Rôzne druhy kávy môžu mať rôzny vplyv na zvýšenie cholesterolu v krvi. SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

Varovanie pre mužov, ktorí pijú espresso. Nová štúdia priniesla znepokojivé výsledky

12.05.2022, 09:13
Autor:
ČTKČTK
  • Rôzne druhy kávy môžu mať rôzny vplyv na zvýšenie cholesterolu v krvi, zistila nórska štúdia, o ktorej aktuálne informovala agentúra Bloomberg.
  • Najväčšia pravdepodobnosť zvýšenia cholesterolu sa prejavila u mužov, ktorí pijú espresso.
  • U žien zas môže miernejšie zvýšenie spôsobiť filtrovaná káva.

Nórski vedci skúmali dáta na vzorke 21-tisíc osôb, vo veku nad 40 rokov, ktorí pravidelne konzumovali niekoľko šálok kávy denne. Napriek tomu, že autori štúdie poznamenávajú, že súvislosť medzi pohlavím, typom kávy a mierou cholesterolu si vyžaduje ďalší výskum, došli k záveru, že u tých, ktorí pili tri až päť šálok espressa denne, bola výrazne väčšia pravdepodobnosť, že budú mať zvýšený cholesterol.

Rozdiel medzi mužmi a ženami

Pravdepodobnosť bola vyššia u mužov ako u žien. U nich sa naopak prejavil vyšší cholesterol, pokiaľ pravidelne pili väčší objem filtrovanej kávy. Zvýšenie bolo však významnejšie u mužov, ktorí pili espresso, ako u žien, ktoré pili filtrovanú kávu.

Káva pripravovaná prekvapkávaním alebo pomocou kanvičky na french press podľa vedcov preukázala obdobné zvýšenie cholesterolu u oboch pohlaví. Medzi pitím instantnej kávy a vyšším cholesterolom naopak žiadnu spojitosť výskumníci nenašli.

„Najdôležitejší poznatok je významná súvislosť medzi konzumáciou espressa a mierou cholesterolu,“ píšu autori. „Kvôli vysokej konzumácii kávy (v populácii) môžu mať aj malé zdravotné účinky veľké dopady na celkové zdravie.“

Farmakológ Dipender Gill zo St George's University of London však k nórskej štúdii dodáva, že pozorované rozdiely môžu byť spôsobené nesúvisiacimi faktormi a nabáda k opatrnosti pri čítaní záverov štúdie.

Závery štúdie

„Ľudia, ktorí preferujú určitý typ kávy, môžu mať aj iný typ zvykov a životného štýlu, ktorý ovplyvňuje mieru ich cholesterolu,“ hovorí vedec. Nórska štúdia uvádza, že za zvyšovanie cholesterolu môžu chemické zlúčeniny v káve, ktorých miera sa vo výslednej šálke líši podľa spôsobu prípravy kávy.

V prípade espressa však podľa vedcov neexistuje predchádzajúci výskum, ktorý by objasnil jeho vplyvy na mieru cholesterolu. „Výskumov týkajúcich sa espressa je málo, líšia sa vo výsledkoch a sčasti nie sú ani dobre postavené,“ píšu autori.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 04 - Modified: 2024-04-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Len 57 spoločností vyprodukovalo 80 percent globálneho oxidu uhličitého. Situácia je ešte horšia, ako sme si mysleli 05 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedci našli mikroplasty v starodávnych vzorkách. Ide o prvý prípad kontaminácie archeologických nálezov
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:45