Zuzana Graus Rudavská SNÍMKA: Institut Francaise SlovaquieSNÍMKA: Institut Francaise Slovaquie
StoryEditor

V hlavnej úlohe svetlo a jeho premeny: V Bratislave prebieha výstava renomovanej slovenskej dizajnérky

27.02.2023, 15:51

Svetlom autorka projektuje vzťahy interiéru s exteriérom, diela a diváka.

V Bratislave aktuálne prebieha výstava slovenskej výtvarníčky Zuzany Graus Rudavskej "Hra so Svetlom", koná sa koná v dňoch od 1. februára do 15. marca 2023 v galérii Francúzskeho inštitútu. 

Výtvarníčka predstavuje návštevníkom krištáľové objekty inšpirované prírodou a maľujúce obrazy zo svetla a tieňa na oblúkových klenbách v priestoroch galérie. Výstavu dopĺňa výber z obrazov a šperkárskej tvorby umelkyne. 

Svetlo ako fenomén

Svetlo je na povrchu krištáľov, ale aj v odrazoch na povrchu medených drôtikov. Samotný objekt sa mení a z pevného sa zrazu stáva jemné, z nenápadného sa po zotmení stáva žiariaci objekt. 

"Po dlhej práci na objektoch veľkého formátu sa púšťam do malého formátu, obohatená o novú skúsenosť.  Vždy v ňom pre mňa najdôležitejšiu úlohu hrá svetlo a jeho premeny. Odrazy, priehľadnosť materiálov, i prepúšťanie slnečných lúčov,“ hovorí dizajnérka a dodáva: "Je pre mňa prirodzené kombinovať rôzne materiály a nachádzať harmóniu v ich, na prvý pohľad, nezlučiteľnom kontraste.”

image

Výstava Hra so Svetlom SNÍMKA: Institut Francaise Slovaquie

SNÍMKA: Institut Francaise Slovaquie

Použitím materiálov a techník nadväzuje na tradíciu predkov, posúva ju však do roviny, kde necháva materiál vyznieť v jeho prirodzenej forme, zámerne zanechávajúc dotyky svojich rúk v nepravidelných štrukturálnych formách. Tak vznikajú aj objekty ako symboly svetla a domova,“ komentuje výstavu Zuzana Graus Rudavská.

Širokospektrálna tvorba

„Fenomén svetla je v milieu plastík/ objektov Zuzany Graus Rudavskej  jednou z aktuálnych tém. Svetlom autorka projektuje vzťahy interiéru s exteriérom, diela a diváka – otvára štedré priehľady do ulice, inscenuje ho ako formu účasti. 

Priesečníkom druhého výstavného súboru je papierová maľba, ktorá vznikla v rámci jej pobytu na Cite Internationale des Arts v Paríži. A okolo nej autorka vetví priehľady do svojho mediálne rozmanitého diela (mix-media reliéfy a maľby, kresby, fotografie, objekty, šperky), sústredene ponoreného do senzuality prírodných javov a procesov.

image

Zuzana Graus Rudavská SNÍMKA: Institut Francaise Slovaquie

SNÍMKA: Institut Francaise Slovaquie

Na výstave vo výbere predstavuje aj pohľad do šperkárskeho “ateliéru” – artefakty ako závesy, náramky, náhrdelníky, ale aj šperk ako fotografický objekt.“ (výber z textu kurátorky výstavy Viery Kleinovej).

Zuzana Graus Rudavská

  • Študovala textil na Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave a na Vysokej škole umeleckopriemyselnej v Prahe.
  • V roku 1986 emigrovala do USA, kde v New Yorku pôsobila ako výtvarníčka v slobodnom povolaní s pravidelnými návratmi na Slovensko.
  • Získala viacero ocenení, (Pollock Krasner Foundation Grant, NY; Cine Golden Eagle Award, Washington D.C.), zúčastnila sa viac ako 20 medzinárodných sochárskych sympózií v USA, Japonsku, krajinách Európy a v Maroku.
  • V roku 1997 bola prvou rezidentkou novovzniknutého Ateliéru slovenských umelcov v Cité international des arts a jej tvorba je publikovaná v mnohých medzinárodných publikáciách.
  • Jej komornejšie práce sú súčasťou zbierok v Európe, USA a na Slovensku. 
  • Od roku 2003 žije a tvorí v Bratislave.
01 - Modified: 2022-12-31 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nenapodobiteľná tvorba Ivany Šátekovej: Obrana proti ťažkým časom a zrkadlo diania okolo nás 02 - Modified: 2022-12-19 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Alžbetkine medovníčky: V kuchyni šikovnej Slovenky sú zásuvky plné medu a zázraky vznikajú na počkanie 03 - Modified: 2022-11-07 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Majiteľka značky CHYBA Jewerly: Nie som tradičná šperkárka, minimalizmus u mňa nefunguje 04 - Modified: 2022-12-02 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenská fotografka Mária Švarbová: Začínala zákazkou za 30 eur, teraz ju pozná takmer celý svet
01 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 02 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 03 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 04 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:18