Matcha čaj. Snímka: Flickr
StoryEditor

Prečo je dobré piť matcha čaj? Spaľuje tuky a zlepšuje pamäť

27.02.2016, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Obsahuje silné antioxidanty, ktoré spomaľujú nárast telesnej hmotnosti, chlorofyl, minerály, ale aj ojedinelú aminokyselinu L-theanin. Tá pomáha navodiť v mozgu stav hlbokej relaxácie bez stavu ospalosti. Zlepšuje pamäť i náladu a dokáže postupne nabudiť organizmus. Matcha je japonský zelený čaj, ktorý rastie iba na zatienených poliach, píšu lidovky.cz.

"Matcha čaj má oproti bežnému zelenému čaju v čajových sáčkoch výrazne väčší obsah antioxidantov, minerálov (vápnik, draslík, zinok, železo), vitamínov (beta karotén, vitamín E a C) a vlákniny. Obsahuje ešte ďalšie dve dôležité látky - l-theanin a teofilín. L-theanín je aminokyselina, ktorá pomáha navodiť v mozgu stav hlbokej relaxácie bez stavu ospalosti. Teofylín je stimulant pôsobiace na nervové centrum," hovorí Tomáš Arndt z portálu Prozdravi.cz.

"Sám o sebe má matcha čaj ďalšie účinky, ako uvoľnenie hladkého svalstva v prieduškách, takisto zrýchľuje srdcové sťahy a tep, zvyšuje krvný tlak a renálny krvný prietok. Je však potrebné zdôrazniť, že sa v čaji nachádza v stopovom množstve a k účinkom, aké som spomenul, je potrebné vyššie množstvo ako pri bežnom pití čaju," dopĺňa Arndt.

Matcha je zelený čaj, ktorý je rozomletý na veľmi jemný prášok. Výroba tohto čaju je veľmi náročná a poznajú ju iba elitníjaponskí farmári. "Matcha rastie iba na zatienených poliach. Štyri týždne pred zberom sa pole úplne zatieni. Špeciálna tieniaca technika zabráni až 90 percent slnečného svetla. Rastlina, ktorá je v tej chvíli takmer v úplnej tme kompenzuje nedostatok svetla intenzívnou produkciou chlorofylu. Tým sú listy bohatšie na aminokyseliny a typická je pre nich smaragdovo zelená farba. Kvalitné matcha spoznáte nielen podľa sýto zelenej farby, ale tiež podľa sladkastej a jemnej chuti," uvádza sa na stránkach matchatea.cz.

V tradičnej čínskej a indickej medicíne je používaný zelený čaj ako hlavný povzbudzujúci nápoj s pozitívnymi vplyvmi na organizmus. "Existujú určité dôkazy, že dlhodobá spotreba zeleného čaju s obsiahnutými katechínmi je prospešná pre spaľovanie tukov a môže pracovať s inými chemickými látkami s cieľom zvýšiť oxidáciu tukov a termogenézu," hovorí výživový poradca Martin Škába.

"Pri zelenom čaji respektíve rastline, z ktorej sa potom sušia lístky, je známe, že dokáže silne absorbovať látky z pôdy. Problémy sú pri znečistených oblastiach. Pri matcha zelenom čaji je potrebné si dávať veľký pozor. Najlepšie je kupovať odrody od dodávateľov, pri ktorých viete, aké sú oblasti zdrojov," odporúča Škába.

01 - Modified: 2024-03-01 07:23:35 - Feat.: - Title: Britov vydesil nedostatok čaju, Slovensko je inde. V skutočnosti nepijeme cudzokrajné byliny ani čajovník 02 - Modified: 2024-01-25 21:48:21 - Feat.: - Title: Veľvyslanectvo USA v Londýne sa dištancuje od ideálneho receptu na prípravu čaju 03 - Modified: 2024-01-27 10:30:00 - Feat.: - Title: Profesorka z USA zistila, že čaj je najlepší so soľou. Ambasáda sa od nej musela dištancovať, aby si nepohnevali Britov 04 - Modified: 2023-03-27 13:00:00 - Feat.: - Title: Použité sáčky z čaju nepatria do koša. Ak im dáte druhú šancu, na toto všetko ich môžete použiť 05 - Modified: 2023-02-24 14:00:00 - Feat.: - Title: Týchto päť druhov čaju by ste mali mať stále doma. Pomôžu pri budovaní imunity, ale pomôžu aj upokojiť žalúdok
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:21