StoryEditor

Z brankára majster kuchár: Futbalista zo Svidníka vymenil zahraničie za Slovensko a upísal sa cukrárčine

24.03.2022, 17:00
Začínal ako radový kuchár, postupne sa však vypracoval na Pastry Chefa.

Boli ste futbalový brankár, dokonca ste pôsobili v najvyššej slovenskej futbalovej lige, dnes ste pastry chefom v Hoteli Lomnica. Ako sa to stalo?

Ako sa hovorí, za všetkým hľadaj ženu (úsmev). Aj v mojom prípade to nie je ďaleko od pravdy. V lete roku 2013 som sa oženil, krátko na to sa mi skončila aj moja profesionálna zmluva a s manželkou Martinkou sme sa rozhodli vykročiť spoločnou cestou, ktorá mierila do zahraničia. Už počas futbalovej kariéry bolo varenie mojím koníčkom a keď sa naskytla príležitosť spoločne pracovať v kuchyni, pobalili sme si veci a vyrazili za dobrodružstvom.

K vysokej gastronómii ste sa prvýkrát dostali v Anglicku, v hoteli Burgh Island. Aké myšlienky sa vám vynoria ako prvé pri spomienke na toto pôsobenie?

Začiatky boli ťažké. Pracovali sme šesť dní v týždni a dorozumievali sme sa začiatočníckou angličtinou. Začínal som ako výpomoc v pastry sekcii. Vydržal som a postupne som sa presúval sekciami až na pozíciu zástupcu šéfkuchára. Na začiatky spomínam v dobrom a vždy sa spolu s manželkou zasmejeme nad tým, že to bola vlastne naša päťročná svadobná cesta na ostrove.

Súčasťou hotela, kde ste pracovali, je aj bývalý letný plážový domček spisovateľky Agathie Christie. Kraj musí mať určite čaro, ako ste v Anglicku radi trávili voľný čas?

Hotel bol situovaný na malom ostrove hneď pri pobreží. Počas odlivu sa dalo prejsť po pláži na pevninu alebo počas prílivu na špeciálnom vysokom morskom traktore. Všetko sa tomu muselo prispôsobiť. Takže keď sme mali voľno, buď sme oddychovali na ostrove, alebo sme spravili malý výlet po okolí. Radi sme tiež navštevovali lokálne reštaurácie.

Archív Hotela Lomnica

A čo anglická kuchyňa – imponovalo vám na nej niečo?

Anglickej kuchyni chýba osobitosť. Je poznačená kolonizáciou a možno aj preto domáci dodnes vyhľadávajú gastronómiu iných krajín. Napriek tomu mi však v spomienkach rezonuje chuť tradičných anglických raňajok alebo poctivých lokálnych fish and chips.

V Hoteli Lomnica ste začínali ako rádový kuchár a prepracovali ste sa na pozíciu pastry chefa. Čo vám na tejto ceste najviac profesijne pomohlo?

Keď sme sa po piatich rokoch chceli vrátiť na Slovensko, rozhodnutie padlo razantne na Tatry a priamo do novootvoreného Hotela Lomnica. Keďže mi chýbali skúsenosti zo slovenskej kuchyne, prijal som na začiatok nižšiu pozíciu. Práve to, že som začínal úplne "odspodu" mi paradoxne pomohlo pri ďalšom napredovaní. Vypracoval som sa na sous chefa, a keď sa naskytla príležitosť prevziať si pod seba celé pastry oddelenie, vrátane vývoja, povedal som si, idem do toho.

Rozprával som sa s viacerými kuchármi, ktorí sa naopak cukrárčine, pokiaľ to je možné, snažia vyhnúť. Ako ste to vnímali vy?

Ja som sa toho chopil ako výzvy, ktorá ma veľmi motivovala. Mal som už základy cukrárčiny z Veľkej Británie, poznal som fungovanie jednotlivých gastro tímov Hotela Lomnica a vedel som, čo všetko sa odo mňa a môjho tímu očakáva. Prvé mesiace boli veľmi náročné, bolo to ako na hojdačke. Niektoré veci šli hladko, iné zas naopak. Dostal som priestor učiť sa a napredovať. Aj začiatky môjho tímu striedal pokus, omyl, pokus, zdar. Časom sa nám to podarilo stabilizovať a posúvať spoločnú latku o krok vpred.

