StoryEditor

Odmena za bronz? Hráči dostanú dresy

06.01.2015, 23:00
V súboji o tretie miesto zdolali mladí Slováci rovesníkov zo Švédska 4:2. Po 16 rokoch si tak vybojovali len druhú medailu.

Slovenskí hokejoví juniori dali dokonalú bodku za senzačným vystúpením na svetovom šampionáte do 20 rokov. V stretnutí o 3. miesto zvíťazili nad favorizovaným Švédskom 4:2 a vybojovali si bronzové medaily. Po šestnástich rokoch tak získali len druhý cenný kov na šampionáte tejto vekovej kategórie – v roku 1999 to dokázal výber trénera Jána Filca s hráčmi ako Marián Gáborík či Ladislav Nagy. HN zisťovali, akú odmenu okrem bronzovej medaily a trofeje pre tretí najlepší tím sveta dostanú mladí Slováci. „Dostanú reprezentačné dresy, v ktorých šampionát odohrali,“ povedal pre náš denník prezident hokejového zväzu Igor Nemeček.

Výnimka pre výnimočných

Juniorské reprezentácie nikdy za svoje vystúpenia na majstrovstvách nedostávajú za výsledky či umiestnenia peniaze. „Pre nich je odmenou zviditeľnenie sa vo svete, a to im môže výrazne pomôcť v posune pri budúcej hokejovej kariére,“ skonštatoval Nemeček. Navyše, nebýva zvykom, že si úspešní reprezentanti okolo kapitána Martina Réwaya môžu nechať dresy národného tímu. „Tím do 20 rokov má od Medzinárodnej hokejovej federácie dresy pridelené na dva roky. No tentoraz urobíme výnimku, pretože to, čo predviedli na podujatí v Kanade, bola výborná reprezentácia Slovenska,“ hovorí Nemeček. Zaujímavosťou je, že účasť mužstva na šampionáte nevyšla zväz, respektíve daňových poplatníkov, ani príliš draho. Stravu a ubytovanie v dejisku majstrovstiev sveta totiž platí organizátor. Náklady pre zväz tvorili len letenky pre hráčov a realizačný tím a preprava materiálu do Montrealu a neskôr Toronta. „Celá účasť reprezentácie na šampionáte je hradená plne zo štátnych peňazí,“ dodal Nemeček.


Čítajte aj: 

Ani Gáborík či Halák. Godla zmenil históriu

Kľúčové zápasy našej reprezentácie pri ceste k bronzu na šampionáte


Tréner Bokroš: Tešme sa

Slovenských juniorov doviedol k bronzu tréner Ernest Bokroš, ktorý pri zisku zlata v Göteborgu 2002 robil asistenta trénerovi Filcovi. Teraz napodobnil tretím miestom úspech Filca z roku 1999.„Tešme sa z toho, čo sme dokázali. Podiel na tom, že sa podarilo niečo takéto úžasné, majú všetci ľudia, ktorí robia okolo slovenského hokeja,“ povedal pre portál hokejového zväzu Bokroš. Jeho zverenci zdolali favorizovaných Švédov najmä vďaka dvom gólom v úvode stretnutia, obetavosti a využitiu päťminútovej presilovej hry v záverečnej tretine. Okrem gólmana Denisa Godlu v súboji o bronz zažiaril kapitán tímu Martin Réway, autor troch gólových prihrávok. „Tento úspech môže pomôcť našim mladým hráčom, že môžu vyhrávať veľké zápasy ako tento. Musíme myslieť pozitívne, ak chceme byť jedným z najlepších mužstiev,“ uviedol pre web šampionátu Réway.

01 - Modified: 2007-02-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čím žijem
01 - Modified: 2024-05-16 17:15:51 - Feat.: - Title: Rakúsko šokolovalo Fínov, dokonalý obrat zavŕšilo v poslednej sekunde 02 - Modified: 2024-05-16 19:41:01 - Feat.: - Title: Valábik po Poľsku nešetrí kritikou: Bolo tam veľa zlozvykov, správanie niektorých našich hráčov bolo sebecké 03 - Modified: 2024-05-16 15:30:00 - Feat.: - Title: Sme na zhubnej ceste 04 - Modified: 2024-05-15 21:45:30 - Feat.: - Title: Kontrolované víťazstvo. Presilovky nám proti Poliakom nešli, teší však čisté konto i gól prvej formácie 05 - Modified: 2024-05-15 18:45:09 - Feat.: - Title: Slováci hrajú proti Poľsku v rovnakej zostave ako s USA
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. máj 2024 22:40