TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Plavčan ustúpil. Po kritike ministerstvo zrušilo sporný dodatok o písme

10.07.2017, 16:50
Autor:
TASRTASR
Podľa dodatku si žiaci prvého ročníka mali povinne osvojiť techniku písania písaného písma.

Žiaci prvých ročníkov na základných školách nebudú musieť vedieť písať písaným spojitým písmom. Ministerstvo školstva zrušilo dodatok, ktorý to prikazoval. Informoval o tom minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS). Školy tak budú mať možnosť výberu písma, ktoré budú žiakov učiť.

Podľa dodatku si žiaci prvého ročníka mali povinne osvojiť techniku písania písaného písma. To, či sa budú žiaci učiť aj iný typ písma, už malo byť v kompetencii školy. Voči zavedenému dodatku sa ozvali nesúhlasné názory, vznikla aj petícia, ktorá žiadala, aby si mohla škola vybrať, aké písmo bude žiakov učiť. Rezort školstva preto svoje rozhodnutie opäť konzultoval s odborníkmi.

„Ministerstvo školstva sa rozhodlo po týchto konzultáciách, tak isto nových informáciách, ktoré získalo, zrušiť body dodatku spojeného so spojitým písaným písmom a tak isto aj častí, ktoré sa k týmto bodom vzťahujú v prílohe tohto dodatku,“ priblížil dnes Plavčan.

Ako uviedol, presvedčili ho argumenty odborníkov. „Zistili sme, že je pomerne veľký počet škôl, ktoré používajú Comenia Script, pretože tento druh písma je veľmi vhodný najmä pre žiakov s oneskoreným vývinom a poruchou jemnej motoriky,“ dodal Plavčan s tým, že dodatkom akoby zabránili používaniu tohto typu písma. Žiaci tak po novom budú môcť písať aj písmom Comenia Script. Tento typ písma bol overovaný v Českej republike a podľa Plavčana bol oficiálne povolený na to, aby sa využíval v školách.

Na jeseň tohto roka chce rezort školstva podľa Plavčana vypísať výzvu, aby školy spolu s ďalšími odborníkmi overovali aj ďalšie typy písma.

01 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 02 - Modified: 2024-04-17 07:41:22 - Feat.: - Title: Zúfalstvo na trhu práce ich tlačí do šľapají Baťu: Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 03 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 05 - Modified: 2024-04-10 04:53:15 - Feat.: - Title: Pribúda čoraz viac domškolákov, učia sa hravou formou. Inšpekcia zdvíha varovný prst
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:20