Rudo Sladkovský

Táto cesta má prekvapivé míľniky: najprv prax, profesionálna pozícia a až potom štúdium. V čom vám pomáha toto štúdium?

Je to vzájomná výpomoc. Doplniť si formálne vzdelanie v odbore mi zároveň pomáha lepšie pochopiť začínajúcich kolegov a v budúcnosti im aj pomôcť pri prechode od naučených vedomostí k tým praktickým. Keďže odbor cukrár sa na Strednej odbornej škole hotelovej v Smokovci otvoril len tento rok, budem sa tešiť každému novému kolegovi, ktorý sa rozhodne okúsiť toto remeslo v praxi v Hoteli Lomnica.

Aké očakávania od vás má vedenie hotela trochu tušíme, no aké očakávania máte vy sám od seba?

V Hoteli Lomnica sa snažíme o neustály vývoj. Mojím cieľom je, aby boli nové dezerty vždy lepšie ako tie predošlé. Zdokonaľujem sa v nových postupoch a technikách, ktoré rád pretavujem do niečoho nového. Najviac ma teší, keď sledujem emócie, ktoré vyvoláva chuť našich dezertov. Odmenou je pre mňa každý hosť, u ktorého vznikne „sladká závislosť“ a pravidelne sa vracia.

Aký je v Lomnici signature dezert Jozefa Brudňáka? Čo vám na ňom chutí?

Napriek tomu, že naše dezerty často doslova zľudovejú, stále sa snažíme priniesť hosťom niečo nové. Ak by som mal vybrať dezert, ktorý najviac vystihuje našu filozofiu, je to Návšteva u babky. Spojenie chrumkavého keksíku, moussu z horkej čokolády, tekutého vaječného likéru a karamelovej polevy ma vždy prenesie v spomienkach do detstva stráveného u babky. Na jej stole nikdy nechýbalo množstvo maškŕt. Vždy mala v zásobe keksíky, čokoládu, karamelky a každú návštevu ponúkla domácim vaječným likérom.

Archív Hotela Lomnica

A naopak, chceli by ste na ňom ešte niečo vyladiť?

Tento dezert spĺňa všetky moje atribúty a budem rád, ak nám hostia napíšu, či v nich vyvolal rovnaké spomienky, ako popisujem. Náš tím už teraz pracuje na príprave nových dezertov, ktoré si budete môcť vychutnať počas jari i leta.

V posledných mesiacoch vám robí radosť dcéra. Ako sa kombinuje rola pastry chefa s rolou rodiča?

Je to náročné pre mňa, ale hlavne pre manželku. Keďže nemáme nablízku rodičov, musíme si pomáhať, ako sa dá. Často som doslova na roztrhanie medzi prácou a rodinou, ale manželka tomu rozumie a podporuje ma. Veľmi radi spoločne trávime každú chvíľku a často aj v Kaviarni Mozart, kde si vychutnávam rodinu a aj výsledky mojej práce.

Pochádzate z rusínskej rodiny, na aké vaše tradičné jedlo z detstva spomínate najradšej?

Neodolám hubovej mačanke, tradičným prílohám alebo holúbkom.

Podarilo sa vám už niečo z rodinných pokrmov priniesť aj v „lomnickej“ forme hosťom hotela?

Raz sme do à la carte menu zakomponovali jedlo inšpirované rusínskou kuchyňou. Boli to vyprážané pirohy. Tie sa podľa tradičnej receptúry privarujú na sladko. My sme ich naplnili hubami a podávali s fermentovanou zeleninou a domácim tvarohom.

Aké prianie či cieľ by ste radi naplnili v najbližších rokoch?

Z tých krátkodobých je to inovovaná ponuka dezertov na letnú sezónu. Rád by som úspešne ukončil štúdium a už sa veľmi teším, kedy uzrie svetlo sveta projekt, na ktorom momentálne pracujeme s kolegami v Hoteli Lomnica.

01 - Modified: 2022-02-04 10:11:05 - Feat.: 0 - Title: Zo Sniny na špičku našej gastronómie: Ponúkame to, čo je na Slovensku dobré, tvrdí šéfkuchár Jozef Breza 02 - Modified: 2022-03-09 13:13:07 - Feat.: 0 - Title: Zmrzlinu z Ríma priniesli na Slovensko: Ľudia sú hladní po kvalite, hneď po otvorení stáli u nich rady, reklamu nepotrebovali
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. apríl 2024 11:52