Na tento ”rezanec”, viac ako 30 km dlhý a maximálne 3 km široký, vás dopraví trajekt z polostrova Pelješac, zo zátoky Prapratno. SNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

História, svätý pokoj a priezračné more. Prinášame tip na chorvátske ostrovy, kde sa zastavil čas

  • Všade dobre, ale na dovolenke je najlepšie pri mori v Chorvátsku.
  • Ak si to tiež myslíte, nečakajte ani minútu a choďte.
  • Trebárs na menej známe ostrovy. Pozrite si ich prehľad. 

Priali by ste si prežiť voľno niekde, kde nie je hlava na hlave? Čo napríklad na niektorom z chorvátskych ostrovov? Máte z čoho vyberať. Celkovo sa ich dá napočítať asi dvanásť stoviek, trvale obývaných je niekoľko desiatok a ďalšie predstavujú pekné tipy na výlety.

Krk, Cres, Brač a Hvar, tie určite poznáte, tak prečo neobjaviť iné, komornejšie? Nájdete tam romantické zátoky lákajúce na kúpanie, prekrásnu prírodu, ochutnáte miestne dobroty a prezriete si starobylé stavby. Pekne v pokoji. Na ostrovoch totiž nie je dôvod na zhon.

Lošinj: Pohoda a delfíny

Zo severu Chorvátska sem vedie cesta cez most na ostrov Krk a odtiaľto trajektom alebo člnom na Cres, ktorý je s Lošinjom prepojený mostom. ​Alebo sa môžete z istrijskej pevniny dopraviť trajektom na Cres a pokračovať ďalej. Hornatý zástupca Kvarnerských ostrovov s rozlohou 75 km² napovedá, že si okrem oddychu pri mori užijete aj turistiku.

image

Prívetivejšie sa javí južná časť ostrova s ​​mestečkami Malý a Veľký Lošinj, ktoré si vlastne vymenili mená - Malý je totiž väčší ako ten Veľký. SNÍMKA: Pixabay

Prívetivejšie sa javí južná časť ostrova s ​​mestečkami Malý a Veľký Lošinj, ktoré si vlastne vymenili mená - Malý je totiž väčší ako ten Veľký. Zato Veľký Lošinj je centrom organizácie Modrý svet, ktorá sa zameriava na výskum a ochranu mora, najmä delfínov.

Ak je vám táto téma blízka, určite sa zastavte vo vzdelávacom stredisku (plavi-svijet.org). Pri prechádzke obomi mestečkami sa zoznámite aj s ich históriou. Z pamiatok sa najčastejšie spomínajú kostoly, avšak Malý Lošinj má aj unikátne múzeum Apoxyomenos, zasvätené bronzovej soche mladého športovca, starej minimálne dvetisíc rokov.

Niečo váži - ako historicky, keďže ide o unikátny podmorský objav - tak aj doslova, pretože ide asi o 300 kg výtvor. A potom že sú v mori len plasty!

  • Kam na výlet: Na neďaleký ostrovček Susak sa dostanete priamou lodnou dopravou a určite sa sem vydajte za potápaním, kúpaním a oddychom v piesočnom raji.

Brijuni: Luxus a národný park

Predstavte si niekoľko naozaj malých ostrovčekov, pridajte jeden o trochu väčší a dostanete sa aspoň v mysli na Brijunské súostrovie. Nájdete ho na juhozápadnom pobreží Istrie, z pevninského mestečka Fažana vás tam dopraví loď asi za 20 minút.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 67% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-07-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: História, svätý pokoj a priezračné more. Prinášame tip na chorvátske ostrovy, kde sa zastavil čas 02 - Modified: 2022-07-16 09:48:15 - Feat.: 0 - Title: Cestovateľ: Tatry sú ako zlatokopka z Instagramu, dobre sa na ňu pozerá, ale postupne by ma zruinovala 03 - Modified: 2023-07-01 06:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kde hľadať najlepšiu dovolenku v Taliansku? Týchto päť oblastí určite nesmiete vynechať
01 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 02 - Modified: 2024-04-22 10:39:30 - Feat.: - Title: Dovolenka so štvornohým priateľom? Spoločnosť ponúka letenky pre psov 03 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 10:36