StoryEditor

Šéf Volkswagenu odchádza

08.11.2006, 23:00
Predseda Predstavenstva Volkswagenu Bernd Pischetsrieder prekvapivo odstúpi na konci tohto roka. Jeho zmluvu pritom dozorná rada už v lete predĺžila o päť rokov do apríla 2012.

Predseda Predstavenstva Volkswagenu Bernd Pischetsrieder prekvapivo odstúpi na konci tohto roka. Jeho zmluvu pritom dozorná rada už v lete predĺžila o päť rokov do apríla 2012. Jeho nástupcom sa má stať doterajší šéf najúspešnejšej dcéry koncernu Audi Martin Winterkorn a o tom, či sa tak aj stane, rozhodne dozorná rada 17. novembra.

Pischetsrieder sa vzdal
VW sa k dôvodom tohto rozhodnutia odmietol vyjadriť. Vyhlásenie koncernu je veľmi stručné, podľa neho sa Pischetsrieder a dozorná rada dohodli. Nemecké médiá okamžite začali špekulovať, že za prekvapujúcim Pischetsriederovým odchodom stoja rozpory a za nimi šéf dozornej rady Ferdinand Piech. Ten šéfovi predstavenstva vytýkal najmä priveľkú pasivitu a pomalý postup sanácie. Pritom problémy VW pochádzajú z čias Pischetsriederovho predchodcu. A ten sa volal Ferdinand Piech.
Ako pre denník Die Welt povedal odborník na automobilový priemysel Ferdinand Dudenhöffer, Pischetsrieder pravdepodobne dobrovoľne urobil tento krok, aby sa vyhol prípadnému poníženiu v budúcnosti. Podľa neho impulzom bolo nedávne oznámenie Porsche o možnom zvýšení podielu vo VW na 29,9 percenta.
Súvisí to aj s mocou, ktorú Piech vďaka Porsche získal. Piech je totiž vnukom Ferdinanda Porscheho a slovo jeho rodiny má v tejto automobilke veľkú váhu.

Piech zvíťazil
Piech údajne získal zástupcov zamestnancov v dozornej rade, aby pripravil Pischetsriedera o moc. Aj pri rokovaní o predĺžení Pischetsriederovej zmluvy sa Piechove vyjadrenia postarali o rozruch a hoci boli veľmi umiernené, naznačovali Piechovu snahu vyšachovať svojho nástupcu na poste šéfa predstavenstva. Už vtedy sa v nemeckých médiách a odborných kruhoch špekulovalo o Winterkornovi, ktorý je považovaný za úzkeho Piechovho spojenca.
Podľa zasvätencov, keďže doteraz nevznikli špekulácie o zmene na špici koncernu, rozhodnutie padlo v úzkom kruhu. "Vyzerá to tak, akoby Pischetsrieder hodil uterák do ringu," povedal pre Die Welt informovaný zdroj.
No iní podobný vývoj očakávali vzhľadom na zdĺhavé naťahovačky okolo predĺženia Pischetsriederovej zmluvy. Podľa nich už vtedy bolo jasné, že Piech sa ho chce zbaviť. Znalci koncernu to označili za predbežné rokovania o odstupnom, keďže VW vyplatí svojmu budúcemu exmanažérovi hodnotu celého päťročného kontraktu. "Tak to obyčajne beží v dome Piechovom," povedal pre Financial Times Deutschland nemenovaný zdroj.

Bernd Pischetsrieder
Narodil sa 15. februára 1948 v Mníchove a vyštudoval strojársku fakultu mníchovskej Technickej univerzity (1968 až 1972). V roku 1973 nastúpil do plánovacieho oddelenia BMW, v roku 1990 sa stal členom predstavenstva a v rokoch 1993 až 1999 bol jeho predsedom. Po kratšej prestávke nastúpil do VW ako šéf Seatu. V pozícii šéfa VW v apríli 2002 vystriedal Ferdinanda Piecha, po ktorom zdedil chybnú koncepciu modelov.

Martin Winterkorn
Narodil sa 24. mája 1947 v Leonbergu. V rokoch 1966 až 1973 študoval metalurgiu a fyziku kovov na univerzite v Stuttgarte a doktorát získal v Inštitúte Maxa Plancka v roku 1977. Po štúdiu začal tento nadaný technik pracovať vo firme Robert Bosch a od roku 1981 nastúpil do Audi. Začínal v odbore kvality, v roku 1990 sa stal riaditeľom pre kvalitu a od roku 1993 zabezpečoval túto oblasť pre celý Volkswagen. V roku 2000 sa stal členom Predstavenstva VW pre výskum a vývoj a od marca 2002 je predsedom Predstavenstva Audi. Pod jeho vedením sa z Audi stala najúspešnejšia dcéra koncernu, ktorá držala celý VW nad vodou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 21:29