Pixabay
StoryEditor

Zlý cholesterol možno znížiť jedením týchto morských rýb

01.04.2019, 09:31
Autor:
TasrTasr
Ktoré druhy rýb sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny?

Znížiť takzvaný zlý cholesterol možno prijímaním tukov rastlinného pôvodu. Najviac však pomôže tuk z morských rýb. Hoci ich konzumácia v posledných rokoch na Slovensku stúpla, na pokrytie dennej dávky omega-3 mastných kyselín to nestačí.

Preto je vhodné siahnuť aj po kvalitných výživových doplnkoch. Upozornila na to odborníčka na výživu Alžbeta Béderová.

"Existuje HDL cholesterol (dobrý cholesterol) a LDL cholesterol (zlý cholesterol). HDL je pre telo prospešný, pretože pomáha odstrániť cholesterol z tepien a chráni pred ich nebezpečným upchávaním. V porovnaní s inými druhmi cholesterolu tiež HDL menej oxiduje, a vďaka tomu nezanecháva na stenách tepien lepkavé pláty," vysvetlila.

Ako ďalej priblížila, tuky prítomné v živočíšnych produktoch obsahujú prevažne nasýtené mastné kyseliny a cholesterol. Zvyšujú hladinu rizikového LDL cholesterolu v krvi, preto stúpa riziko ukladania sklerotických plátov na stenu ciev.

Tým sa zníži ich pružnosť a priechodnosť. Podľa Béderovej ich nadmerný príjem významne urýchľuje vznik a vývoj obezity, aterosklerózy, hypertenzie, cukrovky či onkologických procesov.

"Naopak, tuky rastlinného pôvodu, hlavne tuk z morských rýb obsahujú esenciálne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré uvedené procesy brzdia. Hladina rizikového cholesterolu v krvi klesá, hladina ochranného HDL cholesterolu stúpa a významný je aj pokles rizika tvorby krvných zrazenín," zdôraznila odborníčka na výživu.

Ako dodala, z morských rýb odporúča najmä lososa, makrelu alebo sardinky. Sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú pre dobré zdravie nevyhnutné.

01 - Modified: 2021-11-29 13:37:19 - Feat.: 0 - Title: Žiadne exotické ryby či morské riasy: Toto sú najzdravšie potraviny nás, Slovákov
01 - Modified: 2025-06-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Ryby pri umieraní nevydajú ani hláska, preto si všetci myslia, že netrpia. Opak je však pravdou, dokazuje nová štúdia 02 - Modified: 2025-06-10 11:08:51 - Feat.: - Title: Stačí jedno ovocie denne? Testovali tri skupiny. Tá posledná mala výborné výsledky 03 - Modified: 2025-04-11 04:00:00 - Feat.: - Title: Vysoký krvný tlak a cholesterol môžu viesť k infarktu. Aké mám riziko? 04 - Modified: 2025-03-10 12:18:23 - Feat.: - Title: Čo spôsobuje vysoké hladiny cholesterolu? 05 - Modified: 2025-01-08 22:27:36 - Feat.: - Title: Štvrtine sladkovodných druhov hrozí vyhynutie, varuje štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. jún 2025 03:23