Medveď hnedý. FOTO: TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

PS navrhuje viacero zmien v návrhu, ktorý rieši reguláciu medveďov

07.05.2024, 15:21
Autor:
TASRTASR

Progresívne Slovensko navrhuje, aby sa novela týkala iba medveďov a nie rysov, vlkov alebo šakalov.

Novela zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorú má na stole parlament a týka sa regulácie premnožených medveďov, nie je v predloženej podobe funkčná ani bezpečná pre ľudí. Tvrdí to poslankyňa Národnej rady Tamara Stohlová, a preto v pléne predloží deväť pozmeňujúcich návrhov.

Navrhuje, aby sa novela týkala iba medveďov a nie rysov, vlkov alebo šakalov. Chce tiež, aby sa vnadenie zakázalo minimálne dva kilometre od ľudských sídiel a jeden kilometer od turistických trás.

V prípade vyhlásenia mimoriadnej situácie by malo byť vnadenie v danej oblasti zakázané úplne. "Vládna novela zákona tiež počíta s vydávaním výnimiek počas mimoriadnej situácie. To bolo v minulosti preukázateľne zneužívané, preto navrhujeme, aby si z takto zastreleného medveďa nebolo možné ponechať žiadnu časť tela, teda žiadnu trofej," zdôraznila na tlačovej konferencii Stohlová.

Ďalšími pozmeňujúcimi návrhmi chce PS zabezpečiť odstránenie ďalších zdrojov, ktoré lákajú medvede bližšie k človeku - odpadov a zvyšok zvierat z poľovania.

Nástrojom ochrany ľudí je podľa Stohlovej aj informovanie a edukovanie ľudí, ako sa pri stretoch správať. Navrhuje tiež smerovať manažment medveďa prostredníctvom výnimiek pod odbornú koordináciu zásahového tímu. Považuje za kľúčové, aby sa vždy, keď je to možné, preferovalo uspatie a až následné usmrtenie medveďa.

Situáciu s medveďmi má riešiť vládna novela zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou sa mení aj zákon o civilnej ochrane.

Návrh je v druhom čítaní, poslanci o ňom rokujú v skrátenom legislatívnom konaní. O novele rokoval v utorok parlamentný výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ktorý prijal pozmeňujúci návrh, ktorým sa zužuje definícia veľkých šeliem len na medveďa hnedého. Zmeny musí ešte schváliť parlament.

01 - Modified: 2024-05-19 12:39:43 - Feat.: - Title: PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje, tvrdí Šimečka. Pellegrini tvrdí, že "nenastal čas" 02 - Modified: 2024-05-10 09:45:52 - Feat.: - Title: Slovensko kryje Putinových spojencov. Nevyhostili propagandistu, ktorý robil rozhovor s Kaliňákom, tvrdí PS 03 - Modified: 2024-05-07 11:26:37 - Feat.: - Title: Sociálny štát nemyslia úprimne, tvrdí PS. Opozícia kritizuje koalíciu za odmietnutie zmien sociálnych zákonov 04 - Modified: 2024-05-07 09:44:11 - Feat.: - Title: PS neuspelo s návrhom o príprave škôl na dieťa so zdravotným znevýhodnením 05 - Modified: 2024-05-06 10:06:26 - Feat.: - Title: Vláda sa chystá znefunkčniť enviropolíciu, kritizuje Progresívne Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 14:57