Do budúceho domova filmového a televízneho režiséra vtlačili autori kontrast starého a nového, čo vypichlo esenciu pôvodného domu. Práve na nej sa totiž architekti rozhodli svoj návrh postaviť. SNÍMKA: Matej Hakár
StoryEditor

Z prostého štvorca na dolniakoch filmársky unikát. Pozrite si vydarenú a premyslenú rekonštrukciu

  • Využiť čo najviac z pôvodnej stavby a pritom zachovať jej čaro, to bola úloha tvorivej dvojice architektky Jany Benkovej a Juraja Benku zo štúdia Benkobenkova.
  • To mali „vyčarovať" z domčeka v tvare kocky na dolniakoch.
  • Nehnuteľnosť v Strekove bola už na prvý pohľad nenápadná a jej terajší majiteľ si ju vybral aj podľa dostupnosti MHD.
  • Ako napokon premenili starý dom na priestor, ktorý má zrazu slúžiť filmovej "rodine" a jej kreatívnym spolupracovníkom? 
  • Článok vyšiel v spolupráci s portálom archinfo.sk.

Už pri prvom pohľade na dom bol architektke zrejmý dôraz na vytvorenie otvoreného tvorivého prostredia, prepojeného so záhradou a krajinou. Videla v ňom miesto pre inšpiráciu, spoločné debaty aj ničím nerušenú tvorbu majiteľa a jeho okruhu priateľov, známych a pracovných kolegov. Pracuje totiž z filmárskej oblasti.

Dom a ateliér v jednom mal teda mať kapacitu pre dostatočné množstvo ľudí (10 až 12) čiže jeho úyku "filmovú rodinu". Autori netradičnej a premyslenej rekonštrukcie všetky vrstvy priynali v ich surovej forme a nechali ju tým vyniknúť.

Do budúceho domova filmového a televízneho režiséra vtlačili kontrast starého a nového, čo vypichlo esenciu pôvodného domu. Práve na nej sa totiž architekti rozhodli svoj návrh postaviť.

Rekonštrukcia tvorivého útočiska

„Cesta k ateliéru začala pre mňa úplne neštandardne, ale keď sa nad tým zamyslím, takto by to malo fungovať bežne. Zavolal mi kamarát, že by rád kúpil nehnuteľnosť. Išli sme si ju teda spolu obhliadnuť. Cesta k nej trvala hodinu a pol hodiny vlakom. Vyberal totiž podľa dostupnosti verejnou dopravou. Hľadal ticho, miesto kde by tvoril,“ opisuje začiatky architektka Jana Beková.

Priznáva, že nemala veľké očakávania, nakoľko to neboli hory, ale prekvapivo dolniaky - rovina. Všetko sa však zmenilo, keď jej padol prvýkrát pohľad na nehnuteľnosť. „Zamilovala som sa,“ uznáva. „Bol to len jednoduchý štvorec s prístavbou do záhrady. Našli sme ju v pôvodnom stave, ale atmosféra tam bola už vtedy. A prišlo aj libreto. Na začiatku sme mali jednu ´áštvorku´ predstáv ako by mal v novom domove v Strekove, vyzerať a fungovať jeho život."

V galérii si vo fotografiách pozrite, ako to dopadlo:

Dom (ako je vidno na fotografiách) pôsobí zvonku nenápadne, fasádu totiž autori rekonštrukcie riešili len minimálne. To znamená, že brizolit len zcelili jemným náterom, až lazúrou a strešná konštrukcia ostala zachovaná.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 57% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Z obecnej školy v Zlatých Moravciach sa stal výnimočný rodinný dom. Pozrite si netradičnú premenu 02 - Modified: 2023-05-29 07:44:40 - Feat.: 0 - Title: Architekti: Staviame domy, ktoré netreba chladiť ani vykurovať. Plesne ani ceny energií nás už netrápia
01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 15:06