Richard Raši. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho

15.04.2024, 12:45
Autor:
TASRTASR

Minister práce trvá na stanovisku, že pozícia naďalej patrí Hlasu.

Richard Raši bude nominantom strany Hlas na post predsedu Národnej rady.

Povedal to minister práce a podpredseda strany Erik Tomáš v diskusnej relácii Rádia Expres. Trvá na stanovisku, že pozícia naďalej patrí Hlasu aj po zvolení lídra strany a bývalého predsedu snemovne Petra Pellegriniho za prezidenta.

Chceme dodržiavanie koaličnej dohody

"My sa budeme dožadovať dodržania koaličnej dohody. Ak má existovať nejaká dôvera medzi partnermi, má sa opierať o koaličnú dohodu a programové vyhlásenie vlády," zdôraznil Tomáš s tým, že zvolením Pellegriniho za prezidenta sa nezmenili počty poslancov a politická mapa. Ozrejmil, že podpredsedníčka Hlasu Denisa Saková sa rozhodla pokračovať v práci ako ministerka hospodárstva. Zatiaľ nepovedal, kto nahradí Rašiho na poste ministra investícií a informatizácie.

Pri voľbe nového predsedu parlamentu neočakáva Tomáš od opozície podporu. Podčiarkol preto, že zvoliť si ho musí koalícia.

"Pokiaľ k dohode nedôjde, tak žiadna voľba nebude. Nič sa ale nedeje, nenaruší to chod parlamentu," uviedol s tým, že vedením už je poverený podpredseda snemovne Peter Žiga (Hlas). Dodal tiež, že miesto Pellegriniho do parlamentu nastúpi náhradník a zákony vládnej koalície by mali prechádzať.

Fico chce Danka

Premiér Robert Fico počas víkendu vyhlásil, že "trojička" v podobe prezidenta Pellegriniho, jeho ako premiéra a lídra SNS Andreja Danka ako šéfa parlamentu by poukazovala na stabilitu vládnej koalície.

Označil to za svoj politický názor, keďže rešpektuje, že post patrí podľa platnej koaličnej zmluvy Hlasu-SD. Hovorí o potrebe dohody. Hlas-SD reagoval, že Ficov názor nezdieľa.

Danko už po voľbách prezidenta hovoril, že SNS je pripravená rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa po prezidentských voľbách zásadne mení politická mapa.

01 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner 02 - Modified: 2024-04-25 18:34:42 - Feat.: - Title: Post predsedu parlamentu patrí Hlasu. Ak SNS nedá hlasy, bude ho zastupovať Žiga, tvrdí Raši 03 - Modified: 2024-04-25 12:17:02 - Feat.: - Title: Rezort podrží bezpečné ženské domovy, ktorým hrozil zánik. Pomohol zákon o dotáciách, tvrdí Tomáš 04 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 05 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 16:32