Juraja Cintulu okamžite po atentáte na premiéra Roberta Fica prítomné bezpečnostné zložky spacifikovali. FOTO: Reuters
StoryEditor

Atentátnik mal pre Fica pripravenú aj knihu. Vyhlásil, že sa mu chce osobne ospravedlniť

23.05.2024, 12:38
Autor:
chocho

Už krátko po útoku Juraj Cintula tvrdil, že Roberta Fica chcel zraniť, aby skončil vo funkcii, no pred súdom pripustil, že si uvedomoval aj možnosť, že môže dôjsť aj k smrti politika.

Atentát na premiéra Roberta Fica zo stredy 15. mája bol pomstou za politiku jeho vlády. Vypovedal to pred vyšetrovateľom samotný útočník Juraj Cintula, o ktorom sudca Špecializovaného trestného súdu v sobotu rozhodol, že bude stíhaný väzobne. Vyplýva to z uznesenia, ktoré súd dnes poskytol viacerým médiám.

image

Ak by nestrieľal, asi by spáchal samovraždu. Psychológovia hodnotia atentátnika, čo bola posledná kvapka?

Strelec pred súdom svoj skutok oľutoval a vyhlásil, že predsedu vlády nechcel zabiť. Tiež sa vyjadril, že o svojich plánoch nikomu nepovedal. Že na Fica zaútočí, sa rozhodol dva dni pred výjazdovým rokovaním vlády v Handlovej, kde k atentátu došlo.

Hodinu čakal na premiéra

Už krátko po útoku Cintula tvrdil, že Fica chcel zraniť, aby skončil vo funkcii, no pred súdom pripustil, že si uvedomoval aj možnosť, že môže dôjsť aj k smrti politika. 

“Z rádia sa dozvedel, že bude výjazdové rokovanie v Handlovej, o 11:20 vzal svoju legálne držanú zbraň a dva zásobníky a nasadol do auta. Pištoľ si schoval do ľadvinky hneď vedľa knihy Posolstvo obete, ktorú chcel podľa svojich slov darovať predsedovi vlády. Napísal aj venovanie bez dátumu, lebo nevedel, ako sa situácia vyvinie. Na námestí pred kultúrnym domom stál asi hodinu a čakal na príchod Roberta Fica,” popisuje portál Aktuality.sk, ktorý má uznesenie k dispozícii.

Cintula sa ešte pred obvinením vyjadril, že Ficovi mieril na spodnú časť trupu a že podľa jeho názoru ho tam aj trafil. "Dodal, že možno tá vzdialenosť nebolo od neho ani dva metre, že to by trafil aj slepý,“ priblížil jeho výpoveď sudca.

“K samotnej veci na výsluchu (z 15. mája, pozn. red.) uviedol, že nakoľko nesúhlasí s politikou súčasnej vlády, so zrušením ÚŠP a nesúhlasí s prenasledovaním kultúrnych a mediálnych pracovníkov, a čo je hlavné, chce, aby bola poskytnutá vojenská pomoc Ukrajine a považuje terajšiu vládu za judášsku voči Európskej únii, a tak sa rozhodol, že bude konať,” zosumarizoval motívy atentátu v uznesení sudca.

image

Verzia, že atentátnik mal komplica, je podľa Kaliňáka stále v hre. Máme iné informácie ako Meta, tvrdí Gašpar

Cintula však už pred sudcom odmietol vypovedať. Na súde namietal kvalifikáciu skutku, obvinený je z úkladnej vraždy v štádiu pokusu. Zopakoval, že nemal úmysel vraždiť.

„Uviedol, že už nikdy nebude svoju bezmocnosť a frustráciu zo stavu spoločnosti riešiť fyzickým útokom na nikoho, čo sľubuje aj v písomnom sľube, ktorý predložil. To, čo mal v úmysle, už dokonal,“ cituje prísľub obvineného sudca.

Atentátnik sa vo výpovedi vyjadril, že si uvedomuje, že konal neprípustne a premiérovi nemal ublížiť. Mal mu podľa vlastných slov radšej odovzdať knihu, ktorú si preňho prichystal. Presviedčal, že neutečie a nebude mariť vyšetrovanie.

Prečo ho poslal do väzby

„Úprimne ľutuje svoje konanie, ale opakuje, že strieľať vie a mieril tak, aby určite neohrozil život poškodeného. Taktiež dával veľký pozor, aby ani náhodou neohrozil žiadneho človeka v dave, ani ochranku. Ospravedlňuje sa za svoje konanie poškodenému, čo je pripravený mu povedať aj osobne v rámci konania, ak na to bude mať možnosť, a ak nie, určite sa mu ospravedlní písomne,“ parafrázoval sudca posledné slová Cintulu, ktorý následne využil právo nevypovedať.

