Exšéf SNS Ján Slota. FOTO: TASR
StoryEditor

Korupčnú kauzu Slotu museli odročiť, exšéf SNS je hospitalizovaný v nemocnici

22.03.2024, 10:10
Autor:
TASRTASR

Ján Slota čelí obžalobe pre účastníctvo na zločine prijímania úplatku formou pomoci.

Na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, sa v piatok mala opäť prejednávať korupčná kauza exšéfa SNS a bývalého primátora Žiliny Jána Slotu.

Naspäť na prvostupňový súd ju vrátil Najvyšší súd, ktorý zrušil vlaňajší rozsudok ŠTS. Obžalovaný sa však nedostavil, je hospitalizovaný v žilinskej nemocnici a trval na svojej prítomnosti. Hlavné pojednávanie samosudca odročil na apríl.

image

Špecializovaný trestný súd by sa mal korupčnou kauzou Jána Slotu opätovne zaoberať v marci

Slota čelí obžalobe pre účastníctvo na zločine prijímania úplatku formou pomoci. Špecializovaný trestný súd ho v júni minulého roka odsúdil na dvojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou štyroch rokov iba za zasahovanie do nezávislosti súdu.

Korupčnú trestnú činnosť sa obžalovanému nepodarilo preukázať, podľa súdu chýbali jednoznačné dôkazy.

Najvyšší súd však v novembri 2023 konštatoval, že ŠTS sa nevysporiadal so všetkými okolnosťami významnými pre jeho rozhodnutie a zároveň dospel k záverom, ktoré nie sú logicky odôvodnené, a preto kauzu vrátil späť.

"Skutkové zistenia uvedené v napadnutom rozsudku sú podľa názoru NS SR neúplné a existujú pochybnosti o správnosti skutkových zistení vo výroku o vine, na ktorých objasnenie treba dôkazy opakovať, respektíve vykonať aj ďalšie dôkazy," zdôvodnil Najvyšší súd.

Podľa obžaloby mal Slota na žilinskom krajskom súde vybavovať miernejší trest pre muža, ktorý bol prvostupňovým súdom odsúdený na nepodmienečný trest. U exsudcu Pavla Polku mal mužovi v odvolacom konaní vybaviť zmiernenie trestu na podmienku.

Slota trvá na svojej nevine. Obžalobu už skôr označil za účelovú, nedôvodnú a postavenú na nezákonne získaných dôkazoch.

Pokiaľ by sa nedostavil na hlavné pojednávanie 26. apríla, súd môže za splnenia určitých okolností a podmienok zvažovať aj prípadné väzobné trestné stíhanie.

 

01 - Modified: 2024-04-21 11:47:04 - Feat.: - Title: Vo štvrtok sa má začať ďalší súdny proces s Kočnerom. Ide o kauzy Donovaly a Báč 02 - Modified: 2024-04-19 10:20:55 - Feat.: - Title: Krajskí prokurátori informovali Žilinku o plynulom prevzatí prípadov v pôsobnosti ŠTS 03 - Modified: 2024-04-17 11:35:36 - Feat.: - Title: Súd v Pezinku povolil obnovu konania v prípade policajného exfunkcionára Paksiho 04 - Modified: 2024-04-01 09:33:24 - Feat.: - Title: Súd v Pezinku by sa mal v júni zaoberať návrhom Kučerku na obnovu konania v časti trestu 05 - Modified: 2024-03-04 11:21:19 - Feat.: - Title: Súdny proces s exšéfom SNS Slotom sa vo štvrtok neuskutoční
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 02:43