StoryEditor

Nafotil som desivé fotky z tragédie v F1. Nikdy ich však neukážem

07.10.2014, 14:44

Zblízka sledoval nehodu, po ktorej pilot F1 Jules Bianchi zostáva v kritickom stave. Český fotograf Vladimír Rys videl aj prácu záchranárov. Čo presne sa teda pri Veľkej cene Japonska na okruhu v Suzuke dialo?

Jeho úlohou je fotiť. A fotil aj tentoraz, keď zhruba po minúte dorazil priamo do zákruty, odkiaľ sa záchranári snažili vyslobodiť bezvládneho Julesa Bianchiho. Lenže tieto fotografie Vladimíra Rysa nikdy neuvidíte. Nevydá ich ani nepredá. „Z lásky k tomuto športu i z rešpektu k jazdcovi by som to nikdy neurobil." Poskytol ich len Medzinárodnej automobilovej federácii FIA, ktorá aj na ich základe bude desivú nehodu vyšetrovať.

Kde ste boli počas nehody?
Len dvesto metrov od neho. Najskôr som videl haváriu Adriana Sutila, ale tej som nevenoval pozornosť. Potom začalo pršať a zbadal som Bianchiho, ako vyráža do zákruty a stráca kontrolu. Mal som čiastočne zakrytý výhľad bariérou z gúm, napriek tomu som videl, ako narazil do žeriavu, ktorý nadskočil. To musela byť rana ako z dela. Bežal som tam a traja zachránari mu už dávali prvú pomoc.

Hneď ste vedeli, že je zle?
Áno. Hlavu mal bezvládne opretú o kokpit a bolo mi jasné, že je to zlé, keď ešte nevyliezol z auta. To bolo úplne zdemolované. Ďalej stál Sutil, tak som sa ho spýtal, čo sa stalo, a on mi všetko rozprával. Bol rozhorčený, že za takých podmienok nevyšlo safety car. Potom dorazili záchranári a snažili sa Bianchiho dostať z auta, čo nebol pekný pohľad. Potom vystavali bariéry, aby nikto nič nevidel, a to už bolo jasné, že je zle. 


Jules Bianchi tesne pred Veľkou cenou Japonska. Snímka: Reuters

Fotil ste?
Keď som videl, že už dostáva prvú pomoc, tak mi prvý inštinkt zavelil zdokumentovať to. Urobil som pár fotiek. Keď prišli doktori, prestal som. Pri ceste späť do depa som si to ujasnil v hlave a rozhodol sa, že žiadnu z tých fotiek nevydám. Len FIA ma požiadala, že by ich kvôli dokumentácii potrebovala pre Charlieho Whitinga (riaditeľa pretekov).

Napriek tomu sa fotografie z miesta havárie na verejnosti objavili.
Bol tam so mnou ešte jeden japonský fotograf a potom ku koncu pribehol aj jeden anglický. Ten ich predal jednej agentúre. Potom sme sa bavili v tlačovom stredisku a niektorí z fotografov na mňa pozerali ako na E.T., že ich nechcem speňažiť. Ak neviem, či Jules tú nehodu vôbec prežije, nechcem na nich zarábať.


Prečítajte si aj: Objavilo sa autentické video z tragédie v F1. Bianchi zatiaľ bojuje o život


Aké boli na okruhu podmienky?
Od začiatku sme vedeli, že tie preteky budú ťažké. Pršalo, prišiel tajfún. Pol až trištvrte hodinu po štarte bolo všetko v poriadku, potom začalo poprchávať a napríklad aj v tej zákrute, kde som stál, pár jazdcov strácalo kontrolu nad vozidlom.

Podmienky boli pre pilotov ťažké, ale pretekať sa dalo. Avšak vo chvíli, kedy sa stala havária, to bolo presne na hrane, či sa má vypustiť safety car, alebo nie. Tá osudná zákruta je však celkom rýchla a Bianchi v nej stratil kontrolu, potom už bol len pasažier, ktorý nemohol nič robiť. A bohužiaľ mal smolu, že tam práve odťahovali Sutilovo auto ...

Ako po pretekoch reagovali jazdci?
Moc som s nimi nehovoril. Ale Sutil bol v šoku, chytal sa za hlavu, nevedel, čo robiť. Cítil zlosť, rozhorčenie. Sú to síce chlapci, ktorí pretekajú odmalička a vedia, že je to nebezpečné, ale keď sa niečo stane, je to šok pre všetkých. A v šoku som bol aj ja. Dve hodiny som sa nemohol sústrediť na prácu, nemohol som editovať fotky. Bolo to vystupňované aj tým, že som bol priamo pri tom.

Máte informácie o jeho stave?
Nie. Hovoril som so zástupcami FIA, ktorým som poskytoval fotografie, a tiež nevedeli nič viac (neskôr FIA oznámila, že stav jazdca je stále kritický, ale stabilizovaný). Ale bolo tam ťažké poranenie hlavy, takže asi niečo podobné ako u Michaela Schumachera.

Hlava asi dostala poriadnu ranu.
Je som viditeľné poničenie na helme nevidel. Nedokážem si predstaviť, čo to spôsobilo. Možno tlak toho nárazu. Tak snáď sa z toho ten chlapec dostane.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-11-09 15:26:01 - Feat.: 0 - Title: Šéf Volkswagenu odchádza
01 - Modified: 2024-04-21 09:20:29 - Feat.: - Title: Verstappen dominoval v Číne, vyhral štvrté preteky F1 v tejto sezóne 02 - Modified: 2024-04-20 20:47:24 - Feat.: - Title: Rely Šumava poznamenala tragická nehoda, zomrela pri nej navigátorka 03 - Modified: 2024-04-10 08:08:37 - Feat.: - Title: Nehoda za tunelom Sitina smerom do Petržalky. Polícia odkláňa dopravu 04 - Modified: 2024-04-08 06:39:16 - Feat.: - Title: V Starej Ľubovni sa rozlúčia s dievčatami, ktoré zahynuli v Spišskom Podhradí 05 - Modified: 2024-04-07 19:05:34 - Feat.: - Title: Tragédia na železničnej trati. Vlak zrazil chodca za Ložínom smerom na Bánovce nad Ondavou
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 03:01