednota Slovensko.

Emócie a prekvapenia

Galavečer 26. ročníka priniesol okrem vyhlasovania laureátov aj umelecké zážitky v podaní tanečníkov Old School Brothers. Skupina IMT Smile vystúpila v špeciálnej zostave s vedcom Pavlom Čekanom a primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

Ich medley piesní bolo zároveň poctou pre zosnulého člena kapely Petra Bartoníka. Prekvapením večera bola Máša Machatsová, majsterka sveta a Európy v jazz-dance. Sprevádzala vystúpenie Nely Pociskovej s piesňou Hold My Hand od Lady Gaga i Adama Ďuricu a jeho Pohľad pre bohov.

Emotívnou časťou večera bola spomienka na tých, s ktorými sme sa v roku 2022 navždy rozlúčili a patrili do veľkej rodiny Krištáľového krídla na prvú laureátku, doktorku Evu Sirackú, architekta Ivana Matušíka, lekára Vladimíra Krčméryho i herečku Máriu Kráľovičovú.

Práve im bola venovaná skladba Adiemus od Karla Jenkinsa v krásnej verzii Bratislavského chlapčenského zboru, s dirigentom Gabrielom Rovňákom a v doprovode sláčikového tria – Magdalény Izakovičovej, Oxany Gerchyovej a Zuzany Herákovej.

Hostí a televíznych divákov sprevádzali večerom štyri moderátorky: Janette Štefánková, Marianna Ďurianová, Karin Haydu a Simona Frantová.

„Som rada, že sa nám podarilo naplniť hlavnú ideu Krištáľového krídla – verejnosti sme predstavili skutočnú elitu národa, ďalšie osobnosti, ktoré si za svoje úspechy, častokrát presahujúce hranice našej krajiny, zaslúžia pozornosť i poďakovanie. A dúfam, že Slovákom sme tým opäť dopriali dôvod na hrdosť, pretože  sa máme stále čím chváliť,“ ohodnotila 26. ročník výkonná riaditeľka Krištáľového krídla Katarína Srkala.

*Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2023-03-04 22:22:09 - Feat.: 1 - Title: Českého leva ovládol výpravný historický film Il Boemo, získal šesť sošiek 02 - Modified: 2023-03-03 12:07:04 - Feat.: 1 - Title: SNG predstavila anglickú monografiu venovanú Stanovi Filkovi 03 - Modified: 2023-02-25 19:53:18 - Feat.: 1 - Title: Slovenské a české sobnosti, umelci a politici spomínajú na zosnulého režiséra Juraja Jakubiska 04 - Modified: 2023-02-25 22:46:45 - Feat.: 1 - Title: Zlatého medveďa za najlepší film získal na Berlinale francúzsko-japonský dokument Na Adamante
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 04:18