Sudca však situáciu vyhodnotil tak, že podľa neho existuje dôvodná obava, že by Cintula mohol dokonať skutok alebo by mohol pokračovať v páchaní trestnej činnosti.

image

Žilinka: Vyšetrovatelia pracujú s rôznymi verziami, právna kvalifikácia útoku na Fica sa môže ešte zmeniť

Ako dôvod na väzbu sudca vyhodnotil fakt, že Cintula strieľal na premiéra na verejnosti uprostred davu a nezdráhal sa napadnúť jedného z najvyšších ústavných činiteľov. Obával sa, že by sa mohol schovávať na Slovensku alebo v zahraničí. Obvinený má 71 rokov a aj preto jeho obhajca žiadal, aby mohol byť stíhaný na slobode. Podľa sudcu však práve jeho vek zvyšuje obavu z možného vyhýbania sa stíhaniu či z úteku.

Navyše podľa sudcu existuje obava, že Levičan by mohol skutok dokonať. “Konal bez emócií, navonok priateľsky svoju obeť nahlas oslovil, pričom ani tieto okolnosti ho neodradili od zaumieneného zámeru. Je zrejmé, v kontexte všetkých zhromaždených dôkazov, že obvinený reagoval v minulosti na osobu poškodeného negatívne, až nenávistne, čo vyústilo do skutku, ktorého sa dopustil, pričom svoj skutok nedokonal len z dôvodu, že bol spacifikovaný príslušníkmi Policajného zboru, z čoho vyplýva, že existuje dôvodná obava, že sa pokúsi svoj čin dokonať,” vysvetľuje sudca svoje rozhodnutie.

01 - Modified: 2024-05-22 14:03:24 - Feat.: 1 - Title: Šutaj Eštok bol na výbore v parlamente. Poslancom objasnil situáciu po útoku na premiéra 02 - Modified: 2024-05-22 10:04:23 - Feat.: 1 - Title: „Hon na našich priateľov.“ Rusko rozvíja po atentáte na Fica a smrti prezidenta Iránu konšpiračné teórie 03 - Modified: 2024-05-22 09:57:16 - Feat.: 1 - Title: Atentát na Fica je výsledkom postojov Európskej únie a USA, tvrdí ruská rozviedka 04 - Modified: 2024-05-21 15:57:39 - Feat.: 1 - Title: Prvé rokovanie parlamentu po atentáte: Celý Smer prišiel s odznakmi, koalícia a opozícia sa zjednotili 05 - Modified: 2024-05-21 14:15:49 - Feat.: 1 - Title: Smer chce, aby sa situácia upokojila ešte pred spoločným stretnutím, bez Fica do toho nepôjdu (anketa) 06 - Modified: 2024-05-21 13:15:42 - Feat.: 1 - Title: Danko sa ospravedlnil za emotívne výroky. Nikdy som neporušoval pravidlá ani sa nesprával hulvátsky, tvrdí 07 - Modified: 2024-05-21 09:58:13 - Feat.: 1 - Title: Lídri strán rokovali. Došlo k vzájomnému ospravedlneniu a padli aj slová zmierenia, povedal Gröhling 08 - Modified: 2024-05-21 08:56:14 - Feat.: 1 - Title: Krajina je vo Ficových rukách. Keď sa vylieči, ukáže jej smer
01 - Modified: 2024-06-14 16:54:18 - Feat.: - Title: Pellegrini zastúpi Fica na pondelkovom neformálnom summite Európskej únie 02 - Modified: 2024-06-13 17:56:36 - Feat.: - Title: Po eurovoľbách sa začína ozajstný koaličný poker a Šutaj Eštok v ňom má premiéru 03 - Modified: 2024-06-13 14:53:46 - Feat.: - Title: Fico je zrejme na odchode, tvrdí SaS. Podľa Gröhlinga je lex atentát dôkazom, že kto je pri moci, môže všetko 04 - Modified: 2024-06-13 07:14:55 - Feat.: - Title: Premiér komunikuje v rámci koalície, potvrdil Kaliňák aj Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-06-12 08:22:32 - Feat.: - Title: Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch po celom Slovensku. Niektoré pojednávania prerušili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. jún 2024 03:08