Kachle tvoria spoločne s nádherným stolom z masívu pre desať ľudí dominanty hlavného obytného priestoru. SNÍMKA: Martin Šrajer
StoryEditor

Pri rekonštrukcii tejto kamennej chalupy sa myslelo na každý detail. Nadchne vás

19.08.2022, 17:00
Autor:
řezřez
  • Tradičná kamenná chalupa stojí „mimo civilizácie“, uprostred krásnej prírody, kde sú dominantnými lúky, polia, lesy a rybníky.
  • Okolo nej stojí len pár pôvodných chalúp.
  • Niet divu, že sa majiteľka, ktorá v kamennej stavbe vyrástla, pustila do jej záchrany a rekonštrukcie.
  • Pozrite sa, ako to dopadlo. 

„Zaujímavé, ako sa niekedy cesty v živote prepletú. Klient, ktorému sme navrhovali pred pár rokmi jeho dom, nás odporučil, a my sme sa tak dostali ku skvelej klientke, ktorá do nás vložila obrovskú dôveru. Dala nám na starosť svoju srdcovú záležitosť - chalupu, kde vyrástla a strávila detstvo,“ opisuje pre portál iDnes.cz architekt Roman Kučírek z pardubického štúdia 3K Architects.

image

Jednoduchá rafinovanosť. Aj to vystihuje tento dom v Lamači, ktorý pokoril niekoľko výziev

Cieľom premeny bolo realizovať čiastočnú rekonštrukciu a návrh interiéru. Predovšetkým išlo o nový interiér hlavného obytného priestoru s kuchyňou a jedálňou a úplnú rekonštrukciu zadnej časti, kde bolo nevyhovujúce hygienické zázemie.

Navrhnuté riešenie

„Klientka mala jedinú požiadavku, a to zachovať tradičný ráz kamennej chalupy a pridať do interiéru decentné, moderné prvky,“ dopĺňa architekt Kučírek. So svojím projektom sa úspešne zúčastnili súťaže Interiér roku 2021 v kategórii Súkromný interiér – rekonštrukcia.

V galérii si pozrite, ako sa to tvorcom podarilo: 

V hlavnom obytnom priestore architekti navrhli kuchyňu v tvare L doplnenú samostatnými vysokými skrinkami, určenými pre chladničku a sporák, s dostatkom úložného priestoru. Miesto pre jedálenský stôl a obývaciu časť zachovali.

„S kachliarom sme navrhli nové kachle na miesto, kde aj vždy bývali. Nevyhovujúcu zadnú časť sme nechali celú zbúrať, navrhli novú dispozíciu kúpeľne so sprchovacím kútom a špajzu. Pribudla aj samostatná spálňa,“ menuje ďalší z autorov, architekt Jan Komárek.

Pozrite si aj videoprehliadku zaujímavej rekonštrukcie: 

Tradičné materiály

Použité materiály mali zostať tradičné. Preto autori nechali lokálne odkryť staré kamenné steny, ktoré dodávajú interiéru zodpovedajúcu atmosféru. Nové priečky sú z tehlového pohľadového muriva a sú natreté bielou farbou. Stropy nechali v hlavnom priestore drevené trámové.

„Na podlahy v chodbe, kúpeľni a v špajzi sme vybrali šesťuholníkovú dlažbu. V spálni je nová podlaha z dosiek. Kachľová pec aj s nádherným stolom z masívu pre desať ľudí tvorí dominantu hlavného obytného priestoru. Materiál nábytku sme vyberali v kombinácii: masívne drevo v tmavo-hnedej farbe, ktoré krásne dopĺňa pohľadové korpusy, a dvierkovina (predná plocha) so šedým krycím nástrekom. Spotrebiče v retro štýle sme zvolili v čiernej farbe s mosadznými doplnkami,“ opisuje architekt Komárek.

Interiér je premyslený a dotiahnutý do posledného detailu, od štýlových svetiel a vypínačov až po solitérny nábytok, a to či už v prípade stoličiek, pohovky, konferenčných stolíkov alebo nábytku do spálne.

„Dlho sme nedostali takú obrovskú dôveru od klientky ako na tomto projekte. Veríme, že sa to vyplatilo a ohlasy priamo od klientky, jej rodiny a známych to iba potvrdzujú, pretože sa im interiér chalupy veľmi páči,“ dodáva na záver architekt Roman Kučírek.

O projekte

  • Autor: 3K Architects, Ing. arch. Roman Kučírek, Ing. arch. Jan Komárek
  • Projekt: 2020 až 2021
  • Realizácia: 2021
01 - Modified: 2022-05-27 07:02:52 - Feat.: 0 - Title: Jeden dom zničili, druhý bol ruina. Architekti na malej ploche predviedli rekonštrukciu, aká sa nevidí 02 - Modified: 2022-06-17 18:15:40 - Feat.: 0 - Title: Z prostého štvorca na dolniakoch filmársky unikát. Pozrite si vydarenú a premyslenú rekonštrukciu 03 - Modified: 2023-07-18 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Od lajdácky postaveného mezonetu ju odhovárali. Nevzdala sa a vzniklo z neho výnimočné bývanie
01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 05 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 17:55