StoryEditor

Zabudnite na chlebíčky. Tipy na netradičné silvestrovské pohostenie

30.12.2015, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Slovenskou silvestrovskou klasikou sú chlebíčky a jednohubky, ale čo tak byť tento rok o niečo originálnejší? Inšpirujte sa receptami v ktorých sú prepájané naozaj netradičné chute. Sú nenáročné na prípravu a suroviny, ktoré budete potrebovať, môžete kúpiť v bežných potravinách.

Mini burritos

Mini verzia tradičných placiek plnených mletým mäsom. Praktickosť tohto receptu spočíva najmä v tom, že si ich pokojne môžete pripraviť dopredu, a nemusíte sa obávať, že vám napríklad vyschnú, radí autorka blogu the-girl-who-ate-everything.com.

Potrebujeme:
450 g mletého mäsa
½ cibule
zmes korenia (Tacos, resp. podľa chuti)
3 lyžice vody
250 g sterilizovanej fazule
½ šálky salsy, resp. paradajkového pretlaku
1 ½ šálky nastrúhaného syru čedar
1 balenie tortill
maslo
250 g kyslej smotany

Ako na to: Predhrejte rúru na 180 stupňov. Vo väčšej panvici opražte mleté mäso na nadrobno nakrájanej cibuľke, pokiaľ nie je ružové. Pridajte vodu a chvíľu poduste. Následne pridajte korenie, salsu, fazuľu a syr. Pokiaľ máte radi pálivé, teraz je ten vhodný čas pridať napríklad chilli. Odstráňte z ohňa a nechajte v teple. Následne všetky tortilly prekrojte na štyri časti (podobne ako sa krája pizza, na trojuholníky). Na každý pridajte zmes, zahnite okraje a zrolujte smerom k najužšiemu koncu. Keď ste takto naplnili a zrolovali všetky trojuholníky poukladajte ich na pekáč, potrite rozpusteným maslom a zapečte v rúre približne 10 až 15 minút. Zatiaľ si môžete pripraviť omáčky z kyslej smotany, dochutené korením podľa vlastného vkusu.

Slivky pečené v slanine

Netradičné spojenie chutí, aj takto by sme mohli charakterizovať tento recept. Slivky môžete pokojne nahradiť aj ďatlami, píše portál idnes.cz.

Potrebujeme:
15 až 20 sušených sliviek
7 až 10 plátkov anglickej slaniny
špáradlá

Ako na to: Sušené slivky zalejte horúcou vodou a nechajte máčať približne 15 minút. Slaninu nakrájajte na prúžky, obaľte ňou slivky, zaistite špáradlami. Pečte v rozohriatej rúre 15 minút alebo opekajte na panvici, pokiaľ nieje slanina chrumkavá.

Bruschetta sa údeným lososom

Bruschetta je naozajstná rýchla na prípravu, a jej skvelá chuť je rovnako, ako u ostatných talianskych receptov, úplne závislá na kvalite použitých surovín. Skvele bruschetta chutí aj s nakrájanými cherry paradajkami, olivovým olejom a bazalkou alebo s dobrým syrom.

Potrebujeme:
toustový chlieb, sendvič alebo bageta
olivový olej
údeného lososa
kôpru
zázvor

Ako na to: Bagetu si nakrájame na dva centimetre široké plátky a pražíme na suchej panvici, prípadne necháme plátky bagety asi 5 minút opekať v rúre rozpálenej na 230 stupňov Celzia. Pečivo pokvapkáme olivovým olejom, položíme naň plátok údeného lososa a dochutíme nasekaným kôprom a zázvorom.

