Zber datlí na farme pri meste Dúz, TuniskoAlan Hyža
StoryEditor

Datle sú sladké ako med. Pre Arabov sú posvätné, my ich kupujeme hlavne na Vianoce

18.12.2017, 11:44
Na Vianoce si radi doprajeme aj niečo exotické. Napríklad sušené figy či datle.

Emíre Khidayer dobre pozná arabskú kultúru aj gastronómiu. Je autorkou kníh Arabský svet – iná planéta? (2009, ocenená Literárnym fondom a Knižnou revue), Život po arabsky (2010), Príbehy zo Sumhuramu (2010), Dubajské tajomstvá (2013) a Arábia chutí, v spoluautorstve s fotografom Alanom Hyžom (2016). 

Arabské potraviny na našom vianočnom stole 

Emíre zdôrazňuje, že datle a figy, ktoré práve teraz nakupujeme častejšie ako po zvyšok roka, patria v arabskom svete k tradičným potravinám. "Ak by sme však začreli do stredoveku, boli to kupci, ktorí túto vzácnu potravinu prekladali z lodí a karaván a prevážali na chrbtoch koní, aby sa mohli dostať do srdca Európy. Datle, keď sú sušené alebo aspoň presušené, sa veľmi dobre skladujú.

To bol aj dôvod, prečo sa s datľami rado kupčilo. Tovar to bol zahraničný i v tých časoch, k čomu sa viazala primerane vysoká suma. Ale čo by ľudia nezaplatili i v našich končinách práve na najväčšie sviatky roka! Teda, ak bola možnosť si dopriať exkluzívny tovar a mali na to, radi tak spravili". 

Na Slovensku najčastejšie dostaneme v obchodoch datle zo Severnej Afriky, hlavne z Alžírska a Tuniska. Tamojšia produkcia vo veľkom zásobuje európske aj americké trhy. 

V galérii si pozrite fotografie Alana Hyžu, ktoré sú súčasťou knihy Emíre Khidayer Arábia chutí

Chuť datlí

Pre Arabov vo všeobecnosti platí, že kvalitná datľa je mäsitá s vysokým obsahom cukru. Ak je čerstvo dozretá, mala by byť medovej farby a konzistencie takej, že sa rozpadáva v prstoch aj na jazyku: "Datľa je sladká ako med. To znamená, že hovorím o datliach predovšetkým z Iraku, Kuvajtu, Saudskej Arábie, Emirátov a Ománu. Veľkosť je rôzna, od trojcentimetrových guľatých plodov až pod podlhovasté v dĺžke 8 centimetrov.  Najžiadanejšími sú barhí, zuhdí, ichlás či sultání. V Afrike sú datle menej mäsité a suchšie. Aj takéto nechávajú dosušiť, až sú tvrdé na kosť, ide napríklad o sudánsky druh gondéla. Vtedy sa ideálne skladujú a vydržia aj niekoľko rokov."

U nás sú datle výnimočným, no stále žiadanejším tovarom. Používajú sa na prípravu rôznych zdravých pokrmov alebo ako základná ingrediencia raw dezertov. Emíre Khidayer tvrdí, že pre Arabov je to posvätná, v podstate základná potravina. 

" V dávnych časoch nomádski Arabi žili na datliach a z mlieka zo zvierat, ktoré putovali s nimi po karavánnych cestách. Datľa spĺňala tú istú funkciu aj pre usadlíkov v oázach. Datľová palma je pravdepodobne najstarším pestovaným stromom na planéte, čo dokladajú aj archeológovia."

Nie je to len ozdoba na ovocnú misu

Ako ich jesť? S čím ich kombinovať a ako pripravovať, aby sme si ich vychutnali čo najlepšie? "Osobne som zástanca vychutnať si datle samotné. Samozrejme, je to iný zážitok jesť irackú datľu alebo tuniskú. Datľa je úžasná potravina, ktorá nič nepotrebuje. Arabi zo Zálivu ich zapíjajú špeciálnou zálivovou kávou, ktorá je nesladená a mierne nahorklá. Takto výborne dopĺňa guľatú sladkosť datlí," vysvetľuje Emíre.

"Z tých štandardných možností spomeniem využitie datlí na plnku do koláčikov kléče – typické pre Irak. V Levante, na Arabskom polostrove, Iraku a Egypte sa často stretávame s datľami preliatymi sezamovou pastou tahínou, čo vytvára hutnú zemitú chuť, alebo s datľami plnenými predovšetkým vlašským orechom, čo je zasa veľmi príjemná kombinácia.

Ak sme teda ochotní kvalitné datle obetovať do nejakého jedla alebo skôr suchšie typy bez akejkoľvej výčitky, tak pokiaľ ide o mňa, nechala by som sa zlákať na datľové parfé (recept v knihe Arábia chutí). To u mňa vedie rovno za datľami. Ďalej si v mysli formujem honosnú datľovú tortu preliatu sirupom z brandy vhodnú akurát na Vianoce. Čo poviete? Ja sa už sa teším ako si popri tradičnom pečive zaexperimentujem."

Nielen o datliach, iných plodinách a potravinách, ale aj o pravidlách vrátane odporúčaní i obmedzení je to, o čom autorka Emíre Khidayer píše vo svojej poslednej knihe Arábia chutí. Predstavuje lokálne prostredie, prístup k jedlu a tiež to, s kým a ako sa stoluje.

Približuje Arabov a ich svet  cez kulinárstvo. Cez ľudí a príbehy, zvyky a recepty otvára dvere do kuchýň štyroch arabských regiónov – Úrodného polmesiaca, Arabského polostrova, krajín Nílu a faraónov a severnej Afriky. 

Emíre Khidayer

Narodila sa slovenskej mame a irackému otcovi. Ako diplomatka pôsobila v zastupiteľstvách Slovenskej republiky v Egypte, Kuvajte a Iraku. V Dubaji viedla firmu v oblasti informačných technológií. V Chartúme pracovala ako politická poradkyňa pre hlavného predstaviteľa OSN pre Sudán a momentálne robí v politickom tíme misie OSN v Iraku.

01 - Modified: 2015-05-15 06:57:45 - Feat.: 0 - Title: "Islam je presiaknutý mužnosťou. Tá ženy fascinuje," tvrdí arabistka
01 - Modified: 2016-12-09 13:40:15 - Feat.: - Title: Tam, kde jedlo stmeľuje rodinu. Takto sa varí v arabskom svete
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. máj 2024 15:35