Instagram.com/wnoozow
StoryEditor

Čím Slovenky a Češky dobýjajú zahraničný trh? V boji proti fast fashion našli dieru na trhu

07.08.2018, 14:15
Autor:
ČTkČTk
Ručne spriadanými vlnenými priadzami, tkaním vlnených látok pre odevy aj pre čalúnnikov alebo výrobou gobelínov chcú Češky a Slovenky z dvoch tuzemských ateliérov osloviť zákazníkov.

Pradiarky, dizajnérky a obchodníčky v jednom dokážu utkať aj outdoorovú textíliu a dávajú na svoje látky desaťročnú záruku. Uvažujú o tom, že sa im podarí založiť manufaktúru a rozbehnúť svoje vlnené sny vo veľkom.

Svoju prácu ateliéry Wnoozow a Motanina predstavili v Prahe. "Ateliér Wnoozow začal s ovčou vlnou a kooperujeme s ateliérom Motanina, za ktorým sa skrýva Alena Niňajová a ktorý má podľa mňa momentálne jedny z najlepších pradiarok v Československu," povedala Daniela Danielisová z ateliéru Wnoozow.

Najlepšie pradiarky Československa expandujú

O Československu hovorí preto, že pracuje s vlnou z oviec žijúcich v Česku aj na Slovensku. Wnoozow začínal pred rokom tkaním gobelínov, teda nástenných kobercov, ktoré sa tkajú z ovčej vlny a z hodvábu. Jeden sa vyrába až pol roka.

Gobelínová výroba má v Česku dlhú tradíciu. "Existujú manufaktúry vo Valašskom Meziříčí a v Jindřichovom Hradci. V 70. a 80. rokoch mali takú vysokú kvalitu, že ich chceme nasledovať," uviedla Danielisová.

"Ku gobelínom sme pridali tkanie látok. Teda z vysokého remesla sme prešli na dostupnejší typ remesla pre dizajnérsku verejnosť, všetko to však spája vlna," ukazuje Danielisová na vzorky vyčesaných vĺn rôzneho pôvodu a kvality aj na utkané látky.

"Naša prvá veľká zákazka bola na fashion week v Paríži. Spolupracovali sme tam s tými, ktorí sú v módnom svete high class, a zistili sme, že textilná výroba a tkanie vôbec nie je stratené remeslo," uviedla.

Unikajú fast fashion a razia kvalitu

Textilná výroba, ak má držať vysokú kvalitu, je podľa Danielisovej veľmi nákladná. Spriadanie a tkanie vlny je pracné. "Sme v Európe a tá nedosahuje v cenovej ponuke úroveň Číny," pripomenula textil vyrábaný v Ázii.

"Rady by sme sa dostali z tejto fast fashion a zachovávali si kvalitu. Stále zvyšujeme záruku na textil, zatiaľ je desať rokov. A je to neuveriteľný pocit, celé dni sedíte v ateliéri, tkáte, meditujete pri tom," opisuje ďalší rozmer svojej práce.

"Veríme, že cieľovú skupinu nájdeme. Vo svete nemáme problém, v Japonsku, Amerike aj vo Vietname kúpna sila je. Teraz musíme viac komunikovať s českou a slovenskou módnou scénou," hovorí.

Práca s vlnou, komunikácia s malochovmi oviec, jej následné spracovanie a predaj výrobkov z nej sa podľa Danielisovej neoplatí v malom. Preto spolupracuje s ateliérom Motanina, ktorá zvyšuje kvalitu vlny, rún aj priadzí a ktorej cieľom je továreň.

Počíta, že by mohli získať granty a od nového roka továreň budovať. Danielisová nechce ponúkať hotové odevy, chcela by byť platformou pre dizajnérov či umelcov, pre ktorých bude vyrábať podľa ich priania.

Hotovú látku ponúka od ceny 5000 korún (takmer 200 eur) za meter štvorcový, kvalitnejšie a náročnejšie textílie sa však môžu vyšplhať až k sume 20 tisíc korún (780 eur) za meter štvorcový.

Danielisová hovorí, že z vlny možno ušiť nielen klasický kabát, ale aj funkčné oblečenie do prírody. Vlne dokáže zvýšiť potrebné funkcie a experimentovať s materiálom, napríklad jej znovu dodať lanolín, ktorý sa spracovaním odlúčil, ktorý však zaručuje odolnosť látky proti vode.

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 04 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 05 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:05