StoryEditor

Rubens je blízko. Vo Varšave

06.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Vo Varšavskom národnom múzeu sa stretli hviezdy barokového umenia. Včera totiž múzeum otvorilo výstavu Zlatý vek flámskeho maliarstva. Návštevníci si až do konca roka budú môcť pozrieť 83 obrazov od známych umelcov. Medzi najočakávanejšie patria, samozrejme diela barokového majstra Petra Paula Rubensa. Výstava je podľa jej kurátora Antona Ziembu nielen najdôležitejšou tohtoročnou kultúrnou udalosťou v Národnom múzeu, ale taktiež doteraz najväčšou výstavou flámskeho umenia v povojnovom Poľsku. Na tmavých stenách svietia barokové obrazy s najrôznejšími námetmi. "Farebné diela vyjadrujú radosť zo života rozličným spôsobom," približuje Ziemba.
Flámska panoráma
Barokové umenie a obzvlášť to flámske, je charakteristické bohatosťou tém. Práve tie rozdeľujú expozíciu do siedmich častí. Svoj priestor dostali diela s cirkevnou alebo mytologickou tematikou, portréty či krajinomaľby. Najväčšiu pozornosť podľa Ziembu s určitosťou pritiahne Rubens, ktorý žil v rokoch 1577 až 1640 v Antverpách. Tu založil významnú dielňu, z ktorej vzišli mnohé významné umelecké mená. Mnohé z nich majú svoje miesto aj na výstave. Na stenách múzea budú vedľa seba visieť diela Anthonisa van Dycka, Davida Teniersa ml., Fransa Snydersa, Adriaena Brouwera či Jana Fyta. Svoje čestné miesto má na výstave takisto ďalší slávny obyvateľ Antverp -- Jacob Jordaens, ktorý bol jedným z najvyhľadávanejších maliarov Európy po smrti Rubensa. "Takáto zostava zaručuje efektívne zloženie obrazov, ktoré ukazujú kompletnú panorámu flámskeho barokového maliarstva," vysvetlil výber malieb Ziemba.
To najlepšie nielen z Rubensa
Obrazy si Národné múzeum zapožičalo z rôznych poľských výstavných siení a taktiež z viedenských múzeí. Organizátori výstavy očakávajú, že (nielen) obyvatelia Varšavy odmenia ojedinelú výstavu vysokou návštevnosťou. Atraktívnosť výstave dodáva okrem iného aj precízne pripravený audiosprievodca. Vďaka tomu môžu návštevníci získať podrobné informácie o najvýznamnejších dielach aj bez listovania v katalógoch. Výstava, ktorú sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia, v Národnom múzeu potrvá až do 31. decembra. Na začiatku roka 2008 sa presťahuje do Gdanska.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. máj 2024 01:04