StoryEditor

Silvestrovský manuál: Spoznajte rozdiel medzi perlivým, šumivým, šampanským či proseccom

31.12.2017, 07:00
Autor:
lezolezo
Čím si pripijeme o polnoci? No predsa šampanským.

Ale keby sme chceli naozajstné šampanské, museli by sme siahnuť hlbšie do vrecka. Väčšina z nás si v noci naleje bežné šumivé víno. 

Vyznáte sa v jeho druhoch? Čo je sekt, prosecco, cava alebo perlivé? Ktoré má najviac bubliniek a ako chutia? 

Šampanské pochádza zo Champagne

Je to najznámejší a najdrahší sekt na svete. Vyrába sa tradičnou metódou a toto označenie môžu používať iba vína, ktoré pochádzajú z francúzskeho regiónu Champagne. 

Vinice v tomto regióne patria vôbec k najsevernejším vo Francúzsku. A to je práve jeden z dôvodov, prečo je chuť šampanského jedinečná. Je to kvôli klíme, pôde bohatej na vápnik a zreniu vo vápencových pivniciach.

Na výrobu tohoto vína sa používajú iba tri vyvolené odrody: Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Žiadne iné víno nesmie mať etiketu Champagne. 

Víno dozrieva sekundárnym kvasením vo fľaši, nie je umelo sýtené oxidom uhličitým.  Efekt karbonizácie spôsobuje vznik tlaku vo fľaši. Šampanské by sa malo po správnosti otvárať pomaly s ľahkým puknutím zátky.

Najprestížnejšou značkou medzi šampanskými je Lanson. Toto vinárstvo dodáva víno na kráľovské dvory a najbohatším ľuďom sveta. 

Ďalšia top značka je Pol Roger, ktorú obľubuje aj britská kráľovská rodina. 

Sekt, ktorý nie je šampanským

Tradičnou šampanskou metódou sa vyrábajú aj iné sekty, no nemôžu niesť označenie Champagne. Sekt zreje vo fľaši minimálne deväť mesiacov, lepší výrobcovia ho nechávajú uležať až dva alebo tri roky. Tieto sekty patria k tým drahším. Sekt je jemnejší, vyzretejší. 

Touto metódou vytvárajú vlastné šumivé víno aj Španieli a nazývajú ho Cava.

Treba čítať etikety a rozhodnúť sa podľa nich, ktoré víno si kúpite: 

Extra-Brut : najsuchší druh sektu, po kvasení v ňom nezostal žiaden cukor.

Brut – suché víno s náznakom sladkosti. Fermentácia sa zastavila tesne predtým ako kvasinky spotrebovali všetok cukor. Malé množstvo zostalo vo víne. Je to najčastejšie označenie pre sekt.

Extra Dry – udržiava si miernu sladkosť. Najčastejším typom je Prosecco.

Demi-sec – sladký sekt

Vína vyrobené metódou Charmat-Martinotti

Okrem tradičnej metódy champagne sa sekty pripravujú aj metódou charmat. Oxid uhličitý vzniká samovoľne a to vďaka pridaniu cukru a kvasiniek. Týmto sa odštartuje proces druhotného kvasenia, pomocou kvasiniek sa cukor mení na etanol a oxid uhličitý. Tento proces sa odohráva v oceľových tankoch.  Už sýtené víno sa fľaškuje a dodáva sa na trh. Tento postup je lacnejší a rýchlejší.  Metódou Charmat-Martinotti sa vyrába talianske Prosecco.

Prosecco, Frizante alebo Spumante?

Prosecco má status DOC, rovnako ako francúzske Champagne. Toto označenie môže mať iba víno z oblasti Prosecco v regióne Veneto. Spumante je taliansky názov pre akostné šumivé víno, ktoré opsahuje najmenej 11% alkoholu. Frizzante je perlivé víno. 

Perlivé víno

 Perlivé víno má nižší tlak, čo znamená, že má nižší obsah oxidu uhličitého. Druhá fermentácia neprebieha vo fľaši ako je to pri Spumante, ale v nerezových tankoch. Táto metóda je menej pracná a víno je preto lacnejšie. 

Nenechajte sa oklamať

Kúpili ste si superlacný "sekt"? Tak si skontrolujte jeho etiketu a zloženie a možno zostanete prekvapení. Okrem toho, že má plastový uzáver na závit, má označenie - ostatné alkoholické nápoje. Pravdepodobne len 50 percent tvorí víno, niektoré takéto nápoje ho nevideli ani zďaleka, majú nižší obsah alkoholu, sú aromatizované, obsahujú cukor a vodu. 

01 - Modified: 2017-10-28 08:42:02 - Feat.: 0 - Title: Slovenské vína ohúrili michelinských someliérov. Dunaj mieri do prestížnej francúzskej reštaurácie 02 - Modified: 2017-12-09 07:54:07 - Feat.: 0 - Title: Ďalší úspech slovenského vína. Dostalo sa do ponuky už druhej francúzskej michelinskej reštaurácie 03 - Modified: 2017-12-19 10:40:48 - Feat.: 0 - Title: Národný úspech: Zahraničné ocenenie získal spomedzi 28 krajín sekt zo Slovenska 04 - Modified: 2017-12-22 08:02:54 - Feat.: 0 - Title: Desať tipov na exkluzívne slovenské vína. O niektorých vinárstvach ste ešte možno nepočuli
01 - Modified: 2024-01-03 13:36:17 - Feat.: - Title: Neuveriteľná rarita. Dvojčatá v Chorvátsku sa narodili na prelome rokov, každé z nich tak má iný rok narodenia 02 - Modified: 2024-01-01 22:57:20 - Feat.: - Title: Počas novoročného ohňostroja v Dánsku uniesli dve deti, ich otca napadli a zbili 03 - Modified: 2024-01-01 14:18:00 - Feat.: - Title: Polícia v Holandsku pri silvestrovských výtržnostiach zadržala 200 ľudí 04 - Modified: 2024-01-01 13:25:00 - Feat.: - Title: Po novoročných oslavách vo Francúzsku hlásia menej podpálených áut než vlani 05 - Modified: 2024-01-01 10:49:48 - Feat.: - Title: V košickej nemocnici počas silvestrovskej noci riešili vážne zranenia pyrotechnikou
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:38