StoryEditor

Česi prerazili vďaka netradičným púzdram na iPhone. Pozrite sa, v čom porážajú konkurentov

13.11.2016, 10:30
Vymyslel peňaženku, ktorá je zároveň puzdrom na telefón.

Potom začal vyrábať aj pánske tašky, puzdrá na telefóny a klasické peňaženky.

"Tašky rešpektujú tradíciu ručného postupu výroby, takže 80 percent všetkého na taške je urobené ručne. Tento prístup sa spojením s kvalitnou talianskou kožu v zásade garantujú, že taška vydrží roky, možno aj desiatky. Koľko priemyselne vyrobených tašiek vydrží viac ako rok alebo dva? To je podľa mňa tá otázka. Pamätám si, že sa hovorievalo, že sa dedili hodinky a tašky po dedovi, my sa tak vraciame k tej kvalite, ktorá vydrží," hovorí Daniel Piterák pre české Lidovky.

Vyrábate vlastné kožené peňaženky, tašky a púzdra na telefóny či tablety. Nebáli ste sa na začiatku? Predsa len na trhu už pár takých výrobkov je.
Začínali sme s peňaženkou s puzdrom na iPhone, čo je stále unikátny produkt, ktorý na trhu nebol. Videli sme tak na trhu veľkú príležitosť. Už vtedy sme vedeli, že na trhu s výrobkami z kože je konkurencia obrovská. Kľúčová je kvalita a unikátnosť. Preto v Danny P. ideme cestou ručnej práce, prémiovej kože a v prípade všetkých produktoch sa snažíme navrhnúť funkčný dizajn tak, aby spĺňal všetky požiadavky na použitie v dnešnej dobe.

Kožená taška z vašej dielne stojí skoro 12-tisíc korún (cca 444 eur, pozn.red.). Chápem, že sa v cene odráža kvalita kože a spracovania, ale nie je to pre českého zákazníka moc?
Určite nie je. Tašky rešpektujú tradíciu ručného postupu výroby, takže 80 percent všetkého na taške je urobené ručne. Tento prístup v spojení s kvalitnou talianskou kožu v zásade garantujú, že taška vydrží roky, možno aj desiatky. Koľko priemyselne vyrobených tašiek vydrží viac ako rok alebo dva? To je podľa mňa tá otázka. Pamätám si, že sa hovorievalo, že sa dedili hodinky a tašky po dedovi, my sa tak vraciame k tej kvalite, ktorá vydrží.

Vaše peňaženky sú výnimočné tým, že slúžia zároveň ako puzdro na telefón. Ako vznikol tento nápad?
Bolo to v podstate jednoduché. Keď som chodil na obed, tak som si do reštaurácie vždy bral iPhone a peňaženku. Vybral som to na stôl a iPhone položil na peňaženku. Tak mi jedného dňa napadlo, prečo to nemať spojené v jednom. Na trhu bolo veľa puzdier, kam si môžete dať 1-2 karty, ale nič s plnohodnotnou peňaženkou. Tak sme si s kamarátom Lukášom Vondráčkom, ktorý je dizajnér, urobili nejaké vzorky a skúsili to vyrobiť. A Danny P. bolo na svete.

Funguje medzi vami úplná zhoda alebo sa niekedy hádate?
Nehádame sa, občas máme jednoducho odlišné názory. Ale našťastie tento odlišný názor máme v detailoch. V tých hlavných veciach sa zhodneme a máme rovnakú víziu, čo je najdôležitejšie.

Vymýšľate všetko spoločne?
Áno, všetky produkty vymýšľame spoločne, testujeme, zdieľame si spätnú väzbu, čo a ako by sa mohlo upraviť, k čomu a ako to použiť. Vývoji produktov venujeme veľa času, čo má na jednu stranu nevýhodu, že vydanie nového produktu trvá 6 až 12 mesiacov, než sme s ním plne spokojní. Ale na druhej strane je to dobre investovaný čas a vieme potom, že vydávame kvalitný produkt, za ktorým si stojíme a veríme mu.

Z akej kože sú šité vaše výrobky? Odkiaľ ju vozíte a prečo?
Používame tzv. full-grain kožou, ktorú si vozíme z Talianska. Ide o povrchovo neupravovanú a ručne farbenú kožu, čo znamená, že máte tú hornú vrstvu kože, ktorá jej dáva osobitý charakter a vlastnosti ako vôňa, štruktúra, patina. U iných výrobcov na trhu sa táto vrstva odstraňuje a "dotláča" sa štruktúra dodatočne, aby boli všetky produkty vždy rovnaké. Na jednej strane máte vždy rovnakú farbu tašky, ale zároveň strácate to, čo robí kožu kožou. My k tomu pristupujeme tak, že koža je prírodný materiál a jej krása je práve v unikátnosti a vlastnostiach. Takže každý náš výrobok je nezameniteľný originál.

Čo najradšej robíte vo voľnom čase?
Ja najradšej športujem, hrám pozemný hokej. Baví ma tiež cestovanie a spoznávanie cudzích zvykov a ich kuchyne. Rád varím a jem.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 12:48