Nízko-karbohydrátová diéta je v súčasnosti populárna, ale nemusí byť ideálna pre vaše energetické hladiny. Môže vyvolať väčšiu únavu a menšiu motiváciu k práci. Vaše telo a mozog na správne fungovanie niektoré typy sacharidov potrebujú. Potraviny plné rafinovaného cukru, bielej múky, dochucovadiel a umelých zložiek môžu zvyšovať riziko zdravotných problémov ako srdcové choroby a diabetes. Ale celé zrná, fazuľa, ovocie a zelenina sú hlavným zdrojom nášho telesného paliva.Flickr.com
StoryEditor

To, čo je zdravé odmietame a ubližujeme si. Výskum ukázal najväčšie chyby pri diétach

08.04.2017, 09:22
Autor:
ČTKČTK
Pokiaľ ide o stravu, veci nemusia byť perfektné. Je lepšie, keď sú dôsledné.

Pokiaľ ide o diéty, máme tendenciu sa veľmi rýchlo sústrediť na to, čo by sme nemali robiť, alebo čo robíme zle - nejesť toto, toto obmedziť, jesť menej, toto je lepšie... nielen že je to mätúce, v drvivej väčšine je to aj negatívne a negativistické.

Jedlo a jeho konzumácia by mali byť - rovnako ako snaha udržať si dobré zdravie - príjemnou a pozitívnou súčasťou života. Dobrou správou je, že niektoré návyky z oblasti životného štýlu, o ktorých ste si mysleli, že pre vás sú zlé, môžu byť oveľa lepšie, než sami tušíte.

Jeden z najčastejších výrazov, ktoré počujú diétni poradcovia od svojich klientov, je, že "zhrešili". Nie, nikoho nezavraždili ani neokradli, len zjedli pár vecí, ktoré by podľa svojho diétneho plánu jesť nemali. Pokiaľ ide o stravu, veci nemusia byť perfektné; je lepšie, keď sú dôsledné. To znamená, že príležitostné maškrty alebo kalorickejšie jedlo nie sú problém, poznamenal spravodajský portál news.com.au.

Výskum, ktorý skúmal vplyv dlhodobého obmedzovania príjmu kalórií, preukázal, že jesť príležitostne viac kalórií je výhodné, pretože si telo nezačne myslieť, že ste hladní a pokračuje v spaľovaní kalórií. Takže, ak si občas doprajete niečo, na čo máte chuť - kúsok torty alebo pár pohárikov vína - žiadnu škodu to nenapácha.

Uhľohydráty by nemali byť urážlivé slovo. Ľudia držiaci neustále diéty sú často veľmi prísni na príjem uhľohydrátov. Pre tých, ktorí chcú v prvom rade schudnúť, je obmedzenie príjmu rafinovaných uhľohydrátov dobrým krokom. V opačnom extréme však chronicky nízky príjem uhľohydrátov môže viesť k únave, podráždenosti, zápche - a nižšiemu spaľovanie tukov, pretože telo spomalí metabolizmus kvôli tomu, čo sa dá najlepšie opísať ako "nedostatok paliva".

Mnoho z nás vedie neaktívny život a je jasné, že potrebujeme menej uhľohydrátov, ako sa kedysi odporúčalo. Ale jesť ich čím ďalej tým menej nie je riešením. Takže ak si neustále strážite príjem uhľohydrátov - a pritom vám stále neprestáva byť oblečenie tesné - možno je na čase prihodiť párkrát za deň nejaký ten plátok chleba, kúsok ovocia či zemiaky.

Pokiaľ ide o alkohol - nie, naozaj to nie je príležitostný pohár vína, ktorý je spojený s nárastom hmotnosti a so zvýšeným rizikom niektorých ochorení. Oba tieto problémy spôsobuje skôr pravidelné pitie značného množstva alkoholu.

A niektoré typy alkoholu vrátane červeného vína bohatého na antioxidanty sú spájané s úpravou hladiny cholesterolu. Takže sa nemusíte úplne zriekať obľúbené pohára vína - len stačí naliať si len občas a primerane veľký (vlastne skôr malý) pohárik.

Keď si zvyknete na pravidelné cvičenie, na jeho štruktúru a rutinu tak, že sa stane každodennou súčasťou vášho života, môže ísť o návykovú činnosť odmeňujúcu sa dennou dávkou endorfínu. Zároveň ale podobne silný zvyk môže vyvolať pocity viny, ak si chcete urobiť pauzu.

Ale pokiaľ ide o výkon a zotavenie svalov, bez odpočinku to nejde. To znamená, že v deň, keď sa vám naozaj nechce ísť do posilňovne či na pravidelný jogging, bude lepšie si trochu pospať a jeden deň vynechať. Telo vám dokáže samo povedať, kedy potrebuje pauzu. Len ho treba vedieť počúvať.

01 - Modified: 2022-04-10 11:59:23 - Feat.: - Title: Raňajky ako kľúč k správnej výžive športovcov 02 - Modified: 2022-03-22 11:00:35 - Feat.: - Title: Ženy, dostaňte príjem jedla pod kontrolu 03 - Modified: 2022-01-09 06:26:57 - Feat.: - Title: Urýchlenie metabolizmu aj príval energie: Tieto potraviny sú stávkou na istotu, má to však háčik 04 - Modified: 2021-12-14 09:43:39 - Feat.: - Title: Strava na mieru: Jesť môžete akékoľvek množstvo a nehladujete. Priemerný úbytok váhy je 17 kíl 05 - Modified: 2021-08-19 07:35:28 - Feat.: - Title: Pridávaš si na dovolenke do nápoja ľad a griluješ údeniny? Robíš chybu!
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 11:14