Syrové variácie

Ak máte v pláne popíjať so svojimi hosťami víno, môžete ich občerstviť aj výberom syrov od mäkkých cez tie s ušľachtilou plesňou na povrchu, až po syry s modrou plesňou a doplniť ich orieškami a ovocím. Môžete použiť čerstvé ovocie ako jablká, hrozno, hrušky, ktoré sa najviac hodia k mäkkým a kozím syrom. Syry s ušľachtilou plesňou na povrchu skombinujete aj s marmeládami, čatní a lekvárom. Zaujímavá je aj kombinácia pomarančovej marmelády so syrmi s modrou plesňou.

Príklady chutných kombinácii:

syr s modrou plesňou, sušené ďatle, lieskové oriešky, sladké víno z Bordeaux

hermelín, sušená brusnice, píniové oriešky, chardonnay

lučina, sušené marhule, kešu, polosuchý rizling


Zelené slimáčiky

Potrebujeme:
1 lístkové cesto
150 g šunky
1 ricottu
1 lučinu
1 vajce
sezamové semienka
1 lyžičku mletého zeleného čaju matcha na zafarbenie

Ako na to: Ricottu s lučinou rozšľahajte z kvapkou mlieka. Pridajte v troške vody rozmiešaný čaj matcha a zapracujte do zmesi. Cesto rozvaľkajte a poukladajte naň plátky šunky, zmes syrov a zrolujte. Umiestnite na približne pol hodiny do chladničky. Potom nakrájajte roládu na plátky hrubé asi 1,5 centimetra (môžete použiť na krájanie niť, aby sa roláda veľmi nenarušila), poukladáme na papier na pečenie, potrite rozšľahaným vajcom a posypte sezamom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov Celzia a pečieme približne 18 až 20 minút.

Chlieb s údenou makrelou, jablkom, čerstvým feniklom a hráškom

Tento recept pochádza zo severu, a preto nie je prekvapením jeho zloženie. Nevyhnutnou surovinou na prípravu nordických chlebíčkov je predovšetkým čerstvý kôpor a niečo z morskej ríše. K tejto kombinácii sa najlepšie hodí kyslá smotana, a niekedy je možné ju doplniť malým dielom majonézy, píše portál lidovky.cz.

Potrebujeme:
2 plátky údenej makrely
1 buľvu čerstvého feniklu
1 šálku mrazeného hrášku
1 zelené jablko
čerstvý kôpor alebo čerstvú pažítku na ozdobu
pár kvapiek citrónovej šťavy
niekoľko plátkov tmavého ražného chleba so zrniečkami

Ako na to: Ako prvé povarte pár minút mrazený hrášok a rýchlo ho schlaďte, aby zostala zachovaná jeho jasne zelená farba. Nakrájajte si čerstvý fenikel na veľmi tenké plátky. Na chlieb naaranžujte uvarený hrášok, ktorý predtým mierne pomliaždite a okoreníte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Navrch uložte plátky makrely a ozdobte plátkami feniklu a jablka. Všetko pokvapkajte citrónovou šťavou. Ozdobte čerstvým kôprom alebo pažítkou. 

 

 


 

01 - Modified: 2007-12-20 17:57:17 - Feat.: 0 - Title: Nemocnice straší skrachovaná Perspektíva
01 - Modified: 2024-04-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Foodblogerka Kristína Suchánková: Nie som fanúšikom jaterníc či držiek, vyskúšam však hocičo​ 02 - Modified: 2024-03-18 09:00:43 - Feat.: - Title: Bageta či bolonské špagety. Zoznám sa s ostro stráženými potravinami, kvôli ktorým sú niektoré krajiny ochotné sa súdiť 03 - Modified: 2024-03-13 10:38:48 - Feat.: - Title: Ľahký recept s obľúbeným ovocím: Tvarohové knedličky s jahodami 04 - Modified: 2024-02-29 10:53:55 - Feat.: - Title: Stávka na istotu: Plnené zemiakové knedličky 05 - Modified: 2024-02-26 10:42:42 - Feat.: - Title: Ovocie z Pandory či legendárny lembas. Tieto fiktívne jedlá z popkultúry potrebujeme aj v reálnom svete
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. apríl 2024 12:08