Pyžamo V prípade pyžama a nočných košieľ závisí frekvencia prania od osobných aspektov. Tými sú miera potenia a životný štýl, aj keď u mnohých ľudí môžu hrať úlohu aj iné, abstraktnejšie faktory. Pri oblečení, ktoré môžete nosiť opakovane, ako sú pyžamá, vrchné odevy alebo džínsy,  platia rovnaké zásady ako pri spodnej bielizni alebo športovom oblečení. Pokiaľ sa zvyknete pred spaním sprchovať, nosíte spodnú bielizeň a pri nosení pyžamá sa potíte len málo alebo vôbec, môžete ho nosiť týždeň bez prania, uvádzajú odborníci. Pokiaľ však tieto veci nerobíte, mali by ste ho prať zakaždým. SNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

To isté pyžamo nosím viac dní po sebe, a čo vy? Nevinná otázka spustila búrku, ozvali sa aj odborníci

08.02.2023, 13:20
Autor:
ČTKČTK
  • Naše názory na hygienu oblečenia sa rôznia, tak isto aj postoj k tomu, ako často prať oblečenie.
  • Debatu okolo témy aktuálne rozvírila užívateľka sociálnej siete TikTok.
  • Alison Delperdangová sa vo videu vyjadrila, že svoje pyžamo perie, len keď je špinavé, čo vyvolalo okamžitú búrku v komentároch a k téme sa prihlásili aj odborníci.

Užívateľka siete TikTok Alison Delperdangová rozpútala vášnivú diskusiu, keď zverejnila video, v ktorom hovorí, že si oblieka rovnaké pyžamo niekoľko nocí po sebe, napísal spravodajský portál CNN.

"Keď som bola mladšia, rodičia nám vždy dávali rovnaké pyžamo niekoľkokrát po sebe, pretože nebolo špinavé. Ja to tak robím naďalej aj keď som dospelá," povedala. "Chcela by som vedieť, či je to v poriadku, alebo či by som mala po každej noci hodiť pyžamo do špinavej bielizne," dodala.

Prať či neprať

A odpoveď odborníkov? Naše názory na hygienu oblečenia sú do značnej miery "spoločenské a kultúrne", hovorí doktor Anthony Rossi, člen Americkej dermatologickej akadémie. "Ľudia majú tendenciu sa príliš umývať a preháňať to s hygienou, pretože najmä v Amerike si môžeme dovoliť luxus neustáleho prania a umývania," dodal.

Najdôležitejšie otázky, keď zvažujete, či si niečo môžete znova obliecť bez vyprania

  • Smrdí to?
  • Mám nejaké kožné ochorenie, napríklad ekzém, vyrážku alebo kožnú léziu?
  • Je to viditeľne špinavé?
  • Je to prepotené?
  • Mal som pod tým spodnú bielizeň?

Výsledné odpovede potom môžu byť veľmi premenlivé, dodávajú odborníci.

Docentka lekárskej mikrobiológie na Westminsterskej univerzite v Londýne Manal Mohammedová sa zase domnieva, že opakované nosenie rovnakého oblečenia, najmä v dňoch nasledujúcich po sebe, súvisí so snahou predísť únave z rozhodovania.

To znamená, že keď si každý deň oblečieme to isté, nečaká nás každé ráno toľko rozhodovania a stresu. Pokiaľ nevieme, kedy je pravá chvíľa vyprať si oblečenie, môže to mať dôsledky na oboch stranách spektra. Príliš zriedkavé pranie však na jednej strane môže viesť ku kožným problémom alebo infekciám, na druhej strane príliš časté pranie zas môže oblečenie poškodiť a takisto to môže viesť aj k zbytočnému praniu a spotrebe zdrojov.

Ako často prať jednotlivé časti oblečenia si pozrite v galérii:

Po každom použití

Neexistuje žiadne pevne dané pravidlo, koľkokrát si môžete oblečenie bez prania opakovane obliecť, ale odborníci tvrdia, že existuje niekoľko druhov odevov, ktoré by sa mali prať po každom použití, ako napríklad spodná bielizeň či športové oblečenie.

Táto rada platí aj pre akékoľvek iné oblečenie so škvrnami, zápachom alebo s viditeľnou špinou, uviedla na záver Mohammedová.

01 - Modified: 2022-12-21 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Staré (zlaté) retro: Obhorené zápalky či bravčová koža. Aj takto sa ženy skrášľovali za socializmu
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:59