Slovenský rozhlas.  FOTO: Pavol Funtál
StoryEditor

Šimkovičová ukázala zmeny v RTVS: Bude sa volať STR, Machaj dňom účinnosti zákona skončí

11.03.2024, 18:13
Autor:
redredTASRTASR

Riaditeľa by mala po novom voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente.

Ministerstvo kultúry predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Súčasná inštitúcia by sa nemala rozdeliť, navrhuje sa však viacero zmien.

Riaditeľa by mala po novom voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente. Vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom.

Podľa návrhu sa „zriaďuje Slovenská televízia a rozhlas ako verejnoprávna, národná, nezávislá, informačná, kultúrna a vzdelávacia inštitúcia, ktorá poskytuje službu verejnosti v oblasti televízneho vysielania a rozhlasového vysielania“.

Dňom účinnosti nového zákona skončí vo funkcii súčasný riaditeľ Machaj, ako aj celá Rada RTVS. Dočasného štatutára by mal vykonávať buď štatutárny zástupca zapísaný v Obchodnom registri a ak to ten odmietne, tak ho určí predseda NR SR spomedzi zamestnancov RTVS.

„Rozvíja kultúrnu úroveň“

Rezort pod vedením Martiny Šimkovičovej v návrhu píše okrem iného aj, že „služba verejnosti v oblasti vysielania je poskytovanie programovej služby, ktorá je univerzálna z hľadiska svojho geografického dosahu, programovo rozmanitá, pripravovaná na zásade redakčnej nezávislosti prostredníctvom kvalifikovanej pracovnej sily a s pocitom spoločenskej zodpovednosti, a ktorá rozvíja kultúrnu úroveň divákov a poslucháčov, poskytuje priestor súčasným kultúrnym a umeleckým aktivitám, sprostredkúva kultúrne hodnoty iných národov a je financovaná najmä z verejných prostriedkov“.

Programovú službu Slovenskej televízie a rozhlasu tvoria podľa návrhu zákona „spravodajské, publicistické, dokumentárne, dramatické, hudobné, športové, zábavné a vzdelávacie programy, programy pre deti a mládež a iné programy, ktoré sú založené na zásadách demokracie a humanizmu a prispievajú k právnemu vedomiu, etickému vedomiu a k environmentálnej zodpovednosti verejnosti“.

image

Markíza pripravuje novinku. Prezidentskú volebnú noc s využitím virtuálnej reality

Vo vysielaní bude aj hymna

Okrem toho „poskytujú nestranné, overené, neskreslené, aktuálne, zrozumiteľné a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie o dianí v Slovenskej republike i v zahraničí na slobodné utváranie názorov, rozvíjajú národné povedomie a kultúrnu identitu slovenského národa obyvateľov Slovenskej republiky bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vek, vieru a náboženstvo, politické či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie tak, aby tieto programy odrážali rozmanitosť názorov, politických, náboženských, filozofických a umeleckých smerov a aby podporovali rozvoj národného spoločenstva, občianskej a vedomostnej spoločnosti, utvárajú podmienky na spoločenskú dohodu vo veciach verejných s cieľom posilniť vzájomné porozumenie, toleranciu a podporovať súdržnosť spoločnosti.“

Ministerstvo tiež v návrhu píše, že „Slovenská televízia a rozhlas zaradí každý deň do vysielania každej televíznej a rozhlasovej vysielacej služby v čase od 23:30 hodiny do 00:30 hodiny štátnu hymnu Slovenskej republiky tak, aby hranie štátnej hymny Slovenskej republiky bolo predelom medzi zložkami programovej služby a nebolo súčasťou mediálnej komerčnej komunikácie a ani nenasledovalo bezprostredne pred ňou alebo po nej“.

01 - Modified: 2024-03-15 11:21:54 - Feat.: - Title: Slovenská televízia bojuje o verejnoprávnosť už od Mečiara. Šimkovičová novelou zavádza starý systém 02 - Modified: 2024-03-12 10:51:23 - Feat.: - Title: Rebranding RTVS môže stáť od jedného až do päť miliónov eur. Divákov však bude zmena roky mýliť 03 - Modified: 2024-02-19 09:25:22 - Feat.: - Title: Českú športovú stanicu si už možno nepozriete. Operátorovi zaslala výzvu na pozastavenie vysielania 04 - Modified: 2024-02-04 10:16:50 - Feat.: - Title: Osem z desiatich psov si užíva sledovanie televízie. Poznáme najobľúbenejšie programy aj hudbu, ktorá ich zaručene uvoľní 05 - Modified: 2023-12-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Marek Eben, herec, spevák a jeden z najlepších českých moderátorov: Možno sa po smrti zas narodíme
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. apríl 2024 06:17