Prepuknutie kauzy: marec 2017. Krajina: Brazília. Po prevalení škandálu bol obvinený aj najväčší svetový výrobca hovädzieho mäsa JBS a významný producent hydinového mäsa BRF. V ich produktoch sa našli nebezpečné chemikálie, aj kyseliny, ktoré mali maskovať, že je mäso pokazené. Škandál sa dotkol aj niekoľkých slovenských prevádzok.Reuters
StoryEditor

Prieskum o stravovaní Slovákov: Jeme menej mäsa, prestalo nám chutiť aj mlieko

18.12.2017, 11:55
Autor:
tasrtasr
Slovákom už nechutí mäso ani mlieko tak, ako pred 20 rokmi.

Klesá aj spotreba obilnín, soli a cukru. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Slovenského farmárskeho družstva. 

Za posledných 20 rokov klesla spotreba mäsa v porovnaní s rokom 1996 o 6 kilogramov, teda o 9,2 %. Najviac sa prepadla spotreba hovädzieho a teľacieho mäsa, konkrétne o 7 kilogramov. 

"Naopak, hydinu majú Slováci na tanieroch častejšie ako pred 20 rokmi, keďže jej spotreba v prepočte na jedného obyvateľa bola za analyzované obdobie o 2,6 kg vyššia," konštatovala analytička SFD Eva Sadovská. Hydinu a bravčové mäso tak konzumujeme viac, ako sa odporúča a zvyšuje sa aj spotreba rýb.

Vlani vypil priemerný Slovák 45,1 litra mlieka, čo je približne o tretinu menej ako v roku 1996.  "V uplynulom roku tak priemerný Slovák vypil iba polovicu z toho, čo by mal. Naopak, v prípade spotreby syrov a tvarohov sme zaznamenali neprehliadnuteľný nárast (z 8,1 kg na 13,9 kg) a odporúčanú hodnotu naopak prekračujeme," dodala Sadovská.

Doprajeme si viac vajec aj masla, napriek tomu, že spotreba vajec za posledných 20 rokov klesla.

Priemerný Slovák v roku 2016 spotreboval v priemere 77,3 kg obilnín (v hodnote múky), pred 20 rokmi to bolo až 105,7 kg. Na tanieroch sa teda obilniny objavujú o 26,9 percenta menej. Výrazne viac však jeme cestoviny a trvanlivé pečivo. Znižuje sa aj konzumácia zemiakov, v súčasnosti sa Slovensko ani nepribližuje k jej odporúčanej hodnote. Za posledných 20 rokov klesla o viac ako 40 %.

Strukovín zjeme o pätinu menej ako to bolo pred 20 rokmi. Zeleniny si Slováci doprajú o niečo viac ako v minulosti, spotreba ovocia sa však znížila. "Ročná spotreba zeleniny v prepočte na obyvateľa predstavuje necelých 85 % z odporúčanej dávky. V prípade ovocia dokonca iba necelé dve tretiny," priblížila Sadovská. Na základe prieskumu Slováci menej sladia cukrom, zato však viac medom ako v roku 1996. Taktiež menej solia a vypijú viac kávy.

01 - Modified: 2018-04-23 14:59:56 - Feat.: 0 - Title: Expert prezradil dlho utajovanú pravdu o cukre, ktorá nebola nikde publikovaná
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 15:12