Čierny panter: Navždy Wakanda SNÍMKA: Marvel StudiosSNÍMKA: Marvel Studios
StoryEditor

Do kín mieri nová marvelovka Čierny panter: Navždy Wakanda

07.11.2022, 11:40
  • Všetci milovníci snímok od štúdia Marvel sú v napätí, ako sa bude vyvíjať ďalší osud národa kráľovnej Ramondy po smrti kráľa T’Challu.
  • Pre Wakanďanov nastane cesta prijímania svojej novej kapitoly a zároveň čelenia novým nebezpečenstvám.
  • Marevelovka Čierny panter: Navždy Wakanda zavíta do slovenských kín už 10. novembra.

Keď v roku 2020 zomrel Chadwick Boseman, tvorcovia filmu museli zvážiť, ako by mohol príbeh pokračovať. Kráľ T‘Challa bol srdcom filmu Čierny panter - a Boseman zostáva v srdciach všetkých, ktorí pracovali po jeho boku. "Chadov odchod ovplyvnil tvorcov filmu a hercov spôsobom, ktorý bol neuveriteľne hlboký," hovorí režisér Ryan Coogler.

Trailer si pozrite vo videu: 

"Chad bol v projekte do veľkej miery umeleckým partnerom. Trávil som s ním veľa času, rozprávali sme sa o tom, kam chceme, aby sa postava a príbeh posunul. Veľmi obdivoval ostatné postavy a hercov, ktorí ich stvárnili. Po jeho smrti a množstve úvah sme si uvedomili, že by bolo správne, keby sme v príbehu pokračovali."

Navždy Wakanda

Tvorcovia aktuálne upriamujú pozornosť na vzťah kráľovnej Ramondy a jej dcéry Shuri, ktorá sa tiež snaží prijať novú kapitolu Wakandy. "Ramonda si uvedomuje, že od T‘Challovho odchodu uplynul už rok a Shuri sa stále neuzdravuje - nerobí kroky smerujúce k tomu, aby sa zdravo posunula vpred," hovorí Coogler, “Preto sa vyberú do ústrania - odídu z mesta, od technológií - sadnú si bez ruchov a urobia niečo, čo je v podstate rituál smútku. Vtedy sa objaví Namor."

Namor, ktorý sa prvýkrát objavil ako Sub-Mariner v Marvel Comics #1 v roku 1939, patrí medzi najstaršie postavy Marvelu a v nasledujúcich rokoch vystupoval ako hrdina aj ako zloduch. Coogler hovorí: "V našom príbehu predstavuje Talokan, skrytú podmorskú civilizáciu, ktorá je našou prepracovanou verziou komiksovej Atlantídy. Jeho príchod ukazuje, že Wakanda nie je taká bezpečná, ako si mysleli a predkladá Ramande a Shuri návrh.”

Napriek najmodernejšej technológii a hyperobozretnosti Wakandčania o Namorovi a jeho kráľovstve vôbec nevedeli. Stretnutie s Namorom uvedie do pohybu wakandské snahy o zmiernenie situácie vlastným spôsobom - hoci sa Ramonda obáva sa o bezpečnosť svojej dcéry. "Ramonda je dôležitá postava," hovorí Moore, "Je to matka, ktorá stratila manžela a teraz aj syna. Vládne Wakande počas neprítomnosti kráľa. Je zaujímavé vidieť tieto dve ženy ako vodkyne, ako kráľovnú a princeznú a ako matku a dcéru."

Nový svet, nové prístupy

Scénografka Hannah Beachler získala za prácu na filme Čierny panter Oscara. Aj pri pokračovaní sa spojila s režisérom Cooglerom a tvorila nové obzory snímky. V prípade Wakandy dostala za úlohu rozšíriť krajinu a vytvoriť nové, doteraz nevidené oblasti.

"Uvidíme viac z každodenného života bežných Wakandčanov," prezradila Beachler, "ako aj Severný trojuholník, najstaršie miesto v celej Wakande, ktoré je inšpirované ruinami v Zimbabwe. Prvýkrát uvidíme malé riečne mestečko a viac z Jabari. Máme tiež nové lietadlá pre wakandské námorníctvo, ktoré sme predtým nemali."

Veľa práce mala aj s novým podmorským svetom Talokanom, vytvorenie ktorého jej trvalo približne dva roky. "Začali sme úplne na začiatku," povedala, "Kde sa nachádzajú? Ako sa tam dostali? Ako prežili? Chceli sme, aby podmorské mesto bolo moderné, ale s architektúrou, ktorá mala nejakú históriu. Je to tajomné, provokatívne a nádherné."

Beachler cítila, že podmorské mesto musí byť postavené prevažne z kameňa, a zakomponovala ho do mayskej architektúry, farieb a ikonografie, ktorá je poctou civilizácii, veľmi aktuálnej, ale zároveň pôsobiacej klasicky. "Mala som pocit, že začínam odznova, rovnako ako keď som vstúpila do Wakandy," povedala Beachler, ktorá vypracovala 400-stranového sprievodcu podmorským kráľovstvom.

*Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2022-11-04 15:52:44 - Feat.: 0 - Title: Slováci svojou päťročnou prácou očarili Vatikán 02 - Modified: 2022-10-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Herec Béla Lugosi: Filmový Dracula skončil v biede a na morfiu 03 - Modified: 2023-10-31 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sériový vrah Nilsen o Jeffrey Dahmerovi: Keby ho nechytili, telá by mu z bytu vyliezali z okien 04 - Modified: 2022-10-25 10:17:15 - Feat.: 0 - Title: Dosky 2022: Pozrite si prehľad laureátov slovenských divadelných oscarov
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 07:31