StoryEditor

Čím žijem

08.02.2007, 23:00

Tento stĺpček prišiel akurát včas, aby ma podoprel. Ešte v lete na Pohode som sa zastavila pri stánku iniciatívy Inakosť. Začítala som sa do propagačných materiálov vejúcich na šnúrach a plachtových stenách stánku ako budhistické modlitby. Dávalo to zmysel, áno, mali by sme byť tolerantnejší! Témou stánku bolo upozornenie na diskrimináciu sexuálnych menšín. Podišla ku mne vrchná aktivistka a spýtala sa ma, či by som nechcela podpísať petíciu za prijatie zákona o životnom partnerstve. V tú chvíľu som sa vymotala spomedzi letáčikov, urobila som pár krokov dozadu, že si to ešte musím rozmyslieť. Prešla som trávnikom k hudobným pódiám a petíciu som vyhodila z hlavy. Aktivistka vyzerala ako Navrátilová. Zľakla som sa, že ak teraz podpíšem petíciu, zospodu bude kopirák s partnerskou zmluvou a ona si ma zabalí do bielej stánkovej plachty a "vezme". Tak, ako ma v detstve strašili, že ma Cigán vezme do vreca... TOTO je homofóbia!
Po semestri na budapeštianskej Central European University som si to konečne dostatočne rozmyslela. Bol čas vrátiť sa do stánku s petíciou. Študujem Gender studies, na škole nás volajú Danger studies. Učíme sa o veciach, ktorých sa ľudia obyčajne boja. Teraz už začínam tušiť, že otázka je oveľa vrstevnatejšia. A nejde o to, či je homosexualita vrodená, nadobudnutá alebo dobrovoľne zvolená. Zaujímavejšie je pýtať sa, ako predstavy o nej vypovedajú o našej spoločnosti. Kedysi doktori obhliadali mŕtve telá a hľadali na nich degeneratívne znaky homosexuality. Sovietski učenci stavili na občiansku prevýchovu -- v lágroch. Homosexualita zostáva aj naďalej mimo pochopenia v zákonoch a v mysliach plnoprávnych občanov. Keď som petíciu poslala bývalým spolužiakom, dostala som odpoveď, prečo sa zaoberám tým, že si teplí partneri nemôžu prevziať jeden za druhého doporučený list od poštára, keď v Afrike je hlad. TOTO je homofóbia!
Dobrou správou je nová grafika Slovenského rozhlasu. Svojím dúhovým logom výrazne pripomína vlajku sprevádzajúcu už od roku 1978 sprievody gejov a lesieb Pride Parade. Zmenila som pohľad na Slovenský rozhlas... Zdá sa, že sa otepľuje. Cítite to?

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
01. jún 2024 05:59