Poslanec KDH František Mikloško. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško

19.04.2024, 14:33
Autor:
TASRTASR

František Mikloško vidí zásadný problém novely v tom, že o rozdeľovaní financií pre kultúru nebude rozhodovať vládna koalícia, ktorá vyhrala voľby, ale len jedna strana, a to SNS.

Piatkovej diskusii v Národnej rade dominovala novela zákona o Fonde na podporu umenia z dielne SNS. Opozičným poslancom prekáža najmä spôsob rozhodovania o podpore jednotlivých projektov a zmeny v rozhodovaní o zložení rady fondu.

Mikloško kritizoval SNS

Apelujú na väčšiu transparentnosť. Predkladateľ legislatívnej úpravy Roman Michelko (SNS) skonštatoval, že chyby v systéme chcú opraviť spôsobom, ktorý aktuálne považujú za najlepší.

Ondrej Dostál (SaS) poznamenal, že návrhom sa zásadne mení systém fungovania fondu, keďže sa z odborných komisií niektoré kompetencie prenášajú na radu, ktorú bude voliť ministerka kultúry. Obdobne to vidí aj Gábor Grendel (hnutie Slovensko, KÚ, Za ľudí). Skonštatoval, že zmenami získajú rozhodujúcu väčšinu politickí nominanti ministerky.

František Mikloško (KDH) vidí zásadný problém novely v tom, že o rozdeľovaní financií pre kultúru nebude rozhodovať vládna koalícia, ktorá vyhrala voľby, ale len jedna strana, a to SNS.

"Je vylúčené, aby SNS, ktorá predstavuje 5,6 percenta voličov, vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad," podčiarkol. Zora Jaurová (PS) vidí za novelou snahu o väčšiu kontrolu nad rozhodovaním o podpore projektov v kultúre. Prekážajú jej zmeny kompetencií rady fondu pri rozhodovaní o podpore projektov.

"My sme vedeli, kde je problém, pomenovali sme problém a chceme to riešiť spôsobom, ktorý sa nám nateraz zdá ako najlepší," uviedol Michelko na margo novely. Odmieta vyjadrenia o snahe ovládnuť fond a podporu kultúry. Považuje za dehonestujúce hovoriť o nominantoch ministerstva kultúry ako o nezorientovaných, pretože sa podľa neho kultúre venujú roky.

"Neexistuje väčšia katastrofa, ako dať nekompetentného človeka na vysoko odborný úrad," poznamenal. Podčiarkol, že zodpovednosť za prípadnú nekompetentnosť nominanta bude niesť ten, kto ho do funkcie navrhne.

Potreba dohliadať na financie

Myslí si, že od predloženia návrhu aj zmien v ňom bol dostatočný priestor na diskusiu. Pripomenul tiež, že poslanci SNS pôvodne predložili balík viacerých návrhov pre oblasť kultúry, no niektoré stiahli, aby mohli ešte diskutovať s odbornou obcou.

Karol Farkašovský (SNS) poznamenal, že ak štát niekam dáva peniaze, má právo kontrolovať ich využitie. Zdôraznil potrebu dohliadať na prerozdeľovanie financií.

Roman Malatinec (Hlas-SD) poukázal na štatistiky výšky príspevkov z fondu do regiónov. Hoci je v hlavnom meste Bratislava podľa neho viac umelcov, vidí v rozdelení v rámci regiónov krajiny nepomer.

Poslanci sa vrátia do lavíc opäť v utorok, hlasovať by počas dňa nemali. O prerokovaných bodoch by mali rozhodnúť až v stredu.

Podľa programu zverejneného na webe Národnej rady by sa mali zákonodarcovia v utorok venovať novele zákona o verejnom obstarávaní.

 

01 - Modified: 2024-04-19 07:28:36 - Feat.: - Title: Poslanci dnes rokujú aj o zmenách vo fungovaní Fondu na podporu umenia 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:34