StoryEditor

Nesprávnym zvykmi a výberom ich meníme na jedy. Pri týchto obľúbených potravinách buďte opatrní

11.02.2022, 23:00
Ak vás strasie už len pri prečítaní týchto slov, tak zbystrite pozornosť. Pretože všetky si z času na čas (ne)vedomky vkladáme do úst.

Celkom na začiatok máme jednu dobrú správu. Vyzerá to, že v bezpečnosti potravín sa u nás blýska na lepšie časy. Aspoň podľa údajov portálu Food Safety News, online platformy zaoberajúcej sa celosvetovo bezpečnosťou potravín.

​Podľa správy, ktorú vydala v polovici januára, na Slovensku poklesol výskyt niektorých ochorení spôsobených vírusmi, baktériami a parazitmi, ktoré sa na ľudí prenášajú zo zvierat prostredníctvom potravy alebo vody.

V roku 2020 bolo celkovo hlásených 17 067 prípadov v porovnaní s 26 999 v roku 2019 a počet ohnísk klesol z 902 na 380. Najviac ochorení spôsobil kampylobakter (Campylobacter), no najčastejšie sa vyskytovala Salmonella, pričom salmonelóza potrápila najviac deti od jedného do štyroch rokov.

Klesol aj počet prípadov listeriózy či chorôb spôsobených baktériamu E.coli, ale aj stafylokokmi. Najrizikovejšie z hľadiska počtu nálezov boli klíčky,

čerstvé mäso, mlieko a mliečne výrobky a „potvorky“ spôsobujúce bruchabôľ či ďalšie podobné „radosti“ sa šírili najmä v lete. A hoci nás tieto informácie môžu tešiť, rozhodne netreba zaspávať na vavrínoch. Pretože rizík číhajúcich v jedle je stále dosť. A rozhodne medzi ne nepatria iba tie prenosné zo zvierat. Kde sa teda skrývajú a ako sa im pokiaľ možno vyhnúť? Pozrime sa na to.

Dve dosky a čistota

Slová jed a jedlo od seba delí len jedna slabika. Rovnako tenká vie byť hranica medzi hltom prinášajúcim okrem pôžitku aj potrebné živiny a najmä zdravie a tým, ktorým si môžeme zarobiť na rozmanité problémy.

Samozrejme, netreba panikáriť a kaž...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-08-09 11:23:29 - Feat.: 0 - Title: Na chudnutie nepotrebujete exotické a drahé suroviny: Tieto máte doma takmer všetci a stoja pár eur 02 - Modified: 2022-01-13 15:37:33 - Feat.: 0 - Title: Problémová oblasť brucha: Zmeňte týchto pár vecí v stravovaní a podarí sa vám schudnúť 03 - Modified: 2022-02-11 08:35:41 - Feat.: 0 - Title: Výživový špecialista Boris Bajer: Zdravý životný štýl a chudnutie stojí a padá na týchto pilieroch
01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 04 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 07:13