škola, žiaciPavol Funtál
StoryEditor

Školy kontroluje menej ľudí. Kvôli peniazom

24.05.2017, 00:00
Štátna školská inšpekcia upozorňuje, že má nedostatok inšpektorov a nemá na platy pre existujúcich zamestnancov či preplatenie cestovného.

Štátnej školskej inšpekcii chýba viac ako pol milióna eur. Organizácia na problém upozornila súčasného ministra školstva Petra Plavčana pred vyše dvoma mesiacmi. Aj keď inštitúcia by mala mať podľa šéfky úradu Viery Kalmárovej aspoň 200 zamestnancov, momentálne ich majú o 39 menej. A práve pre nedostatok peňazí sa musia zatiaľ uskromniť. „Niektorí ľudia z práce prirodzene odchádzajú a na ich miesta som zatiaľ neprijímala ďalších,“ vysvetlila Kalmárová s odôvodnením, že situácia je zatiaľ neistá. Teraz sa však rozhodla, že v najbližšom čase prijme niekoľko ďalších zamestnancov – nedostatok inšpektorov totiž začal ohrozovať chod inštitúcie.


Zle nastavený rozpočet
Školská inšpekcia sa ocitla v problémoch v dôsledku zvyšovania platov z minulého roka. Vtedajší minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) totiž inšpektorov presunul do inej platovej triedy. No zvýšenie rozpočtu rezortu na rok 2017 na tento účel nebolo pri jeho tvorbe zohľadnené. A nebolo teda ani možné Štátnej školskej inšpekcii automaticky premietnuť úpravu, vysvetlila hovorkyňa ministerstva školstva Ivana Skokanová. Peňazí však inštitúcia dostala viac ako v minulom roku, problémom je ich nesprávne prerozdelenie.

Riešením je vyjednanie zvýšenia rozpočtu od ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) alebo presun peňazí v rámci rozpočtu inšpekcie. Súhlas rezortu financií však potrebujú aj na to, aby, aby mohli optimalizovať výdavky a dať viac na platy. Podľa informácií HN už prebiehajú rokovania, tlačový odbor Kažimírovho rezortu sa však k téme nateraz nechce vyjadriť. Považuje to za predčasné.


Závan socializmu
Analytička M.E.S.A.10 Mirka Hapalová tvrdí, že oceňovanie inšpektorov je dôležité. „Inšpekcia má v iných krajinách významnejšiu úlohu a nemusí mať len úlohu kontrolóra papierov,“ hovorí.

Pri súčasných kapacitách však podľa odborníkov nie je možné zvládať viac činností. Prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman tvrdí, že od inšpekcie by čakali nielen trest, ale aj pomoc. „Zatiaľ nevidíme jej reálny prínos, školstvu by určite pomohlo, keby tam pôsobili ľudia, ktorí by učiteľom zároveň radili, nielen hovorili, čo je zlé,“ tvrdí a dodáva, že mnohým kolegom stále pripomína stále nástroj zo socializmu.

Hapalová si však myslí, že inšpekcia naberá nový smer, keďže v poslednom období sa snaží viac zapájať do nových oblastí týkajúcich sa poradenstva. Dávid Králik z neziskovej mimovládnej organizácie LEAF hovorí, že so štátnou školskou inšpekciou sa uskutočnili rokovania o inovatívnejšom prístupe inšpektorov.

LEAF sa totiž okrem iného venuje programu mentoringu učiteľov, kde im za poplatok 10 eur na 8 mesiacov mentori pomáhajú zlepšovať ich prácu aj fyzickou prítomnosťou na hodine, jej zhodnotením a tiež poskytnutím rád. A niečo podobné by chcel poskytnúť aj inšpektorom. „Dohodli sme sa, že v prípade, ak sa takíto inšpektori nájdu, pustíme sa do toho,“ dodáva s tým, že sa tam určite nájdu ľudia, ktorí chcú zmeniť imidž inštitúcie a byť viac nápomocní. Zatiaľ čaká na spätnú väzbu.


Vývoj počtu zamestnancov štátnej školskej inšpekcie:
2012- 219
2013- 215
2014- 203
2015- 204
2016- 170
2017- 161
Úlohy:
- kontrola priebehu vzdelávania
- prešetrovanie podaní a sťažností
- získavanie, spracúvanie a hodnotenie inšpekčných zistení
- kontrola pedagogickej dokumentácie a písomných podkladov
- poskytovanie informácií o stave vzdelávania

01 - Modified: 2024-05-05 17:37:34 - Feat.: - Title: Žiaci z rómskych komunít by sa podľa 60 percent Slovákov mali vzdelávať oddelene. Škola im môže zlepšiť život 02 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny letných táborov pre deti narastajú. Drucker vidí riešenie, na ťahu sú školy a samosprávy 03 - Modified: 2024-05-02 18:00:00 - Feat.: - Title: Je pre Slovensko stagnácia osudová? 04 - Modified: 2024-04-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Drucker avizuje sériu zmien: seniorom dá druhú šancu, študentkám školné. Odzvoní aj chátrajúcim internátom? 05 - Modified: 2024-04-28 18:14:43 - Feat.: - Title: Slovenská poľnohospodárska univerzita Nitra získala z fondov Únie za dva roky viac než desať miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 18:32