StoryEditor

Šéfkuchár Pohlreich dokazuje, ako jednoducho dostanete z dobrých surovín maximum

19.10.2017, 00:01
Autor:
mcemce
Variť sa dá aj šetrne a jednoducho

"Sous-vide je kamoš, nie súper. Pomôže vám uvariť veci, o ktorých ste si v živote mysleli, že sú nerealizovateľné, "opisuje Pohlreich francúzsku metódu varenia. Z dobrých surovín dostane maximum, šetrí čas a výsledok je chuťovou bombou, píše iDnes.

Vysoká gastronómia stojí za vyskúšanie aj doma. Sous-vide (v preklade z francúzštiny znamená "vo vákuu") je kuchárska metóda, pri ktorej sa potraviny pripravujú vo vzduchotesnom umelohmotnom obale vo vodnom kúpeli s kontrolovanou teplotou.

Je veľmi šetrná, umožní dostať z kvalitnej suroviny maximum a naozaj si ju vychutnať. Pritom nie je nijako zložitá, zvládnete ju aj v bežnej kuchyni. Teda s patričným vybavením: potrebujete kvalitné vákuovačku a rúru s termostatom.

​Zdeněk Pohlreich sa venoval metóde sous-vide v treťom diele svojej kuchárskej akadémie, ktorú premiérovo odvysielala Prima. Najprv zašiel za kolegom Davidom Saskom do reštaurácie Coda, pretože ho považuje za guru tejto metódy

Tú vo Francúzsku rozpracovali v 70. rokoch pre šetrnú prípravu foie gras, teda tých najjemnejších husacích pečení. To je veľmi drahá surovina, ktorá pri spracovaní touto metódou nestratí svoju váhu a vyťažíte z nej maximum chuti.

Skvele ale pripravíte aj bravčovú panenku či jahňacie kotletky, tie stačí vložiť do vodného kúpeľa s teplotou 57 stupňov na obyčajné 2,5 hodiny. "Pri viac ako 55 stupňoch sa totiž rozloží kolagén a kotletky sú vo výsledku šťavnaté a ružové," vysvetľuje Šašek.

Vďaka šetrnosti sa táto príprava hodí aj na rybie mäso. Zdeněk Pohlreich vo svojej akadémii touto metódou pripravuje hovädzie rebierka, ktorá nechá vo vákuu pretvárať v rozpadajúcu sa lahôdku celých 10 hodín.

Po celú tú dobu nemusíte byť v kuchyni - pre predstavu sa pozrite na naše úvodné video. Ak budete mať možnosť si túto metódu niekde vyskúšať, napríklad na kurze či u priateľov, neváhajte. Je to úplne iné "varenie" a výsledok chuťovo naozaj stojí za to. Či sa ale sous-vide bežnejšie uplatnia v našich domácnostiach, ukáže až čas.

01 - Modified: 2025-12-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Piekli sa v kláštoroch, u šľachty i ako afrodiziakum. Ako sa medovníky a perníky stali súčasťou histórie 02 - Modified: 2025-12-12 15:00:00 - Feat.: - Title: Karin Šturcová: Silná káva a silná žena nie sú pre každého. Žena, a mladá, je pre mnohých ťažšie stráviteľné 03 - Modified: 2025-12-12 12:13:48 - Feat.: - Title: Mzdy rástli vo všetkých odvetviach, v gastre takmer o deväť percent. Ktoré porazili infláciu? 04 - Modified: 2025-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor 05 - Modified: 2025-12-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacný „zázrak“, ktorý máme takmer všetci doma: Prospieva kostiam, pečeni aj chudnutiu a skvelo chutí
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. december 2025 21:40