V stredoveku považovali ľudia perník dokonca za afrodiziakum. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Piekli sa v kláštoroch, u šľachty i ako afrodiziakum. Ako sa medovníky a perníky stali súčasťou histórie

  • Ľudia si na voňavom perníku pochutnávajú už niekoľko storočí.
  • Slúžil ako obeť bohom, afrodiziakum, liek aj darček pre milencov.
  • Dnes sa táto dobrota pečie najmä počas adventu a pred Veľkou nocou, ale tiež na svadby, jarmoky a ďalšie slávnosti.
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Sladkým koreneným pečivom s medom si svoj jedálny lístok spestrovali už obyvatelia Stredomoria v období antiky. S príchodom kresťanstva recept vylepšili mnísi v kláštoroch a neskôr túto pochúťku naučili vyrábať ľudí v mestách. Perník však bol luxusným produktom, pretože sa doň pridávalo drahé korenie, ktoré sa z Indie dopravovalo komplikovanou cestou po mori.

Po období križiackych výprav do Svätej zeme (historický názov pre územie dnešného Izraela a Palestíny) v 13. storočí sa zlepšili obchodné vzťahy s Blízkym východom. Korenie bolo dostupnejšie a výroba perníka sa rýchlo rozšírila po celej Európe.

Korenie ako dôležitá súčasť

Najstaršie perníky sa pripravovali zo žitnej múky, z medu a korenia. Ochucovali sa škoricou, klinčekmi, muškátovým orieškom, anízom, zázvorom a korením. Podľa slovníkov a jazykovedy pôvod slova perník v češtine (a teda aj v slovenskom prebratí) vedie k staršiemu tvaru „peprník“.

Základ slova „pepr-/peprný“ (z nemeckého výrazu der Pfeffer) odkazoval na korenie ako základnú súčasť pečiva. V starších receptúrach sa čierne korenie vyskytovalo často spolu s medom a múkou. Cesto sa nechávalo zrieť niekoľko mesiacov, aby získalo výraznú chuť a dlhú trvanlivosť.

Neskôr sa začali používať ďalšie prísady: pšeničná múka, vajcia, olej, mlieko, ružová voda, kypriaci prášok, cukor, koriander, kardamóm, nové korenie, orechy, rum, sušené ovocie či citrusová kôra.

Používali sa drevené formy, do ktorých sa cesto

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 77% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pokrm bohov len pre vyvolených: Prejdite sa s nami stručnými dejinami kakaa 02 - Modified: 2023-09-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chrumkavá pochúťka z trucu: Aké boli dejiny čipsov a kto bol ozaj tým prvým, kto ich vynašiel? 03 - Modified: 2025-01-18 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poklad našich špajzí: Osahuje najviac vápnika zo všetkých potravín, môže však zvýšiť aj vašu plodnosť i libido
01 - Modified: 2025-12-13 22:57:02 - Feat.: - Title: Polícia v Nemecku zadržala päť osôb, mali plánovať islamistický útok na vianočné trhy 02 - Modified: 2025-12-13 19:52:25 - Feat.: - Title: Predstaviteľ krajnej pravice chystá vianočnú oslavu. Biskupi hovoria o zneužití viery na šírenie rasizmu 03 - Modified: 2025-12-13 12:00:00 - Feat.: - Title: Chceš, aby ti vianočný stromček vydržal čo najdlhšie? Stačí poznať tieto jednoduché pravidlá 04 - Modified: 2025-12-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Predaje kapusty z dvora, ako aj rodinné rybárstva zažívajú pred sviatkami nápory (reportáž) 05 - Modified: 2025-12-12 15:00:00 - Feat.: - Title: Karin Šturcová: Silná káva a silná žena nie sú pre každého. Žena, a mladá, je pre mnohých ťažšie stráviteľné
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. december 2025 00:02